Föräldrar

Vill din tonåring ha en mentor? Vad bra, då har du kommit rätt! I år matchar vi fler än 1 000 ungdomar i mentorskap. De har själva sökt sig till oss, och de flesta går härifrån med en starkare självkänsla, en ny kompis och ett minne för livet.

mentor_sverige_bil_niklas_ungdom

De flesta söker en mentor för att de tycker att det verkar kul, men anledningen till att man vill ha en mentor kan vara många . Det behöver inte handla om att de känner att de har problem, eller att deras föräldrar inte duger. Men vissa saker kan kännas skönt att få snacka med en annan vuxen om. En mentor är inte någon som går in i en förälders ställe. En mentor är ett komplement – en trygg vuxen som kan lyssna, ge tips, peppa och uppmuntra.

I Mentorprogrammet deltar alla sorters ungdomar från alla sorters områden och skolor. Det är 13-åringar från landsbygden, 15-åringar från förorten och 17-åringar från innerstan. Alla är precis lika välkomna.

Hur vet jag att mentorn är bra?

Alla våra mentorer är över 20 år och måste lämna in prickfria utdrag ur polisens belastningsregister. Mentorerna genomgår en timmes intervju och en halvdags mentor-utbildning. Sedan är de redo att matchas med en ungdom som vi tror att de skulle passa bra ihop med. Tjejer matchas med kvinnor och killar med män. Under mentorskapet följs mentorerna upp av våra programansvariga, allt för att mentorskapen ska bli riktigt bra och givande för din tonåring.

Vilken insyn har jag som förälder?

Som förälder får du fylla i ett föräldragodkännande, för att ditt barn ska få delta i programmet. Vi ber alltid mentorerna att kontakta åtminstone en av barnens föräldrar för att du ska få veta vem ditt barns mentor är. Det sker dock ingen regelbunden kontakt mellan mentorn och dig som förälder. Självklart har alla våra mentorer anmälningsplikt till oss på Mentor om det skulle visa sig att en ungdom far illa av egna eller andra omständigheter eller handlande.

Om du vill veta mer om vad det innebär att ha en mentor, klicka här. Du kan självklart alltid ringa eller mejla oss om du vill veta mer om vår verksamhet.