MentorTrainee

Hjälp på vägen mot sitt första jobb

I MentorTrainee får ungdomar mellan 15 och 18 år hjälp på vägen mot sitt första jobb. Under ett år får deltagarna chansen att i nära samarbete med näringslivet förbereda sig inför framtiden med bland annat inspirationsföreläsningar, workshops, träning i ledarskap och retorik samt att skriva CV.

Majoriteten av de ungdomar som får en mentor genom vårt Individuella mentorprogram kommer från resurssvaga områden. Ungdomarna saknar ofta kontaktnät och möjlighet att få meriter och referenser.

Kurser inom vardagsekonomi, ledarskap och marknadsföring

Med MentorTrainee vill vi skapa förutsättningar för företag att rekrytera ungdomar med olika bakgrunder och ge unga en direkt koppling till arbetslivet. Det är ett ypperligt tillfälle för ungdomar att fylla på sin meritlista innan de söker sitt första jobb.

MentorTraineeprogrammet består av kurser och workshops i bland annat retorik, ledarskap, vardagsekonomi, entreprenörskap och personlig marknadsföring. Programmet avrundas med en djupdykning i hur man skriver ett CV och hur man förbereder sig inför en arbetsintervju, och deltagarna blir slutligen diplomerade i de kurser de har gått. Kolla in våra workshops här!

Syftet med MentorTrainee är att öka ungdomars självkänsla, studiemotivation, sociala nätverk och chanserna till att få sitt första sommarjobb eller praktikplats.
Vårt mål är att diplomera totalt 160 ungdomar per år i Stockholm, Malmö samt Göteborg.

Såhär funkar det:

MentorTrainee består av åtta träffar uppdelade i två block, med fyra träffar per termin. Varje tillfälle är 2-3 timmar under kvällstid.

Projektet startar med kickoff under en helgdag och avslutas med diplomering och festligheter! Deltagarna får ett intyg på att de slutfört MentorTrainee – förutsatt att man deltagit vid minst sju tillfällen.

Ansök idag genom att maila kontaktperson för din stad med ditt namn och dina kontaktuppgifter!

Vill du anmäla dig eller
har du frågor?

Mauridi Sabuni

Stockholm
+46707488407
[email protected]

Winnie Baernert

Syd
+46765263580
[email protected]

Rebecka Myrberg

Väst
+46765263596
[email protected]

Ungdomarna om Mentor Trainee

Alicia Nilsson 19 år

Vad var det bästa med att gå MentorTrainee?

– Jag har utvecklats jättemycket med MentorTrainee. Det var häftigt att få se alla de här ställena och att just jag fick komma dit, utan utbildning eller något, få lämna skolbänken och få se hur arbetslivet egentligen ser ut.

Vad har du lärt dig om arbetslivet?

– Den sista träffen fick vi hjälp av några som jobbade inom HR.  Då fick vi hjälp hur vi ska skriva cv och så fick vi träna på hur vi skulle vara i olika arbetsintervjuer. Jag har varit på fyra arbetsintervjuer och jag har fått alla jobben. Så det har varit jättehäftigt.

Hur har din syn på din framtid ändrats efter att du har varit med i MentorTrainee?

– Många av de föreläsare som jag har fått lyssna på har gjort mig mer motiverad, oavsett vad det än är, söka jobb, sätta upp mål, eller anta nya utmaningar. Det hoppas jag håller i hela livet och att jag vågar utmana mig själv för att blir bättre, för att bli den jag verkligen vill bli.

Rovshan Dadashev 15 år

Vad var det bästa med att gå MentorTrainee?

– Det bästa med att gå MentorTrainee var att jag fick mycket kunskaper och utöver det ett stort kontaktnät.

Vad har du lärt dig om arbetslivet?

– Under MentorTrainee fick jag flera arbetstillfällen, då fick jag komma närmare näringslivet och testa på olika yrken.

Hur har din syn på din framtid ändrats efter att du har varit med i MentorTrainee?

– Jag har alltid varit mån om min framtid men efter mentorprogrammet har jag börjat ta den mer på allvar. Det var som en självboozt.

Vad är egentligen skillnaden mellan självkänsla och självförtroende och hur vet man om man har en bra självkänsla?

Egoboost är en workshop om självkänsla och självförtroende. Du kommer under workshopen att bli mer medveten om hur du tänker och pratar med dig själv och få verktyg för att kunna påverka dina tankar och träna på att bli snällare mot dig själv.

