Företag loves Mentor

 

Engagemanget i Mentor Sverige handlar för SEB om två delar, personalutveckling och samhällsengagemang. Genom Mentor Sverige och Mentorprogrammet får våra anställda en möjlighet att konfrontera sig själva och sitt liv med något nytt och okänt. Samarbetet ger även SEB viktig kunskap om hur unga människor tänker idag och en möjlighet att lära känna framtida kunder och kollegor.

Annika Falkengren, koncernchef SEB

Vi gillar att det är ett ömsesidigt arbete. Det är inte så att vi bara ger och sedan kan stänga dörren och vara nöjda över oss själva. Det krävs handling från båda parter: som att vi hjälpt till att bygga skolor eller har mentorer bland våra anställda. Det ställer krav på oss att vara på tårna och visa att vi har något att erbjuda. Och även om adepterna lär sig mycket får även våra mentorerna lära sig saker. Det är därför det är kul att vara mentor, tror jag, för att man får så mycket tillbaka.

Johan Skoglund, VD JM

En framgångsrik verksamhet bygger på goda relationer med omvärlden och på att ta ansvar för det samhälle vi verkar i. H&M är grundat på ett starkt engagemang och sunda värderingar. Att vara General Partner till Mentor Sverige känns både viktigt och naturligt för oss på H&M.

Stefan Persson, styrelseordförande H&M

EF har hjälpt människor att lära sig nya språk, uppleva annorlunda kulturer och upptäcka världen i 40 år. Sedan 1997 stödjer EF Mentors drogförebyggande arbete bland unga. Tillsammans med Mentor tar vi ett samhällsansvar som stärker goda relationer mellan unga och vuxna.

Bertil Hult, grundare av och styrelseordförande EF Education First

Vi har valt Mentor som vår partner därför att vi tycker att mentorskap i sig, och den bärande idén att nå ungdomar och erbjuda stöd i deras utveckling mot vuxenlivet, är en väldigt bra tanke. Vi är övertygade om att vi på det sättet kan ge fler ungdomar en bra bas för vuxenlivet.

Ilija Batljan, vice vd på Rikshem

Både anställda och medlemmar uppskattar att SATS gör en insats inom områden där vi kan tillföra något, som till exempel hälsa och välmående. Medlemmarna vill veta vad vi som träningskedja har för samhällsengagemang och de blir glada och överraskade när vi berättar om samarbetet med Mentor.

Anna Raftheim, personalchef SATS

Maria Hernroth, Peab,  loves Mentor

 

Varför gillar du Mentor?

– Mentor är en fantastisk organisation som stöttar den grupp i samhället som nog har det tuffast av alla, nämligen tonåringar. Mentor står alltid på tonåringarnas sida, och det är suveränt. Jag gillar också att Mentor är så nära ungdomarna, att man inte stöttar ovanifrån utan verkligen engagerar sig i ungdomars miljö, i deras vardag. Det är viktigt för mig, att man förstår sin målgrupp och jobbar nära den. Först då kan man verkligen stötta på djupet, och det är Mentor mycket bra på.

Vad gör du på ditt jobb?

– Jag är VD för våra gymnasieskolor, Peabskolan AB. Jag ansvarar för fem gymnasieskolor runt om i Sverige. Vi utbildar ungdomar till byggare och anläggningsarbetare, och genom Peab får de sedan praktik på riktiga arbetsplatser. De allra flesta får dessutom jobb direkt efter gymnasiet! Mina arbetsdagar ser väldigt olika ut, men de bästa dagarna är då jag får sitta och diskutera med våra elever om vad som är en riktigt bra skola. Det ger mig allra mest, och utvecklar mig verkligen, i jobbet och privat.

Jobbar du med det du ville bli när du var barn?

– Ja, det gör jag faktiskt. Jag har alltid velat ha ett jobb där man kan göra någon slags skillnad i samhället, eller för andra människor, och det tror jag faktiskt Peabskolan gör, även om det är i liten skala. Lite kaxigt kanske att säga så, men jag står för det. Jag har med mig det hemifrån tror jag, det här med att man brinner för en idé om att man vill utveckla något. Min mamma var lärare och älskade jobbet, min pappa är forskare som jobbar i utvecklingsländer. Det har stor betydelse med bra förebilder.

Hur var du i skolan?

– Nyfiken, pratig och ambitiös, men rätt jobbig också tror jag, eftersom jag ifrågasatte så mycket och älskade debatt. På högstadiet var jag ganska vild, hade fokus på en hel del annat än studier, men kärleken till skolan fanns där ändå. Det var alltid roligt att gå dit. Jag har haft tur att ha många bra lärare, det är helt avgörande för vilken bild man får av skolan, det är jag övertygad om. De såg mig, utmanade mig och lät mig växa. De elever jag träffar idag i mitt jobb börjar också gilla skolan när en lärare ser dem och ger dem utrymme. Man utvecklas när någon vill att man ska göra det, och stöttar en på vägen. Det är nyckeln. Så tänker Peabskolan, och så tänker Mentor.

