MentorTrainee

I MentorTrainee får ungdomar mellan 15 och 18 år, som har eller haft en mentor, hjälp på vägen mot sitt första jobb. Under ett år får deltagarna chansen att i nära samarbete med näringslivet förbereda sig inför framtiden med bland annat inspirationsföreläsningar, workshops, träning i ledarskap och retorik samt att skriva CV.

MentorTrainee består av kurser och workshops i bland annat retorik, ledarskap, vardagsekonomi, entreprenörskap och personlig marknadsföring. Deltagarna kommer avslutningsvis att få lära sig hur man skriver ett CV och hur man förbereder sig inför en arbetsintervju och bli diplomerade i de kurser de har gått.

Bakgrund

Majoriteten av de ungdomar som får en mentor genom vårt individuella mentorskapsprogram kommer från resurssvaga områden. Ungdomarna saknar ofta kontaktnät och möjlighet att få meriter och referenser.

Med MentorTrainee vill vi skapa förutsättningar för företag att rekrytera ungdomar med olika bakgrunder och ge unga en direkt koppling till arbetslivet. Det är ett ypperligt tillfälle för ungdomar att fylla på sin meritlista innan de skriver sitt första CV och personliga brev.

Syfte och mål

Syftet med MentorTrainee är att öka ungdomars självkänsla, studiemotivation, sociala nätverk och chanserna till att få sitt första sommarjobb eller praktikplats. Vårt mål är att diplomera totalt 500 ungdomar under en första treårsperiod och att MentorTrainee därefter blir ett permanent program i Mentors verksamhet.

Upplägg

MentorTrainee består av tio träffar uppdelade i två block; ett block består fem träffar per termin. Varje tillfälle är 2-3 timmar under kvällstid, en gång per månad.

Projektet startar med Kick off en helgdag och avslutas med diplomering och festligheter! Deltagarna får ett intyg på att de slutfört MentorTrainee, förutsatt att man deltagit vid minst nio tillfällen.

För att kunna söka ska man ha varit med i Mentorprojektet i minst 3 månader och vara 15-18 år. Du ansöker genom att maila kontaktperson för din stad, med namn och kontaktuppgifter.

Har du frågor?

Carina Juserius, Stockholm

Julia Arvidsson, Malmö

Rebecka Myrberg, Göteborg

Egoboost är en workshop om att bli mer medveten om hur du tänker och pratar med dig själv för att själv kunna ändra dina tankar och din inre dialog när det inte fungerar.

carina_juserius_mentor.jpg

Carina Juserius har många års erfarenhet av ledarskap och mental träning bland annat som elitidrottare och idrottslärare. Hon är utbildad beteendevetare med fokus på mental utveckling och prestation och har bred erfarenhet av att coacha ungdomar. Carina coachar dig från bra till bättre!

Drömmar och mod är en inspirerande workshop med Sveriges främsta mentala rådgivare, fylld med humor och kraftfulla tankesätt som kommer att förändra sättet du ser på din egen förmåga och potential. Du kommer att inse hur avgörande det är att söka sig till inspiration, hur du klarar av att hantera andra människors åsikter och fortsätta fastän du är rädd för att misslyckas. Utmana dina rädslor och bli en vinnare!

Johannes Hansen växte upp i en tätort utanför Borlänge i Dalarna där han tröttnade på att styras av sina rädslor. Istället för att vara den som tittade på när de modiga killarna i klassen hoppade från treans trampolin eller gick fram till den snygga tjejen i klassen så bestämde han sig för att utmana sig själv. Idag är han 29 år gammal och har redan blivit en stjärna på föreläsarhimlen. Han jobbar även som personlig rådgivare åt entreprenörer, elitidrottare och chefer i flera av Sveriges största företag. Foto: Carl-Henrik, Elitestudios.se.

Workshopen kommer att fokusera på att få deltagarna vända blicken inåt och granska sig själva. Hur leder man sig själv i en kaosartad värld av stress och press? Det börjar med att ställa sig frågan: Vem är jag? Vad är viktigt för mig? Vilka egenskaper och talanger besitter jag? Med värderingsövningar och en personlig föreläsning kommer deltagarna när de lämnar rummet att ha fått en ny boost av energi.

Felicia Margineanu är en av Sveriges mest spännande unga föreläsare och entreprenörer som sedan tidig tonår vågat ifrågasätta sig själv och sin omvärld och som idag vågar utmana samhällets normer och förväntningar på en ung kvinna. Hennes story väcker tankar, känslor och frågor. De tips hon delar med sig av ger hopp och öppnar upp nya perspektiv för hur man själv, som individ, kan ta makt över sitt eget liv – men också förändra världen till det bättre. Felicias olika projekt har blivit mycket upmmärksammade och hon har bland annat tilldelats Årets Stipendium till en ung entreprenör av Företagarna 2015 och utsetts till Årets Samhällsförbättrare av Fryshuset 2015.

Workshopen handlar om att våga tala och presentera sig inför folk och få andra att lyssna uppmärksamt. Med hjälp av improvisationsteater och storytelling lär vi oss mer och kroppsspråk och tränar på att tala inför andra. Hur påverkar kroppsspråket vilka signaler vi sänder ut till vår omgivning? Hur kan man öva upp sin presentationsteknik och bli mer trygg i situationer där man ska presentera sig för en ny kollega eller för arbetsgivaren? Många tycker att det kan vara obehagligt och tillfället hjälper dig att komma över detta. Efter avslutad workshop kommer du längta efter att få använda dina nyvunna färdigheter!

