Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Annie Lööf: ”partiledarkollegor – bli jobbmentorer”

Att vara goda förebilder, möta unga på deras villkor och ge dem möjligheten att visa framfötterna. Det tror Centerpartiets partiledare Annie Lööf är vägen att gå för att få fler av dagens ungdomar intresserade av politik.

– För att vi ska kunna ha ett samhälle som representerar hela befolkningen behöver vi lyssna på ungdomar; vi måste ge dem en skjuts in, säger Annie Lööf efter att ha pratat jobb, studier och framtid med fyra stycken åttondeklasser.

Själv hade Annie Lööf inte alltid siktet inställt på en politisk karriär; hon gick med i ett politiskt parti för första gången när hon var 18 år, men det var när hon blev invald i riksdagen vid 23 års ålder som fick hon ”blodad tand” på politiken.

– Då kände jag att det här var en otrolig möjlighet att kunna visa ledarskap, handlingskraft, genomföra saker, förändra och visa på en annan väg i Sverige, säger hon.

Under förmiddagen en dag i maj är hon en av sex jobbmentorer som är ute på Blommenbergsskolan, en grundskola i södra Stockholm. Bland jobbmentorerna finns såväl bygg- som banksektorn representerad, men det är ytterst sällan som en politiker är med och pratar med ungdomar om arbetslivet. Detta vill partiledaren se en ändring på.

– Det finns många vägar till att bli en förtroendevald politiker och vi måste bli duktigare på att öppna upp dem så att ungdomar hittar vägen till politiken, säger hon efter förmiddagens klassbesök.

Det finns många vägar till att bli en förtroendevald politiker och vi måste bli duktigare på att öppna upp dem så att ungdomar hittar vägen till politiken.

Vad kan vi göra för att få dagens ungdomar intresserade av politik?

– Vara goda förebilder. Vara ute och möta ungdomar på deras villkor. Lyssna mer än att själv mässa och prata. Fånga upp deras intresse, men visa också att ungas röster måste komma till tals.

Hur gör man detta rent konkret? Hur uppmuntrar man unga till politiskt engagemang?

– Väldigt många går med i ett ungdomsförbund eller i ett studentförbund och där får man ju vara med och lära sig grunderna i politiken. Det är dock också viktigt att vi som är engagerade idag går ut och berättar: vad gör vi? Vad innebär det att vara politiker? För att väcka ett intresse hos unga människor att vilja engagera sig.

Vad skulle du säga till volontärer som är sugna på att bli jobbmentorer?

– Att det är så fantastiskt roligt. Jag skulle vilja uppmana mina partiledarkollegor att faktiskt ta sig an att bli jobbmentor en förmiddag. Det ger väldigt mycket tillbaka att kliva ur den partipolitiska rollen och istället beskriva hur det är att vara förtroendevald? Varför behöver vi fler människor som tar på sig ett demokratiskt politiskt uppdrag? Det är nyttigt för oss men framförallt tror jag att det är bra att fler elever får förebilder inom politiken.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer

7 miljoner kronor till arbetet för att stärka ungas framtidstro

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning den 14 mars stod det klart att Mentor Sverige är en av de 61 ideella...
Läs mer

Träffa vårt mentorpar Jonathan och Mehran

Det var sex år sedan som Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg. Under våren 2022, gjorde vi på...
Läs mer

Träffa Tone Myhre-Jensen på Advokatfirman Cederquist

Sedan 2014 har Advokatfirman Cederquist engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv. För...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost

En kall februarionsdag deltog fyra coacher från Mentor Sveriges partnerföretag KPMG i Mentor Boost. Eleverna och coacherna diskuterade inre och...
Läs mer

Rihab Garci blir gruppmentor

Rihab Garci kommer under våren vara gruppmentorer till ungdomar från Mentor Sverige – med inriktning mot litteratur och författarskap.
Läs mer

SEB är med på Mentor Boost

För Merisa Halilovic, Miriam Frey, Fatima Khamis och Linnéa Lindh från vårt partnerföretag SEB var det både tankeväckande och roligt...
Läs mer