MentorTrainee

Hjälp på vägen mot sitt första jobb

I MentorTrainee får ungdomar mellan 15 och 18 år hjälp på vägen mot sitt första jobb. Under ett år får deltagarna chansen att i nära samarbete med näringslivet förbereda sig inför framtiden med bland annat inspirationsföreläsningar, workshops, träning i ledarskap och retorik samt att skriva CV.

Majoriteten av de ungdomar som får en mentor genom vårt Individuella mentorprogram kommer från resurssvaga områden. Ungdomarna saknar ofta kontaktnät och möjlighet att få meriter och referenser.

Kurser inom vardagsekonomi, ledarskap och marknadsföring

Med MentorTrainee vill vi skapa förutsättningar för företag att rekrytera ungdomar med olika bakgrunder och ge unga en direkt koppling till arbetslivet. Det är ett ypperligt tillfälle för ungdomar att fylla på sin meritlista innan de söker sitt första jobb.

MentorTraineeprogrammet består av kurser och workshops i bland annat retorik, ledarskap, vardagsekonomi, entreprenörskap och personlig marknadsföring. Programmet avrundas med en djupdykning i hur man skriver ett CV och hur man förbereder sig inför en arbetsintervju, och deltagarna blir slutligen diplomerade i de kurser de har gått. Kolla in våra workshops här!

Syftet med MentorTrainee är att öka ungdomars självkänsla, studiemotivation, sociala nätverk och chanserna till att få sitt första sommarjobb eller praktikplats.
Vårt mål är att diplomera totalt 160 ungdomar per år i Stockholm, Malmö samt Göteborg.

Såhär funkar det:

MentorTrainee består av åtta träffar uppdelade i två block, med fyra träffar per termin. Varje tillfälle är 2-3 timmar under kvällstid.

Projektet startar med kickoff under en helgdag och avslutas med diplomering och festligheter! Deltagarna får ett intyg på att de slutfört MentorTrainee – förutsatt att man deltagit vid minst sju tillfällen.

Ansök idag genom att maila kontaktperson för din stad med ditt namn och dina kontaktuppgifter!

Vill du anmäla dig eller
har du frågor?

Carina Juserius

Stockholm
+46 708228686
carina.juserius@mentor.se

Julia Arvidson

Malmö
+46 739245157
julia.arvidson@mentor.se

Rebecka Myrberg

Göteborg
+46 765263596
rebecka.myrberg@mentor.se

Ungdomarna om Mentor Trainee

Alicia Nilsson 19 år

Vad var det bästa med att gå MentorTrainee?

– Jag har utvecklats jättemycket med MentorTrainee. Det var häftigt att få se alla de här ställena och att just jag fick komma dit, utan utbildning eller något, få lämna skolbänken och få se hur arbetslivet egentligen ser ut.

Vad har du lärt dig om arbetslivet?

– Den sista träffen fick vi hjälp av några som jobbade inom HR.  Då fick vi hjälp hur vi ska skriva cv och så fick vi träna på hur vi skulle vara i olika arbetsintervjuer. Jag har varit på fyra arbetsintervjuer och jag har fått alla jobben. Så det har varit jättehäftigt.

Hur har din syn på din framtid ändrats efter att du har varit med i MentorTrainee?

– Många av de föreläsare som jag har fått lyssna på har gjort mig mer motiverad, oavsett vad det än är, söka jobb, sätta upp mål, eller anta nya utmaningar. Det hoppas jag håller i hela livet och att jag vågar utmana mig själv för att blir bättre, för att bli den jag verkligen vill bli.

Rovshan Dadashev 15 år

Vad var det bästa med att gå MentorTrainee?

– Det bästa med att gå MentorTrainee var att jag fick mycket kunskaper och utöver det ett stort kontaktnät.

Vad har du lärt dig om arbetslivet?

– Under MentorTrainee fick jag flera arbetstillfällen, då fick jag komma närmare näringslivet och testa på olika yrken.

Hur har din syn på din framtid ändrats efter att du har varit med i MentorTrainee?

– Jag har alltid varit mån om min framtid men efter mentorprogrammet har jag börjat ta den mer på allvar. Det var som en självboozt.

Inspiratör: Carina Juserius

Egoboost är en workshop om att bli mer medveten om hur du tänker och pratar med dig själv för att själv kunna ändra dina tankar och din inre dialog när det inte fungerar.

Carina Juserius har många års erfarenhet av ledarskap och mental träning, bland annat som elitidrottare och idrottslärare. Hon är utbildad beteendevetare med fokus på mental utveckling och prestation och har bred erfarenhet av att coacha ungdomar. Carina coachar dig från bra till bättre!

Föreläsare: Carina Juserius
Rebecka Myrberg
Julia Arvidsson

Som ung ställs man inför många val och möjligheter. Vad ska jag göra efter högstadiet och efter gymnasiet? Vad finns det för olika möjligheter? Hur ska jag gå tillväga för att nå dit jag vill? Vad är jag bra på? Vad tycker jag är roligt?