Improvisationsstudion är en teater som har sitt tillhåll på Skånegatan 63 på Södermalm i Stockholm. Här finns kurser för både barn, ungdomar och vuxna i bla. improvisationsteater, stand up, sketcher och kroppsspråk. En stor del av verksamheten riktar sig även ut till företag och skolor i form av underhållning och workshops i bla. kroppsspråk, kreativitet och presentationsteknik.

improverket.jpg

Improverket som ligger i Göteborg erbjuder utbildningar i kreativitet och personalutveckling till företag, samt kvällskurser i improvisationsteater för allmänheten. Improverkets egna föreställningar inkluderar populära Club Bingo, Vem vinner valet? och musikalföreställningen Way off Broadway. Sedan november 2013 har Improverket en helt egen hemmascen på Andra Långgatan i Göteborg – 2Lång. Improverket drivs av skådespelarna Frida Sundström och Tobias Rosén.

maf.jpg

Malmö AmatörteaterForum är en unik samarbetsorganisation för ett stort antal amatörteaterföreningar i Malmö. Det är den första organisationen i Sverige av detta slag. De har ett eget teaterhus mitt i centrala Malmö med tre scener, repetitionsrum, kontor & biljettförsäljning, kostym-, rekvisita- och scenografiförråd, en full utrustad ateljé, verkstad samt teaterteknik. Verksamheten bedrivs med stöd av Malmö kulturnämnd, Fritid Malmö och Stadsdelsområde Norr.

Workshopen fokuserar på den emotionella, sociala och personliga utvecklingen för att i sin tur skapa en känsla av sammanhang och motivation. Ett av målen med workshopen är att skapa en trygg miljö för deltagarna för att sedan lättare kunna väcka en nyfikenhet för utveckling samt tända en kreativ gnista hos dem.

Vi lyfter begrepp som identitet, kultur och värderingar och diskuterar dessa utifrån ett socialpsykologiskt och sociokulturellt perspektiv. Vi skrapar även på ytan om hur hjärnans funktioner, signalsubstanser och motivation kan hänga ihop.

Vi tror på att varje person existerar för att fullända sig själv och i sin tur vara ett bidrag till samhället. När man är på rätt spår i livet så kan man vara mer kreativ, produktiv och lycklig. “Din röst ska EKA!” är ett koncept och en filosofi som utgår ifrån att vi alla har en inre röst som vägleder oss genom våra val i livet.” /Jassim Ahmadi och Alaa Mouhsen
Foto: Nelly Trott

Workshopen kommer att beröra frågor som; Hur tänker man som en entreprenör? Vad ska man tänka på när man utvecklar sina idéer? Vad betyder innovation? Workshopen är till för att du ska tro på din kreativitet och göra verklighet av dina idéer, samt få en förståelse för hur man som entreprenör ser lösningar där andra ser problem.

Martin Willers är en av grundarna av People People, designstudion som nyligen utsetts till ett av Europas hetaste start-ups av tidningen Wired. People People designar nya innovativa produkter för stora företag som IKEA men också mindre uppstartsföretag såsom den smarta knappen Flic och livsloggningskameran Narrative Clip. Sedan ett par år har de också börjat göra och sälja egna produkter på webbutiken peopleproducts.com som Transparent Speaker, en högtalare i glas. Martin har haft egna företag sedan efter gymnasiet och har samtidigt utbildat sig inom bland annat industridesign och virtual reality.

Tro på dig själv och dina idéer! – Xhejlane Raka (Malmö)

Xhejlane Raka har flera års erfarenhet av coaching & ledarskap inom försäljning och jobbar numera med startups. Hon brinner för hållbarhetsfrågor, entreprenörskap och ungdomars möjligheter. Xhejlane arbetar idag som sälj & marknadsansvarig på en av Sveriges mest lovande startup inom techscenen; Normative. Hon är också mentor, föreläsare, och strategisk konsult med fokus på startup företag och guidar nya entreprenörer till att lyckas.

Tro på dig själv och dina idéer – Kenneth Larsson (Göteborg)

Kenneths Larsson har mer än 20 års erfarenhet av innovation, marknadsföring och försäljning. Hans workshop fokuserar på hans övertygelse om allas inneboende potential. Kenneth använder ett antal verktyg som hjälper honom i hans strävan att skapa framgångsrika team där focus ligger på personligheten, beteende och drivkrafter. Kenneth kommer berätta om sin livsresa och värdet av att förstå sig själv och hur han arbetat med att tro på sig själv och sina idéer.

En workshop om privatekonomi som tar upp frågor som: varför finns banker? Varför är det bra att spara? Hur undviker man att hamna i skuldfällan? Workshopen tar även upp betalningar, budget och andra nyttiga vardagsekonomiska termer. Denna workshop kommer att hållas av experter hos SEB inom privatekonomi.

Hur ger man det absolut bästa kundbemötandet? Experter från H&M kommer att lära dig mer om kundbemötande, kundservice och säljteknik.

Vid detta tillfälle kommer Coca-Cola att lära dig mer om hur du marknadsför dig själv och hur företag jobbar med marknadsföring. Du lär dig också mer om varför marknadsföring är viktigt och för tips av experter från Coca-Cola som du kan använda i framtida jobbsituationer.

Vid det här tillfället för du tips av experter från Wise om hur du skriver ett riktigt bra CV. Du får även träna på att genomgå arbetsintervjuer genom olika övningar – allt för att förbereda dig inför arbetsmarknaden på bästa sätt! I slutet av tillfället har vi en gemensam avslutning och diplomering. Diplomet kan ni sedan använda när ni söker jobb!

I samarbete med SvenskaPostkodlotteriet