Lär känna Mentors nya ambassadör Gunilla von Platen

Vi på Mentor Sverige är stolta över att presentera entreprenören och företagsledaren Gunilla von Platen som vår nya ambassadör. Vi satte oss ned och pratade med Gunilla för att få veta mer om henne och varför hon tycker det är viktigt att ge ungdomar starka förebilder.

2 december 2020 | Ambassadörer

© Clement Morin

Gunilla von Platen kom till Sverige som fyraåring efter att ha flytt våldsamheter i hemlandet Turkiet med sin familj. Genom hela hennes liv har hennes största drivkraft varit en okuvlig positivitet, något som hjälpt henne att inte bli nedslagen av andras pessimism. Med omfattande erfarenhet inom näringslivet, däribland som grundare av företaget Xzakt Kundrelation och som delägare och styrelseledamot i Transcom Worldwide, har Gunilla etablerat sig som en framstående profil i en mansdominerad bransch. Hon är en person som inte låter sig stoppas av missunnsamhet eller normer.

– Jag har ett enormt positivt tänkande i de flesta situationer. Det är så lätt att bli nedtryckt för folk unnar en inte alltid framgång och lycka. Man får försöka att inte ta åt sig av ”jante”.

Vad driver ditt engagemang inom ungdomsfrågor?

– Jag har alltid vurmat för unga, barn och kvinnor som oftast är de mest utsatta i samhället. Ungdomar är vår framtid och jag vill hjälpa till att bana vägen för dem.

Vi människor behöver ledstjärnor som visar vägen för oss

Gunilla von Platen

Finns det en händelse eller person som har påverkat och format dig extra mycket?

– Min farmor överlevde ett folkmord 1915 på de kristna i Turkiet. Hon såg sin familj och sina vänner bli mördade. För mig har hon alltid, tillsammans med min mamma, som överlevde fem skott när vi flydde från Turkiet, varit mina största förebilder i livet. De har lärt mig att man kan lyckas oavsett bakgrund, kön eller nationalitet, säger Gunilla.

Varför väljer du att bli ambassadör för Mentor Sverige?

– Vi människor behöver ledstjärnor som visar vägen för oss. Det är enormt viktigt när man är ung att se att saker är möjliga även när det verkar nattsvart. Jag hoppas kunna skapa förutsättningar för nästa generation genom att föregå med gott exempel och inspirera fler unga till att våga slå sig fram!

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.
Gunilla von Platen, född 1972, är en svensk entreprenör, investerare, företagsledare och filantrop samt en av Svenskt Näringslivs ambassadörer. Hon är grundare till kundservice-bolaget Xzakt Kundrelation som hon sålde till Altor 2017 och är idag partner hos Transcom Worldwide AB där Xzakt ingår. Hon är även sommarpratare och författare till boken Draken i rummet.
www.xzakt.com