Klimatpåverkan på schemat

Klimat- och miljöpåverkan är viktigare än någonsin. Tillsammans med Konsumentföreningen Stockholm jobbar Mentor med högstadieungdomar för att minska deras klimatångest genom konkreta tips och råd kring vad varje person kan göra för att minska sitt avtryck.

27 september 2018 | Företagssamarbeten

– Vi äter för mycket kött och när vi fraktar all mat i stora lastbilar släpper det ut alldeles för mycket avgaser, säger en kille.

Vi befinner oss i ett klassrum i Björkhagens skola i södra Stockholm. Att prata om miljöpåverkan och klimat har blivit allt viktigare i skolan, enligt hemkunskapsläraren Kristina Wendel. I hemkunskapssalen sitter 16 niondeklassare som ska få lyssna på när Hannes Dahlin från Mentor Sverige berättar om matens påverkan på klimatet, och det är ungdomar som efter extremsommaren 2018 är väl medvetna om att klimatet är sårbart. De flesta har redan reflekterat mycket kring vad de själva kan göra för att påverka klimatet positivt, flera äter mindre kött än tidigare och flera av eleverna tar alltid med sig en tygkasse när de går och handlar. När Hannes pratar om alternativa proteinkällor är det knappt någon av eleverna som rynkar på näsan när samtalet kommer in på hur det vore om vi i Sverige började äta insekter som substitut för kött:

– Nej, det är inte så farligt, de med sourcream & onion-smak är rätt goda, berättar en kille och får medhåll från några kompisar i klassen.

Trots att niondeklassarna redan själva har tänkt till mycket kring klimatet blir det starka reaktioner kring sådant som Hannes berättar om. Många blir chockade när de får lära sig att 1/3 av allt som produceras slängs, samtidigt som 842 miljoner människor saknar mat. Alla är överens om att det måste ske en ändring, och efter några livliga gruppdiskussioner har eleverna kommit fram till att ansvaret ligger hos oss alla, både på individnivå men också hos företagsledare och makthavare.

Fakta/Proffsmentor Mat– och miljö

Våra matvanor påverkar i hög grad miljön. Konsumentföreningen Stockholm (KFS), vill uppmärksamma hur maten vi äter påverkar vår omgivning och satsar på att utbilda skolelever i mat och miljöpåverkan. Genom ett samarbete med Mentor Sverige erbjuds skolor möjlighet att ta del av ett seminarium för högstadieelever som lär eleverna mer om klimatproblematiken.

Under skolterminerna besöker Mentor Sverige flera skolor i veckan för att prata med eleverna om vikten av att minska matsvinnet och hur våra vanor påverkar klimatet. Under ett par timmar får eleverna lära sig om bakgrunden till klimatproblematiken, hur maten påverkar miljön och vad de själva kan bidra med för att stärka klimatet.

annanordh

Anna Nordh

Anna Nordh är kommunikatör på Mentor Sverige.