Mentor Inspo

Ge eleverna en insyn i hur olika vägar mot drömjobbet kan se ut

Under våra digitala inspirationstillfällen får eleverna möta några av våra inspiratörer inom olika yrken, sociala- och kulturella bakgrunder. Med Mentor Inspo får eleverna ta del av olika arbetserfarenheter och en insyn i hur olika vägar mot drömjobbet kan se ut.

Mentor Inspo är framtaget för att inspirera och hjälpa eleverna att bli mer motiverade i skolan genom att visa på att det finns många olika vägar och yrken att välja. Och att alla faktiskt är bra på något!

Inspirationstillfället bidrar med kunskap om yrkesval inom ramen för skolans kursplan för samhällskunskap.

Att få kunna fördjupa sig i olika yrken och få fler ideer inför gymnasieval, detta väckte många nya intressen jag inte visste fanns hos mig.
UNGDOM FRåN MENTOR INSPO

Så här fungerar Mentor Inspo

  • Under två timmar får eleverna möta karriärinspiratörer med olika yrken. 
  • Inspirationstillfället är kostnadsfritt och hålls digitalt. 
  • Varje lärare får en kalenderinbjudan med Zoom-länk att koppla upp sig mot. 
  • Alla klasser får lyssna på inspiratören samtidigt men från sina olika klassrum. 
  • Det finns möjlighet till interaktion för eleverna under inspirationstillfället. 

Mentor Inspo digital

Mentor Inspo kopplat till läroplanen

De flesta av skolans ämnen kan beröras under ett tillfälle med Mentor Inspo och våra inspiratörers perspektiv bidrar med nya insikter och blir till en konkret kontakt med världen efter skolan! 

En inspiratör kan beröra ämnen som ekonomi, sparande, krediter, lån och konsumtionsvillkor. Många yrken berör även naturvetenskap och matematik och kan visa på problemlösning, samband och förändring på ett konkret sätt. Insikter kring den digitala världen och dess fördelar och risker kan också beröras. Många har idag engelska som sitt arbetsspråk och våra mentorer kan förmedla den praktiska nyttan av språkkunskaper samt bidra till ökad förståelse för sammanhang där engelska eller andra språk används. 

En karriärinspiratör kan även bidra med kunskaper i historia och religion så som likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar, vilket kan ge ökad förståelse för hur olika livsfrågor och identiteter påverkar våra livsval.

91%

av eleverna tycker det är bra att lyssna på Mentor Inspo.

Vad behöver du som skola göra?

  • Utse en kontaktperson som ansvarar för planering och samverkan med Mentor Sverige.
  • Avsätta tid för programmet i terminsplaneringen.
  • Informera och förbered personal och elever samt se till att de tekniska förutsättningar finns på plats.
  • Boka upp ett klassrum per klass/ansvarig lärare per klassrum (detta gäller för eleverna som är på plats i skolan och inte har distansundervisning).

Intresserad av några av våra andra program?

MENTOR BOOST

Workshops med våra coacher där eleverna får grym kunskap. Under två inspirerande halvdagar pratar vi om vem du vill vara och vad du vill göra, oavsett om det är handlar om personlig utveckling eller framtida yrkesval.
Läs mer om Mentor Boost

MENTORPROGRAMMET

Vårt huvudprogram där man som ungdom får en mentor under sex månader. Någon som finns här för dig – oavsett vem du är, vad du vill göra eller vem du vill bli. Inget problem är för litet, ingen dröm är för stor.
Läs mer om att bli Mentor

Vill du veta mer?

På sidan Frågor & svar hittar du svar till de vanligaste frågorna vi får om Mentor Inspo och Mentor Sverige.
Jag gillade den digitala versionen mer än den fysiska, eftersom jag tror eleverna vågar fråga mer. De som pratade nådde dessutom fram bättre.
LäRARE OM MENTOR INSPO