Föreläsare: Rahel Eyob
Rebecka Myrberg

Som ung ställs man inför många val och möjligheter. Vad ska jag göra efter högstadiet och efter gymnasiet? Vad finns det för olika möjligheter? Hur ska jag gå tillväga för att nå dit jag vill? Vad är jag bra på? Vad tycker jag är roligt?

Det här tillfället handlar om att börja visualisera sina drömmar och mål. Vi kommer prata om att det finns olika sorters mål, och du kommer få prova på övningar och tankemodeller för att uppnå de mål du själv sätter upp.

Många tycker att det är obehagligt att tala och presentera sig inför folk, och det kan kännas läskigt att gå på en anställningsintervju. Kan man öva upp sin presentationsteknik och bli mer trygg i situationer där man ska presentera sig för en ny kollega eller för arbetsgivaren? Och vilken betydelse har egentlige kroppsspråket för vilka signaler vi sänder ut till vår omgivning?

Den här workshopen handlar om att våga ta plats och få andra att lyssna uppmärksamt. Med hjälp av improvisationsteater och storytelling lär vi oss mer om kroppsspråk och tränar på att tala inför andra.

Improvisationsstudion är en teater som har sitt tillhåll på Skånegatan 63 på Södermalm i Stockholm. Här finns kurser för både barn, ungdomar och vuxna i bland annat improvisationsteater, stand up, sketcher och kroppsspråk. En stor del av verksamheten riktar sig även ut till företag och skolor i form av underhållning och workshops i bland annat kroppsspråk, kreativitet och presentationsteknik.

Improvisationsstudion >
Inspiratörer Stockholm: Improvisationsstudion

Elizabeth Neale är skådespelare och frilansande teaterpedagog. På Gothenburg English Studio Theatre är hon med och driver ungdomsverksamheten, genom undervisning i teater och drama. Elizabeth undervisar i språk och retorik genom roliga övningar och kreativa tekniker.

Inspiratör Göteborg: Elizabeth Neale

Mustafa Al-Mashhadani är skådespelare och manusförfattare som går första året på Teaterhögskolan i Malmö. Han har även pluggat teater på Fridhems Folkhögskola och har arbetat som frilansande skådespelare i ca 3 år och medverkat i diverse komedi serier och kortfilmer.

Inspiratör Malmö: Mustafa Al-Mashhadani
Föreläsare: Rahel Eyob
Rebecka Myrberg

Vad är normer, värderingar och fördomar, och på vilket sätt påverkar de hur människor pratar, ser ut och beter sig?

Vid det här tillfället pratar vi om hur man lär sig identifiera normer. Vi gör övningar för att utforska vilka värderingar och fördomar vi själva har, och reflekterar kring hur dessa guidar våra val.

Inspiratörer: SEB

Varför finns banker? Varför är det bra att spara? Hur undviker man att hamna i skuldfällan?

SEB:s workshop handlar om privatekonomi och hålls av bankens egna experter på ämnet. Workshopen tar upp betalningar, budget och andra nyttiga vardagsekonomiska termer.

SEB >
Inspiratörer: Svenska PostkodLotteriet

Hur ger man den absolut bästa servicen? Finns det några knep för att sälja in sina idéer, sig själv, eller kanske en produkt?

Under detta tillfälle kommer vi att lära oss mer om sälj & service. Du får lära dig mer om bland annat kundservice, kundbemötande och säljteknik.

Svenska PostkodLotteriet >
Inspiratörer: Coca-Cola

Nästan alla ungdomar använder sociala medier, men vad har sociala medier med marknadsföring att göra?

Vid det här tillfället kommer Coca­-Cola att lära dig mer om hur du marknadsför dig själv och hur företag jobbar med marknads­föring. Coca-colas experter berättar om varför marknadsföring är viktigt, och ger dig handfasta tips som du kan använda i framtida jobbsituationer.

Coca-Cola >
Inspiratörer: Wise Group

Många känner sig osäkra på vad man egentligen ska ha med på sitt CV. Vad vill en arbetsgivare veta? Vad ska man absolut inte ha med?

Under programmets sista workshop, som arrangeras av Wise Group, får du tips och användbara kunskaper om hur du skriver ett riktigt bra CV. Du får även träna på att genomgå arbetsintervjuer genom olika övningar – allt för att förbereda dig inför arbetsmarknaden på bästa sätt. I slutet av träffen har vi en gemensam avslutning och diplomering. Diplomet kan du sedan använda när du söker jobb!

Wise Group >

Har du frågor?

Carina Juserius

Stockholm
+46 708228686
[email protected]

Julia Arvidson

Malmö
+46 739245157
[email protected]

Rebecka Myrberg

Göteborg
+46 765263596
[email protected]

I samarbete med Svenska Postkodlotteriet