Det här tillfället kommer att förändra sättet du ser på din egen förmåga och potential. Du kommer att inse hur avgörande det är att söka sig till inspiration, hur du klarar av att hantera andra människors åsikter och fortsätta fastän du är rädd för att misslyckas.

Den här workshopen handlar om att våga tala och presentera sig inför folk och få andra att lyssna uppmärksamt. Med hjälp av improvisationsteater och storytelling lär vi oss mer om kroppsspråk och tränar på att tala inför andra. Hur påverkar kroppsspråket vilka signaler vi sänder ut till vår omgivning? Hur kan man öva upp sin presentationsteknik och bli mer trygg i situationer där man ska presentera sig för en ny kollega eller för arbetsgivaren? Många tycker att det kan vara obehagligt, men detta tillfälle hjälper dig att komma över detta. Efter avslutad workshop kommer du längta efter att få använda dina nyvunna färdigheter!

Improvisationsstudion är en teater som har sitt tillhåll på Skånegatan 63 på Södermalm i Stockholm. Här finns kurser för både barn, ungdomar och vuxna i bland annat improvisationsteater, stand up, sketcher och kroppsspråk. En stor del av verksamheten riktar sig även ut till företag och skolor i form av underhållning och workshops i bland annat kroppsspråk, kreativitet och presentationsteknik.

Improvisationsstudion >
Inspiratörer Stockholm: Improvisationsstudion

Improverket i Göteborg erbjuder utbildningar i kreativitet och personalutveckling till företag, samt kvällskurser i improvisationsteater för allmänheten. Improverkets egna föreställningar inkluderar populära ”Club Bingo”, ”Vem vinner valet?” och musikalföreställningen ”Way off Broadway”. Sen november 2013 har Improverket en helt egen hemmascen på Andra Långgatan i Göteborg – 2Lång. Improverket drivs av skådespelarna Frida Sundström och Tobias Rosén.

Improverket >
Inspiratörer Göteborg: Improverket

Oppalanta är en fri teatergrupp med säte i Malmö som spelar improvisationsteater. Med Moriska Paviljongen som hemmascen har de  sedan februari 2017 spelat för fulla hus med sin helt improviserade föreställning ”Oppalanta skriver historia”. Gruppen består av sju unga och arbetsvilliga improvisatörer som vill fylla en lucka i Malmös kulturliv, både genom att själva ge föreställningar och genom att jobba med improvisation som pedagogiskt verktyg.

Oppalanta >
Inspiratörer Malmö: Oppalanta
Föreläsare: Carina Juserius
Rebecka Myrberg
Julia Arvidsson

Workshopen fokuserar på den emotionella, sociala och personliga utvecklingen för att i sin tur skapa en känsla av sammanhang och motivation. Ett av målen är att skapa en trygg miljö för målgruppen för att sedan kunna väcka en nyfikenhet för utveckling samt tända en kreativ gnista. Vi lyfter begrepp som identitet, kultur och värderingar.

Inspiratörer: SEB

På agendan: privatekonomi! SEB:s workshop om privatekonomi tar upp frågor som: varför finns banker? Varför är det bra att spara? Hur undviker man att hamna i skuldfällan? Workshopen tar även upp betalningar, budget och andra nyttiga vardagsekonomiska termer. Workshopen hålls av SEB:s experter inom privatekonomi.

SEB >
Inspiratörer: Svenska PostkodLotteriet

Hur ger man det absolut bästa kundbemötandet? Experter från Svenska Postkodlotteriet kommer under denna workshop att lära dig mer om kund­bemötande, kundservice och säljteknik.

Svenska PostkodLotteriet >
Inspiratörer: Coca-Cola

Please like & share – vid det här tillfället kommer Coca­-Cola att lära dig mer om hur du marknadsför dig själv och hur företag jobbar med marknads­föring. Du får även lära dig mer om varför marknadsföring är viktigt samt handfasta tips av experter från Coca-­Cola som du kan använda i framtida jobbsituationer!

Coca-Cola >
Inspiratörer: Wise Group

Att kunna skriva det perfekta CV:et är en konstform. Därför avrundar vi MentorTraineeprogrammet tillsammans med rekryteringsexperterna på Wise Group. Under ”Haffa jobbet” får du tips och användbara kunskaper om hur du skriver ett riktigt bra CV. Du får även träna på att genomgå arbetsintervjuer genom olika övningar – allt för att förbereda dig inför arbetsmarknaden på bästa sätt! I slutet av tillfället har vi en gemensam avslutning och diplomering. Diplomet kan du sedan använda när du söker jobb!

Wise Group >

Har du frågor?

Carina Juserius

Stockholm
+46 708228686
carina.juserius@mentor.se

Julia Arvidson

Malmö
+46 739245157
julia.arvidson@mentor.se

Rebecka Myrberg

Göteborg
+46 765263596
rebecka.myrberg@mentor.se

I samarbete med Svenska Postkodlotteriet