Vem är din drömmentor?

– Melinda Gates. Hon är en riktigt cool person, som driver viktiga frågor med kraft och engagemang.

 

Anna Morne, H&M,  loves Mentor

 

Du har varit mentor hos oss, hur tyckte du att det var?

- Det var otroligt givande att vara mentor. Först och främst kändes det väldigt bra att kunna finnas till för någon annan och sedan var det väldigt utvecklande för mig själv. Man lärde sig att anpassa sig till nya situationer och försöka sätta sig in hur det är att vara tonåring idag för att sedan kunna komma med råd och tankar som var realistiska utifrån den värld som tonåringar lever i idag.

Hade du någon förebild eller mentor när du var tonåring?

- Min förebild som tonåring var faktiskt min pappa. Han är en trygg, berest och beläst människa som alltid har svar på mina frågor och kunde lära mig allt jag behövde veta. Han engagerade sig i mig och mitt liv, allt från skolan till friidrotten som var en stor del av mitt liv. Han lät mig också vara just tonåring med den frihet man behöver för att utvecklas och ta reda på vem man är och vad man vill i livet.

Tror du att det är viktigt att ha förebilder under tonårstiden?

- Absolut! Tonårstiden är en tid då det händer mycket och då är det viktigt att man har förebilder som kan vägleda och komma med bra råd eller bara finnas där som stöd när man behöver det.

Vad jobbar du med på H&M?

- Jag arbetar som produktionsledare på marknadsavdelningen. Det innebär att jag leder våra reklamproduktioner, allt från annonser i modemagasin till reklamannonser i busskurer. Jag ser till att alla vet vad de ska göra, att det görs i tid och att resultatet blir det bästa möjliga. Men vi är ett jättestort team så allt handlar om teamwork och att alla vet vad de ska göra och gör det tillsammans.

Älskar alla som jobbar på H&M kläder över allt annat?

- Jag tror absolut att många gillar kläder och mode men H&M är ju ett väldigt stort företag med runt 90 000 anställda så det finns otroligt många yrken inom H&M, allt från designers och inköpare som har mode som ett stort intresse till ekonomer och tryckexperter som kanske inte har mode som sitt största intresse så det är nog väldigt varierande.

Vem är din drömmentor?

- Oj vilken svår fråga. Jag har aldrig reflekterat över den frågan då hela mentorskapet var främmande för mig innan jag blev mentor. När jag var ung fanns inte mentorer och det var inget man tänkte på, vikten av att ha någon som förebild eller mentor. En person jag kom att tänka på är Laleh. Hon verkar vara en stark person med mycket integritet. Hon går sin egen väg och lyssnar mer på sin inre röst och magkänsla än på andra. Och hon har dessutom varit med om mycket i sin barndom/ungdom och blivit stärkt av det.

 

David López, Coca Cola,  loves Mentor

 

Vad gör du för något på jobbet?

- Jag jobbar på en avdelning som utgör kontakten mellan IT-avdelningen och Säljsidan på Coca-Cola Enterprises Sverige AB. I min roll utbildar jag i ett par säljstödssystem för interna användare inom företaget, agerar så kallad super user, en slags expert på Säljstödssystemen, samt deltar i projekt som ligger i gränslandet mellan teknik och användare. Det ingår även support, felsökning och viss administration av system och användare i mina dagliga arbetsrutiner.

Är det ett roligt?

- Mitt jobb är väldigt intressant! För personer som tycker om att lära sig nya saker varje dag, utvecklas i sitt kunnande och vara problemlösare är detta jobbet extremt kul! Sen har jag en väldigt härlig grupp kollegor som jag jobbar med också, kollegorna gör det dagliga arbetet mycket roligare till den fröjd som det är.

Hade du någon förebild eller mentor när du var tonåring?

- Som tonåring hade jag flera förebilder inom fotbollsvärlden, min första ”riktiga” mentor fick jag först nu när jag är i vuxen ålder. Jag kommer från en familj där man frågar de äldre generationerna ”hur man gjorde saker och ting på deras tid”. Tiderna kan vara annorlunda, men ofta är det mellanmänskliga relationerna egentligen de samma.

- En vän till min storebror sa en gång: ”Det finns alltid plats för innovativa människor i världen, så det kommer att gå bra för dig ska du se”

Tror du att det är viktigt att ha förebilder och vuxna att snacka med under tonårstiden?

- Jag skulle säga att det är avgörande. Om man inte har en mentor så upprepar man bara misstag som någon annan hade kunnat förvarna dig om och lärt dig att undvika. En mentor har oftast redan gått igenom samma saker som du själv går igenom som tonåring och kan vara en vuxen vän eller ett bollplank på alla möjliga funderingar.