Individuella mentorprogrammet

Det Individuella mentorprogrammet är en av grundstenarna i vår verksamhet. Att stötta en ung människa genom att bli mentor är att göra en insats för ett bättre samhälle i framtiden.

Hos oss är alla ungdomar välkomna – man behöver inte komma från en viss typ av bakgrund för att kunna få en mentor. Många unga, oavsett livssituation, behöver en vuxen att prata om stort och smått med.

Hur funkar det?

Du ska vara över 20 år och en schysst vuxen. Inga andra förkunskaper krävs.
Du kommer att bli intervjuad och utbildad för att vi ska kunna matcha dig med en ungdom som passar just dig.
Du ska kunna visa upp ett utdrag ur Polisens belastningsregister.
Du och din mentorungdom träffas två gånger i månaden under ett års tid.
Om du är kvinna matchas du med en tjej och är du man matchas du med en kille, eller utifrån din upplevda könsidentitet.
Mentorprogrammet är gratis att delta i. Att vara mentor är ett volontärt uppdrag, ni får 1 500 kronor att använda till gemensamma aktiviteter under året. Genom att bli mentor hos oss kommer du inte bara göra något fantastiskt för en ungdom, utan med största sannolikhet ha ett riktigt givande och roligt år själv också.

Hur matchas jag med en ungdom?

Det första som händer är att du intervjuas av oss. Om vi tycker att du skulle passa bra som mentor får du lämna ett utdrag ur belastningsregistret och vi vill också ha namn på två referenspersoner som vi kan kontakta. Om belastningsregistret är tomt och om dina referenspersoner kan rekommendera dig som mentor får du genomgå vår obligatoriska utbildning. Sen börjar vi arbetet med att matcha dig med en ungdom. Ibland går det snabbt och ibland tar det längre tid, eftersom vi matchar mentorparen utifrån intressen, bakgrund, personlighet och behov.

Tidplan

Intervju – En timme
Utbildning – Fyra timmar  under en kväll eller en eftermiddag
Mentorträffarna – Två träffar per månad under ett års tid

Träffa andra mentorpar

En del av Mentorprogrammet sker gemensamt med andra mentorpar. Mentoråret inleds alltid med en programstart där alla mentorer och ungdomar träffas. Löpande under mentoråret ordnas det också gemensamma aktiviteter och i slutet arrangeras en avslutning.

Ansvariga Individuella mentorprogrammet

Azra Tuhcic

niklas-gulin-verksamhetschef-mentor-sverige

Niklas Gulin

Emma Girborn

Du behöver inte vara perfekt!

Du behöver inte vara perfekt för att bli mentor. Du behöver bara vara en vuxen som lyssnar. Som man kan ha kul med. Som stöttar. Som har tid. Att vara mentor är ett åtagande under ett år, men det ger dig också så mycket tillbaka. Vi har inte en mentor i programmet som säger att hen inte har fått utbyte av att lära känna en ungdom. Ta chansen!

Anmäl dig som mentor

Hos oss är en mentor en person som respekterar och lyssnar. Någon som kan hänga med på en fotbollsmatch, den senaste filmen eller bara fika i solen ett par timmar. Som kan snacka om jobbiga, konstiga eller roliga grejer. En vuxen kompis helt enkelt. Är det du?

Bli Mentor


Jag har läst och accepterat villkoren.