Individuella mentorprogrammet

Det Individuella mentorprogrammet är en av grundstenarna i vår verksamhet. Att stötta en ung människa genom att bli mentor är att göra en insats för ett bättre samhälle i framtiden.

Alla ungdomar välkomna

Hos oss på Mentor Sverige är alla ungdomar välkomna. Man kan vilja ha en mentor av olika skäl: vissa vill ha en extra vuxen att prata med om jobbiga saker, andra någon att träna med. Vissa letar efter någon som delar det där speciella intresset, andra vill lära känna en ny kompis som får en att testa på något nytt. Oavsett om man mår toppen, inte så bra, är glad eller känner sig nere så är man välkommen till oss på Mentor Sverige.

Hur funkar det?

För att kunna få en mentor måste du som ungdom vara mellan 13-17 år. Du som mentor måste vara över 20 år. Det krävs inga förkunskaper; alla är välkomna att söka till Mentorprogrammet och vi är övertygade om att alla kan matchas med en kompis.

Mentorprogrammet är ett 1 år långt program där mentorn och ungdomen hänger och gör roliga saker tillsammans. Vissa mentorpar går på utställningar, andra går och tränar ihop. Vissa delar just det där specifika intresset, andra ses och bara hänger. Vad man gör när man ses är helt upp till mentorparet.

Om du är kvinna matchas du med en tjej och är du man matchas du med en kille, eller utifrån din upplevda könsidentitet. Mentorprogrammet är gratis att delta i.

Ett ideellt åtagande

Att vara mentor är ett volontärt uppdrag; det innebär att det inte är ett jobb och varken mentorn eller ungdomen får betalt för det. Varje mentorpar får däremot 1 500 kronor att använda till gemensamma aktiviteter under hela mentorårets gång. Genom att bli mentor hos oss kommer du inte bara göra något fantastiskt för en ungdom, utan med största sannolikhet ha ett riktigt givande och roligt år själv också.

Ansvariga Individuella mentorprogrammet

Azra Tuhcic

emma-lindholm-mentor-sverige

Emma Lindholm

Emma Girborn

Tidsplan

Intervju

1 timme

Utbildning

4 timmar  under en kväll eller en eftermiddag

Mentorträffarna

2 träffar per månad under ett års tid

Träffa andra mentorpar!

En del av Mentorprogrammet sker gemensamt med andra mentorpar. Mentoråret inleds alltid med en programstart där alla mentorer och ungdomar träffas. Löpande under mentoråret ordnas det också gemensamma aktiviteter, som till exempel spelkvällar eller träningspass, och i slutet arrangeras en avslutning.

Du behöver inte vara perfekt

Du behöver inte vara perfekt för att bli mentor. Du behöver bara vara en vuxen som lyssnar. Som man kan ha kul med. Som stöttar. Som har tid. Att vara mentor är ett åtagande under ett år, men det ger dig också så mycket tillbaka. Vi har inte en mentor i programmet som säger att hen inte har fått utbyte av att lära känna en ungdom. Ta chansen!

Jag har anmält mig till Mentorprogrammet – vad händer nu? Hur ser processen ut? Vad kan man göra på mentorträffarna? Här hittar du svaren på några av våra vanligaste frågor!

Frågor och svar

Jag har lärt mig jättemycket, bland annat att det inte blir som man tänkt sig. Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur det är att vara ung idag.

Sima, mentor

Det var en av det bästa jag har gjort i mitt liv. Jag har en bra kompis nu.

Jakob, mentorungdom

Det gav mig en ny vän som jag kan prata med och få en vuxens åsikt utanför min familj. Jag vågar prata mer nu än innan.

Yasmine, mentorungdom

Anmäl dig som mentor

Hos oss är en mentor en person som respekterar och lyssnar. Någon som kan hänga med på en fotbollsmatch, den senaste filmen eller bara fika i solen ett par timmar. Som kan snacka om jobbiga, konstiga eller roliga grejer. En vuxen kompis helt enkelt. Är det du?

Bli Mentor


Jag har läst och accepterat villkoren villkoren.