Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

HBTQ-HANDBOKEN: Att komma ut

Att växa upp som hbtq-ungdom kan innebära en tonårsperiod kantad av frågor, oro och förhoppningar. Därför har vi sammanställt Hbtq-handboken – samlade tankar, tips och råd från vuxna hbtq-personer till hbtq-ungdomar.

I Hbtq-handboken pratar åtta vuxna hbtq-personer om tonår, oro och erfarenheter. I andra kapitlet, ”Att komma ut”, delar de med sig av berättelser kring sina komma ut-processer. Hur gick det till? Hur bemöttes de? Och vad är deras råd till unga som funderar på att komma ut?

Att komma ut är inte något som bara behöver göras en gång; hbtq-personer måste ofta komma ut hela tiden, just för att det råder en heteronorm i samhället. Jon pekar i Hbtq-handboken på just detta.

– [Att komma ut] är någonting jag behöver göra hela tiden; inför främlingar eller när man träffar nya personer. Även i hbtq-sammanhang tycker jag att icke-binär är ett rätt okänt begrepp, säger hen.

På liknande sätt känner Anders att det finns en okunskap, både i samhället i stort men även i hbtq-sammanhang, kring läggningar och identiteter som vanligtvis inte ges utrymme när hbtq-frågor lyfts.

– Jag har aldrig mötts av några dåliga reaktioner, men det har varit många som inte har förstått. Asexualitet är trots allt ett ganska okänt begrepp; ibland tas det inte ens upp i hbtq-sammanhang, säger han.

Att komma ut för de närmaste

När Frida kom ut för sin familj möttes hon av en rätt odramatisk reaktion.

– Jag var lite nervös, men det var mest ett: ”Jaha, okej, det var väl inget?”. Jag tror inte att någon var förvånad. Det spelade liksom inte någon roll för familjen, säger hon.

Även John möttes av förstående föräldrar.

– Jag har nog inte kommit ut så som många tror att man kommer ut. Det var faktiskt precis tvärtom, mina föräldrar sa till mig: ”John, skulle det vara så att du gillar killar så vill vi att du ska veta 
att vi inte kommer att tycka att det är något konstigt. Vi älskar dig för precis den du är och alla val du väljer att göra”. De förekom mig för att de antagligen kände att det fanns någonting där att diskutera och de ville avdramatisera det, säger han.

Andra, som Kerstin, har fått arbeta mer aktivt för att få förståelse från sin familj.

– Hos mina föräldrar fick jag nog acceptera att de kommer från en annan bakgrund än vad jag gjorde och att de hade helt andra tankar kring homosexualitet. I efterhand har vi kunnat prata om det och på sikt det har det stärkt vår relation jättemycket. Det känns väldigt bra, säger hon.

Råd till den som funderar

Har mentorerna några råd till ungdomar som funderar på att komma ut?

– Prata med någon du litar på först. Läs om andra personer som har kommit ut, det finns många kändisar som har kommit ut på senare tid och som många har inspirerats av. Hitta din egen väg, säger David.

Ikis bästa tips är: våga – det är värt det.

– Oavsett om ens komma ut går bra eller dåligt så tror jag att det är så bra för en själv att bara göra det. Jag minns hur mycket mer trygg jag blev i mig själv av att våga erkänna vem jag var. Även om det inte alltid har varit lätt så kan jag säga, såhär 15 år senare, att ja, det var definitivt värt det. Så tipset är: snälla, bara våga, säger hon.

Ordlista

Asexuell – En sexuell identitet som innebär att personen inte har någon sexlust, ingen aktiv sexualitet, inte känner någon sexuell attraktion eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet.

Bisexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön.

Cisperson – En person vars könsidentitet, juridiska kön och biologiska kön alltid hängt ihop enligt normen, det vill säga en person som inte har erfarenhet av att vara transperson. Begreppet har inget med sexuell läggning att göra.

Hbtq – Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer.

Hen – Ett könsneutralt pronomen att använda i stället för hon eller han.

Homosexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor av samma kön som en själv.

Icke-binär – Person som varken känner sig som tjej eller som kille. Ofta används hen som pronomen. Vissa använder intergender i en liknande bemärkelse.

Pansexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor av alla kön. Begreppet tydliggör att det finns fler kön än två.

Queer – Brett begrepp som kan avse en teori som växt fram inom den akademiska sfären (queerteori), aktivism eller identitet. Queer som identitet innebär att på något sätt bryta mot heteronormen. Queeraktivism handlar om att synliggöra queer och ifrågasätta normer kring kön och sexualitet.

Transperson – Ett paraplybegrepp som omfattar en mängd olika transidentiteter, till exempel icke-binära och transsexuella. Gemensamt för transpersoner är att man är en person vars könsidentitet, juridiska kön och biologiska kön inte alltid har hängt ihop enligt normen. Begreppet har inget med sexuell läggning att göra.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Mentor Sveriges inspirationslunch

Tidigare i april bjöd Mentor Sverige in sina partnerföretag till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att berätta om verksamheten, lyfta...
Läs mer

Mentor Sverige på Sätraskolan

Under gårdagens statsbesök hade den finska delegationen, anförd av Fru Innes-Stubb och med H.M. Drottning Silvia i spetsen, en givande...
Läs mer

Ungdomar skapar nya designer till IKEA

Under våren 2024 inleddes ett samarbete mellan vår partner IKEA och organisationen Möllans Basement, i Malmö.  I projektet kommer ungdomar...
Läs mer

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer

7 miljoner kronor till arbetet för att stärka ungas framtidstro

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning den 14 mars stod det klart att Mentor Sverige är en av de 61 ideella...
Läs mer

Träffa vårt mentorpar Jonathan och Mehran

Det var sex år sedan som Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg. Under våren 2022, gjorde vi på...
Läs mer

Träffa Tone Myhre-Jensen på Advokatfirman Cederquist

Sedan 2014 har Advokatfirman Cederquist engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv. För...
Läs mer