MentorTrainee

Hjälp på vägen mot sitt första jobb

I MentorTrainee får ungdomar mellan 15 och 18 år, som har eller haft en mentor, hjälp på vägen mot sitt första jobb. Under ett år får deltagarna chansen att i nära samarbete med näringslivet förbereda sig inför framtiden med bland annat inspirationsföreläsningar, workshops, träning i ledarskap och retorik samt att skriva CV.

Majoriteten av de ungdomar som får en mentor genom vårt Individuella mentorprogram kommer från resurssvaga områden. Ungdomarna saknar ofta kontaktnät och möjlighet att få meriter och referenser.

Kurser inom vardagsekonomi, ledarskap och marknadsföring

Med MentorTrainee vill vi skapa förutsättningar för företag att rekrytera ungdomar med olika bakgrunder och ge unga en direkt koppling till arbetslivet. Det är ett ypperligt tillfälle för ungdomar att fylla på sin meritlista innan de söker sitt första jobb.

MentorTraineeprogrammet består av kurser och workshops i bland annat retorik, ledarskap, vardagsekonomi, entreprenörskap och personlig marknadsföring. Programmet avrundas med en djupdykning i hur man skriver ett CV och hur man förbereder sig inför en arbetsintervju, och deltagarna blir slutligen diplomerade i de kurser de har gått. Kolla in våra workshops här!

Syftet med MentorTrainee är att öka ungdomars självkänsla, studiemotivation, sociala nätverk och chanserna till att få sitt första sommarjobb eller praktikplats.
Vårt mål är att diplomera totalt 500 ungdomar under en första treårsperiod och att MentorTrainee därefter blir ett permanent program i Mentor Sveriges verksamhet.

Såhär funkar det:

MentorTrainee består av tio träffar uppdelade i två block; ett block består fem träffar per termin. Varje tillfälle är 2-3 timmar under kvällstid, en gång per månad.

Projektet startar med kickoff under en helgdag och avslutas med diplomering och festligheter! Deltagarna får ett intyg på att de slutfört MentorTrainee – förutsatt att man deltagit vid minst nio tillfällen.

För att kunna söka ska man tidigare ha haft en mentor via Mentor Sverige i minst 3 månader och vara 15-18 år. Ansök idag genom att maila kontaktperson för din stad med ditt namn och dina kontaktuppgifter!

Har du frågor?

Carina Juserius

Stockholm
+46 708228686
carina.juserius@mentor.se

Julia Arvidson

Malmö
+46 739245157
julia.arvidson@mentor.se

Rebecka Myrberg

Göteborg
+46 765263596
rebecka.myrberg@mentor.se

Ungdomarna om Mentor Trainee

Enayat Ehsani 18 år

Varför sökte du till MentorTrainee?

– Jag vill träffa nya kompisar och lära mig skriva CV.

Vad har du för förväntningar på programmet?

– Att lära mig skriva CV och bli riktigt bra på att prata med folk.

Vad har du för drömmar inför framtiden?

– I framtiden vill jag få ett riktigt bra jobb.

Zainab Mohammed 17 år

Varför sökte du till MentorTrainee?

– Jag är en rätt så nyfiken människa och vill gärna veta lite om allt. Och eftersom att jag själv ska ta mig in i arbetsmarknaden om några år så ville jag gärna lära mig allt man kan ha med sig! Och såklart att även lära känna nya människor och skapa nya kontakter.

Vad har du för förväntningar på programmet?

– Att efter dessa tio tillfällen känna mig säkrare och tryggare inför att söka nya jobb. Att veta vad som egentligen förväntas ute på marknaden, vad som uppskattas och vad man bör tänka på. Jag förväntar mig en hel del tips och inspiration!

Inspiratör: Carina Juserius

Egoboost är en workshop om att bli mer medveten om hur du tänker och pratar med dig själv för att själv kunna ändra dina tankar och din inre dialog när det inte fungerar.

Carina Juserius har många års erfarenhet av ledarskap och mental träning, bland annat som elitidrottare och idrottslärare. Hon är utbildad beteendevetare med fokus på mental utveckling och prestation och har bred erfarenhet av att coacha ungdomar. Carina coachar dig från bra till bättre!

Inspiratör: Johannes Hansen

Drömmar och mod är en inspirerande workshop med Sveriges främsta mentala rådgivare, fylld med humor och kraftfulla tankesätt som kommer att förändra sättet du ser på din egen förmåga och potential. Du kommer att inse hur avgörande det är att söka sig till inspiration, hur du klarar av att hantera andra människors åsikter och fortsätta fastän du är rädd för att misslyckas. Utmana dina rädslor och bli en vinnare!

