Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mentor Inspo Mega

Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, våren 2023

Välkommen till Sveriges största digitala skolevent Mentor Inspo Mega!

Mentor Inspo Mega sänds 2 gånger per år för elever i högstadiet och gymnasiet. Vårens tema var Entreprenörskap och i programmet medverkade några av Sveriges största och mest spännande entreprenörer för att dela kunskap och inspirera elever i högstadiet och gymnasiet. Programmet innehåller olika inslag på temat entreprenörskap, studieval och jobb.

Du kan se vårens Mentor Inspo Mega på vår YouTube-kanal.

Skolan ska bidra till att alla elever utvecklar kunskaper och förhållningssätt som främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande vilka ökar elevernas möjligheter till framtida sysselsättning, genom företagande eller anställning.

– Skolverket

Våra inspiratörers perspektiv bidrar med nya insikter och blir till en konkret kontakt med världen efter skolan. I programmet ville vi visa på bredden – men kanske framförallt möjligheterna!

Mentor Inspo Mega

Titta på hela programmet här!

Become your own boss

Till dig som är lärare och vill fortsätta prata om entreprenörskap med dina elever! I samarbete med vår partner SEB erbjuder vi kostnadsfritt material i form av en workshop för ungdomar – Become your own boss.  En workshop som lär ut en metod för att utveckla idéer som kan så ett frö till framtida entreprenörskap.

Läs mer om Become your own boss här

Inspiratörerna som deltog ser du nedan

H.K.H. Prins Daniel

H.K.H. Prins Daniel har mångårigt engagemang för entreprenörskap och företagande, dels genom att han själv har varit entreprenör, dels genom Prins Daniels Fellowship som är ett initiativ som inspirerar unga till entreprenörskap. 

Salma Khalid, Ung Företagsamhet

Salma Khalid jobbar på Ung Företagsamhet som skolinspiratör och har föreläst för tusentals elever och inspirerat kring att gå från affärsidé till verklighet. Hon har själv startat ett UF-företag och varit med i SM i Ung Företagsamhet. Hon blev utsedd till Årets Unga ledare av Ung Företagsamhet Stockholmsregionen.

Liza & Clara, grundare av RedLocker

Från att vara främlingar på gymnasiet till affärspartners i Draknästet. RedLocker grundades som ett UF-företag i gymnasiet av Liza Eriksson och Clara Lidman. Efter deltagandet i SVT:s Draknästet fick de investeringar och kunde fortsätta driva sitt framgångsrika bolag.

Johannes Schildt, grundare av KRY

Johannes Schildt är VD och medgrundare av KRY, Europas största och främsta digitala vårdgivare. Han såg brister inom vården och ville åtgärda dem genom att göra den tillgänglig för alla. Johannes har flera gånger fått entreprenör-utmärkelser.

Vanessa Lindblad, medgrundare av Caia

Vanessa Lindblad flyttade från Umeå till New York, där hon pluggade marknadsföring. Hon är medgrundare till Caia Cosmetics och manager till Bianca Ingrosso. Vanessa bidrar till flera olika bolag med kunskap och investeringar som affärsängel. Hennes tidigare podcast ”Nu börjar livet” blev utsedd till Årets podd i Guldpodden.

Özge Özen Zink, SEB

Özge Özen Zink ansvarar för entreprenörssamarbeten på SEB och har en spännande bakgrund som Internationell Civilekonom, hälsostrateg och mindfulnessinstruktör. Hon har lång erfarenhet av att jobba med grundare eller delägare i företag som befinner sig i stark tillväxt. Özge har även själv provat vingarna som entreprenör och är idag intraprenör på SEB. Hon brinner för att inspirera kring entreprenörskap och att olika är bra - det är genom att tänka och agera på mångfald och inkludering som vi kan nå vår fulla potential.

Michaela Hamilton, manusförfattare

Michaela Hamilton är den kreativa entreprenören som jobbar som manusförfattare och film-och serieskapare. De senaste åren har hon skrivit manus till några av Sveriges mest sedda serier inom kategorin unga vuxna. Hon var en av manusförfattarna till serien Eagles på SVT Play som blev nominerade i Kristallen och Venice TV Awards. Michaela har även författat avsnitt av Zebrarummet på Viaplay samt är medskapare till "Håll Andan!" på CMore.

Erik Hoekstra, grundare av FLOREA

Erik Hoekstra är grundare av FLOREA, som springer ur en lång familjetradition, vilka säljer blomsterfröer på nätet. Under flera år arbetade Erik på Plantagen med inköp av fröer och blomsterlökar innan han startade sitt eget företag. Eriks resa med FLOREA startades med en stark vision om att fler ska börja odla och slå hål på alla myter om att odling kräver massvis med tid, plats och kunskap.

Amelia Widell, grundare av MeliMeli

Amelia Widell är grundare och chefsdesigner för inredningsföretaget MeliMeli. Vid sidan av skolan jobbade hon som assistent till en scenograf och sedan som fotograf och stylist. Alla erfarenheter ledde till starten för hennes egna företag.

12 510 elever

lyssnade på Mentor Inspo Mega våren 2023.

88% av ungdomarna

har lärt sig mer om entreprenörskap genom Mentor Inspo Mega.

Här kan du titta på Mentor Inspo Mega