Så pratar du med din tonåring om alkohol

Nu är det midsommar och tid att fira med familjen, äta sill och dansa runt stången – men midsommar är långt ifrån lika idyllisk för alla. För många av Sveriges tonåringar är det under midsommarhelgen som alkoholdebuten sker.

21 juni 2018 | Föräldrar

Vi på Mentor vet att det ibland kan vara svårt att prata med unga om alkohol, men som vuxen finns det mycket du kan göra! Här har vi samlat de bästa råden för hur du kan prata om alkohol med din tonåring.

Våga fråga

Många ungdomar tycker att det kan vara jobbigt att dela med sig av tankar och funderingar – helst till sina föräldrar. Gör det lättare att prata om alkohol genom att fråga hur ditt barn tänker kring att dricka. Fråga om hen har några planer med kompisarna på midsommar, om det kommer att finnas alkohol där och hur ditt barn känner inför det. Var lyhörd och lyssna ordentligt – undvik förhör!

Berätta hur du känner

Det kanske inte alltid känns som så – men din tonåring bryr sig om vad du säger. Om du är orolig över att din tonåring dricker ska du säga det till hen. Berätta varför du är orolig och hur du ser på drickande. Var tydlig med vad du accepterar så att din tonåring har något att förhålla sig till – ungdomar förväntar sig att du som vuxen sätter gränser.

Kom överens om regler

Prata med din tonåring om hur ofta ni ska ha kontakt med varandra under kvällen och när hen förväntas vara hemma. Om tonåringen känner att det är pinsamt att du som förälder ringer kan ni istället komma överens om att hen ringer dig för att stämma av.

Behåll lugnet

När din tonåring har kommit hem igen är det bra att stämma av hur hen har haft det. Var nyfiken utan att göra det till ett förhör, visa istället att du är intresserad av hur hen har haft det. Om ditt barn har kommit hem berusad, eller berättar att hen har druckit, kan det vara svårt att behålla lugnet, men det är viktigt att du försöker även om du känner dig upprörd. Alla kan göra misstag – är du för hård nu kan det göra att din tonåring undviker att erkänna när hen gör fel nästa gång.

 

Källor: Mentor Sverige, Tonårsparlören, Systembolaget,

annanordh

Anna Nordh

Anna Nordh är kommunikatör på Mentor Sverige.