Mentorprogrammet

Hos oss är en mentor en person som respekterar och lyssnar. Någon som kan hänga med på en fotbollsmatch, den senaste filmen eller bara fika i solen ett par timmar. Som kan snacka om både jobbiga, konstiga eller roliga grejer. En vuxen kompis, helt enkelt. Hur funkar det?

mentor_sverige_kille_tjej_tunnelbana

Hur funkar det?

Du ska vara över 20 år och en schysst vuxen. Inga andra förkunskaper krävs.

  • Du kommer att bli intervjuad och utbildad för att vi ska kunna matcha dig med en ungdom som passar just dig.
  • Du ska kunna visa upp ett utdrag ur Polisens belastningsregister.
  • Du och din mentorungdom träffas två gånger i månaden under ett års tid.
  • Om du är kvinna matchas du med en tjej och är du man matchas du med en kille.

Mer info »

Mentorprogrammet är gratis att delta i. Att vara mentor är ett volontärt uppdrag, ni får 1 500 kr att använda till gemensamma aktiviteter under året. Genom att bli mentor hos oss kommer du inte bara göra något fantastiskt för en ungdom, utan med största sannolikhet ha ett riktigt givande och roligt år själv också.

Jag har lärt mig jättemycket. Bland annat att det inte blir som man tänkt sig. Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur det är att vara med någon som är yngre.

    Lisa, 34 år

Hur matchas jag med en ungdom?

Det första som händer är att du intervjuas av oss. Om vi tycker att du skulle passa bra som mentor får du lämna ett utdrag ur belastningsregistret och vi vill också ha namn på två referenspersoner som vi kan kontakta. Om belastningsregistret är tomt och om dina referenspersoner kan rekommendera dig som mentor får du genomgå vår obligatoriska utbildning. Sen börjar vi arbetet med att matcha dig med en ungdom. Ibland går det snabbt och ibland tar det längre tid, eftersom vi matchar mentorparen utifrån intressen, bakgrund, personlighet och behov.

Tidsplan

Intervju – En timme
Utbildning – Fyra timmar  under en kväll eller en eftermiddag
Mentorträffarna – Två träffar per månad under ett års tid 

Träffa andra mentorpar

En del av Mentorprogrammet sker gemensamt med andra mentorpar. Mentoråret inleds alltid med en programstart där alla mentorer och ungdomar träffas. Löpande under mentoråret ordnas det också gemensamma aktiviteter och i slutet arrangeras en avslutning.

 

Bli mentor Skaffa mentor