Individuella mentorprogrammet

Engagemanget för att bli mentor åt en ungdom är väldigt stort!

För att vi ska kunna hantera era anmälningar och hålla flödet jämnt med antalet ungdomar som söker har vi ett uppehåll för intresseanmälningarna för det individuella mentorprogrammet just nu. Kom gärna tillbaka längre fram, eller inspirera högstadieelever i höst genom att anmäla dig som Jobbmentor.

Tack för ditt engagemang!

Stötta en ungdom under ett halvår eller ett år

Det Individuella mentorprogrammet är en av grundstenarna i vår verksamhet. Här får du som mentor stötta en ungdom som är 13-17 år, cirka två gånger i månaden, under ett halvår eller ett år. Alla ungdomar är välkomna hos oss, oavsett om man mår toppen, inte så bra, är glad eller känner sig nere. Genom att bli mentor gör du en insats för ett bättre samhälle i framtiden och får en ny kompis på köpet.

Mentorprogrammet är ett program på 6 månader eller ett år där du som mentor umgås med din ungdom och gör olika saker. Vissa mentorpar går på utställningar, tränar ihop eller pratar om viktiga ämnen som självkänsla och grupptryck. Andra delar just det där specifika intresset, eller ses och fikar. Vad man gör när man ses är helt upp till mentorparet.

Ett ideellt åtagande

Att vara mentor är ett volontärt uppdrag; det innebär att det inte är ett jobb och varken du eller ungdomen får betalt för det. Varje mentorpar får däremot 1 500 kronor att använda till gemensamma aktiviteter under hela mentorårets gång. Genom att bli mentor hos oss kommer du inte bara göra något fantastiskt för en ungdom, utan med största sannolikhet ha en riktigt givande och lärorik tid själv också. Mentorprogrammet är gratis att delta i.

Jag har lärt mig jättemycket, bland annat att det inte blir som man tänkt sig. Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur det är att vara ung idag.

Sima, mentor

Det gav mig en ny vän som jag kan prata med och få en vuxens åsikt utanför min familj. Jag vågar prata mer nu än innan.

Yasmine, mentorungdom

Så går ansökningsprocessen till:

För att kunna ansöka till Individuella mentorprogrammet måste du vara över 20 år och inte ha några anmärkningar i belastningsregistret. Förutom det krävs inga förkunskaper och vi är övertygade om att alla som söker kan matchas med en kompis. Ansökningsprocessen består av tre steg:

  • Intervju
  • Referenser
  • Utbildning

Först får du komma på en timmes intervju hos en programansvarig på något av våra kontor i Stockholm, Göteborg, eller Malmö. Om du bedöms som lämplig får du lämna referenser och sedan genomgå en grupputbildning på fyra timmar. Vi lägger stor vikt vid matchningen av ungdom och mentor, så att varje ungdom får en vuxen person som de känner att de kan lita på.

Om du är kvinna matchas du med en tjej och är du man matchas du med en kille. Vi matchar alltid våra mentorpar utifrån vilket kön man anser sig tillhöra, vilket inte behöver vara det juridiska könet.

Individuella mentorprogrammet

745 ungdomar har deltagit i Individuella mentorprogrammet under 2019

92% av ungdomarna rekommenderar det Individuella mentorprogrammet

83% av ungdomarna har ökat sin studiemotivation

89 % av ungdomarna har fått en ökad självkänsla

Sedan jag fick en mentor är jag på något sätt modigare och har vuxit.

Agnes, mentorungdom

Du behöver inte vara perfekt

Du behöver inte vara perfekt för att bli mentor. Du behöver bara vara en vuxen som lyssnar. Som man kan ha kul med. Som stöttar. Som har tid. Att vara mentor är ett åtagande under ett år, men det ger dig också så mycket tillbaka. Vi har inte en mentor i programmet som säger att hen inte har fått utbyte av att lära känna en ungdom. Ta chansen!

 Har du frågor om Individuella mentorprogrammet? Här hittar du svaren på några av våra vanligaste frågor.

Frågor och svar

Ansvariga Individuella mentorprogrammet

Vill du veta mer om Individuella mentorprogrammet? Hör av dig till Daniela!

Daniela Hurtado Bodell