Johannes Hansen växte upp i en tätort utanför Borlänge i Dalarna där han tröttnade på att styras av sina rädslor. Istället för att vara den som tittade på när de modiga killarna i klassen hoppade från treans trampolin eller gick fram till den snygga tjejen i klassen så bestämde han sig för att utmana sig själv. Idag är han 29 år gammal och har redan blivit en stjärna på föreläsarhimlen. Han jobbar även som personlig rådgivare åt entreprenörer, elitidrottare och chefer i flera av Sveriges största företag.

Foto: Carl-Henrik, Elitestudios.se

Johannes Hansen >
Inspiratör: Felicia Margineanu

”Hitta ditt personliga ledarskap” är workshopen som fokuserar på att få deltagarna att vända blicken inåt och granska sig själva. Hur leder man sig själv i en kaosartad värld av stress och press? Det börjar med att ställa sig frågorna: Vem är jag? Vad är viktigt för mig? Och vilka egenskaper och talanger besitter jag? Med värderingsövningar och en personlig föreläsning kommer deltagarna lämna Felicias workshop med en ny boost av energi.

Felicia Margineanu är en av Sveriges mest spännande unga föreläsare och entreprenörer som sedan tidig tonår vågat ifrågasätta sig själv och sin omvärld. Idag fortsätter hon utmana samhällets normer och förväntningar på en ung kvinna och hennes story väcker tankar, känslor och frågor. De tips hon delar med sig av ger hopp och öppnar upp nya perspektiv för hur man själv, som individ, kan ta makt över sitt eget liv – men också förändra världen till det bättre. Felicias olika projekt har blivit mycket uppmärksammade och hon har bland annat tilldelats Årets Stipendium till en ung entreprenör av Företagarna 2015 och utsetts till Årets Samhällsförbättrare av Fryshuset 2015.

Felicia Margineanu >

Den här workshopen handlar om att våga tala och presentera sig inför folk och få andra att lyssna uppmärksamt. Med hjälp av improvisationsteater och storytelling lär vi oss mer om kroppsspråk och tränar på att tala inför andra. Hur påverkar kroppsspråket vilka signaler vi sänder ut till vår omgivning? Hur kan man öva upp sin presentationsteknik och bli mer trygg i situationer där man ska presentera sig för en ny kollega eller för arbetsgivaren? Många tycker att det kan vara obehagligt, men detta tillfälle hjälper dig att komma över detta. Efter avslutad workshop kommer du längta efter att få använda dina nyvunna färdigheter!

Improvisationsstudion är en teater som har sitt tillhåll på Skånegatan 63 på Södermalm i Stockholm. Här finns kurser för både barn, ungdomar och vuxna i bland annat improvisationsteater, stand up, sketcher och kroppsspråk. En stor del av verksamheten riktar sig även ut till företag och skolor i form av underhållning och workshops i bland annat kroppsspråk, kreativitet och presentationsteknik.

Improvisationsstudion >
Inspiratörer Stockholm: Improvisationsstudion

Improverket i Göteborg erbjuder utbildningar i kreativitet och personalutveckling till företag, samt kvällskurser i improvisationsteater för allmänheten. Improverkets egna föreställningar inkluderar populära ”Club Bingo”, ”Vem vinner valet?” och musikalföreställningen ”Way off Broadway”. Sen november 2013 har Improverket en helt egen hemmascen på Andra Långgatan i Göteborg – 2Lång. Improverket drivs av skådespelarna Frida Sundström och Tobias Rosén.

Improverket >
Inspiratörer Göteborg: Improverket

Oppalanta är en fri teatergrupp med säte i Malmö som spelar improvisationsteater. Med Moriska Paviljongen som hemmascen har de  sedan februari 2017 spelat för fulla hus med sin helt improviserade föreställning ”Oppalanta skriver historia”. Gruppen består av sju unga och arbetsvilliga improvisatörer som vill fylla en lucka i Malmös kulturliv, både genom att själva ge föreställningar och genom att jobba med improvisation som pedagogiskt verktyg.

Oppalanta >
Inspiratörer Malmö: Oppalanta
Inspiratörer: Din röst ska EKA!

”Alla lika, alla olika!” är en workshop som fokuserar på den emotionella, sociala och personliga utvecklingen för att i sin tur skapa en känsla av sammanhang och motivation. Ett av målen med workshopen är att skapa en trygg miljö för deltagarna för att sedan lättare kunna väcka en nyfikenhet för utveckling samt tända en kreativ gnista hos dem.

