Hbtq-handboken

Hbtq-handboken – smarta tips och råd från vuxna hbtq-personer

Vi har träffat åtta vuxna hbtq-personer för att prata tonår, oro och funderingar. Hur är det att växa upp som hbtq-tonåring? Vilka frågor funderade de kring? Hur var det att komma ut? Vad fick dem att må bra under tonåren? Vad fick dem att må mindre bra? Vad önskar de att vuxna inte hade sagt till dem, och vad skulle de själva vilja säga till sitt 15-åriga jag?

Intervjuerna har sedan satts ihop till Hbtq-handboken, ett häfte med samlade råd, erfarenheter och berättelser från vuxna hbtq-personer, riktade till hbtq-ungdomar. Ett komprimerat hbtq-mentorskap, kan man säga!

Du kommer att ha många vänner som accepterar dig för precis den du är och som älskar alla sidor hos dig – även dem som du inte vågar visa just nu.

Frida, 36 år, pansexuell ciskvinna

Du är inte ensam om det du känner, tänker och tycker

Kanske är du som läser detta just nu en ungdom som funderar på samma saker som Frida, Jon, Anders och de andra i Hbtq-handboken funderade på i tonåren? Kanske har du tankar på att komma ut för din omgivning? Förhoppningsvis kan dessa berättelser inspirera dig, visa dig en bit på vägen eller försäkra dig om att du är inte ensam om det du känner, tänker och tycker.

Förhoppningen är även att visa på att hbtq-communityt består av en stor och blandad skara människor. Det är en grupp individer som skiljer sig från varandra på alla möjliga sätt – i ålder, etnicitet, läggning och kön – men som samtidigt har mycket gemensamt.

Vissa har haft en tuff resa där de har upplevt motstånd från folk som inte förstår och kanske inte vill förstå. För andra har resan varit mycket enklare och de kan berätta om hur de blivit bemötta med enbart kärlek och respekt. Vi hoppas att dessa korta intervjuer kan visa på hur situationen kan se olika ut från person till person, men att oavsett vad så är du aldrig fel. Endast du vet vad du känner och vem du är. Du är rätt!

Jag kände inte att jag kunde vara hbtq-person för den lilla representation av hbtq-personer i Sverige som jag såg var vita. Speciellt bland transpersoner fanns det så många normer: en icke-binär transperson skulle vara lång, ha blont hår, tydliga käkben och se ut som en modell.

Jon, 20 år, queer icke-binär

Reflektion kring sitt agerande och sina förutfattade meningar

Till dig som är vuxen och/eller heterosexuell cis-person och som läser detta: perfekt, den här sidan är även till för dig! Oavsett om du dagligen pratar med hbtq-ungdomar eller om inte känner någon alls (vad du vet, i alla fall!) är vi övertygade om att det är av yttersta vikt att lyssna till vuxna hbtq-personers berättelser om sina tonår. Genom att lyssna på vad vuxna i deras omgivning sagt och gjort, och vad de önskar att de hade fått höra mer av som unga, kan de som inte tillhör hbtq-communityt själva börja reflektera kring sitt agerande och sina förutfattade meningar.

Det finns nämligen många faktorer som påverkar välmåendet hos hbtq-ungdomar. Oavsett om man är säker på sin läggning och könsidentiet eller inte så handlar det inte bara om att kunna vara öppen med den i hemmet, skolan eller samhället i stort. Det är också viktigt att exempelvis bli tilltalad med rätt pronomen eller att inte känna att någons fördomar och förutfattade meningar om ens läggning påverkar hur man blir bemött. I många fall kan det handla om att få känna att man blir accepterad – till skillnad från bara tolererad.

Jag har nog inte kommit ut så som många tror att man kommer ut. Det var faktiskt precis tvärtom, mina föräldrar sa till mig: John, skulle det vara så att du gillar killar så vill vi att du ska veta att vi inte kommer att tycka att det är något konstigt. Vi älskar dig för precis den du är.

John, 31 år, homosexuell cisman

Beställ och ladda ner häftet här!

☞ Tryckt

För skolor, föreningar och organisationer som jobbar för inkludering går det bra att beställa Hbtq-handboken i tryckt format. Privatpersoner hänvisar vi till den nedladdningsbara versionen. Skicka ett mejl till [email protected] för att beställa. Glöm inte att ange hur många exemplar du vill beställa, ditt namn och din adress. Vi skickar alltid häftet i ett Mentorkuvert och utanpå går det inte att se vad kuvertet innehåller.

☞ Digitalt

Du kan även ladda ner häftet i pdf-format – perfekt om du vill läsa det i mobilen, på surfplattan eller på datorn.

Videointervjuer