stärk din självkänsla

Tips på hur du stärker din självkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker om dig själv och hur trygg du är i dig själv. Vad har du för tankar om dig själv? Brukar du ofta tänka negativa tankar som att du är dålig, ful etc. eller är du snäll mot dig själv och tänker att du är bra som du är?

 

Bra självkänsla kan kännas så här

Du känner att du är bra på flera saker. Du känner dig ofta glad och lugn och hoppfull. Du vågar anta nya utmaningar och ansvar, vågar försöka igen om du misslyckats med något. Du vågar söka nya vänner och vågar utrycka en egen åsikt. Du hjälper ofta andra och är glad för kompisarnas framgång.

Låg självkänsla kan känna så här

Du kanske känner dig oälskad. Du blir lätt påverkad av andras åsikter. Du känner ofta att du måste prestera (vara bra i prov, fotboll etc.) och jämför dig mycket med andra. Du bli lätt frustrerad.  Känner att du inte vågar eller klarar av saker och tappar lusten att försöka igen. Du undviker nya saker.

Obs! Så klart är detta ingen sanning och du känner nog igen dina beteenden från både låg och stark självkänsla. Men kanske en liten hjälp på vägen för att förstå dig själv.

 

Tips på hur du stärker din självkänsla

  • Säga nej till saker som du inte vill göra
  • Säga ja till saker som du vill göra även om det är lite läskigt – våga testa!
  • Gör saker som du är bra på. Lite bättre självförtroende kan också ge självkänslan en boost.
  • Välja kompisar som uppmuntrar dig och tycker om dig för den du är.