Under workshopen lyfts begrepp såsom identitet, kultur och värderingar och vi diskuterar dessa utifrån ett socialpsykologiskt och sociokulturellt perspektiv. Vi skrapar även på ytan om hur hjärnans funktioner, signalsubstanser och motivation kan hänga ihop.

Vi tror på att varje person existerar för att fullända sig själv och i sin tur vara ett bidrag till samhället. När man är på rätt spår i livet så kan man vara mer kreativ, produktiv och lycklig. ”Din röst ska EKA!” är ett koncept och en filosofi som utgår ifrån att vi alla har en inre röst som vägleder oss genom våra val i livet”, säger Jassim Ahmadi och Alaa Mouhsen, initiativtagarna bakom ”Din röst ska EKA!”.

Foto: Nelly Trott

Din röst ska EKA! >
Inspiratör: Emma Knaggård Wendt

Vi börjar med att reflektera kring hur det är att växa upp med din egen generation; att genom olika livsval och händelser få möta krav, avundsjuka och jämförelsen med alla och från omgivningen runt dig. Workshopen är till för att du ska tro på dig själv, din kreativitet och hur du går från idé till verklighet. En workshop som hjälper dig se möjligheterna när du börjar tro på dina idéer. Hur bygger du upp din egna handlingskraft? Att omvandla teori till praktik kommer vara din avgörande faktor!

Emma Knaggård Wendt är den 29-åriga samhällsentreprenören som tagit emot pris av kungen för sitt ledarskap. Kreatör, strateg och entreprenör som med sin musikalbakgrund nyttjar både kreativitet och logik för att utveckla affärer och individer. Emma har alltid trott på ungas handlingskraft att förändra – därför har hennes bakgrund i näringslivet präglats utav ett aktivt deltagande för att skapa bättre förutsättningar för ungas väg in i samhället. Hon har tagit emot många utmärkelser och drivkraften att bygga bolag och förändra samhället har växt sig starkare när hon ständigt under sin resa ifrågasatts för sin unga ålder. Hon är även aktiv inom den ideella sektorn och styrelseordförande för organisationen Ung Cancer.

Emmas röda tråd och passion är hur man bygger starka organisationer genom starka varumärken och strategi. Hennes meritlista kan göras lång och hon har arbetat med att lyfta unga i samhället i över 10 år.

Emma Knaggård Wendt >
Inspiratörer: SEB

På agendan: privatekonomi! SEB:s workshop om privatekonomi tar upp frågor som: varför finns banker? Varför är det bra att spara? Hur undviker man att hamna i skuldfällan? Workshopen tar även upp betalningar, budget och andra nyttiga vardagsekonomiska termer. Workshopen hålls av SEB:s experter inom privatekonomi.

SEB >
Inspiratörer: Svenska PostkodLotteriet

Hur ger man det absolut bästa kundbemötandet? Experter från Svenska PostkodLotteriet kommer under denna workshop att lära dig mer om kund­bemötande, kundservice och säljteknik.

Svenska PostkodLotteriet >
Inspiratörer: Coca-Cola

Please like & share – vid det här tillfället kommer Coca­-Cola att lära dig mer om hur du marknadsför dig själv och hur företag jobbar med marknads­föring. Du får även lära dig mer om varför marknadsföring är viktigt samt handfasta tips av experter från Coca-­Cola som du kan använda i framtida jobbsituationer!

Coca-Cola >
Inspiratörer: Wise Group

Att kunna skriva det perfekta CV:et är en konstform. Därför avrundar vi MentorTraineeprogrammet tillsammans med rekryteringsexperterna på Wise Group. Under ”Haffa jobbet” får du tips och användbara kunskaper om hur du skriver ett riktigt bra CV. Du får även träna på att genomgå arbetsintervjuer genom olika övningar – allt för att förbereda dig inför arbetsmarknaden på bästa sätt! I slutet av tillfället har vi en gemensam avslutning och diplomering. Diplomet kan du sedan använda när du söker jobb!

Wise Group >

Har du frågor?

Carina Juserius

Stockholm
+46 708228686
carina.juserius@mentor.se

Julia Arvidson

Malmö
+46 739245157
julia.arvidson@mentor.se

Rebecka Myrberg

Göteborg
+46 765263596
rebecka.myrberg@mentor.se

I samarbete med SvenskaPostkodlotteriet