Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Gabriella på JM om sin medverkan i Mentor Inspo

"Mentor Inspo ger ungdomarna en bättre uppfattning av arbetslivet"

Gabriella Åhlen är arbetsledare på vårt partnerföretag JM och har varit inspiratör i Mentor Inspo inte mindre än fem gånger den senaste tiden. Vi ställde några frågor till Gabriella om hennes syn på jobb och hennes medverkan i Mentor Inspo.

Berätta om ditt jobb!

– Just nu arbetar jag som arbetsledare på JM efter en rätt färsk övergång från att ha varit betongarbetare sedan 2018. Jag valde denna bransch för att jag gillar utmaningar och att få arbeta praktiskt och kreativt med händerna. Dock var tanken att bli målare innan jag gled in på JM och fick prova på att vara betongarbetare.

Gabriella Åhlen från JM pratar med en person på ett event

Vad är det bästa med att vara inspiratör på Mentor Inspo?

– Det bästa är att få prata med ungdomar och känna att man fick åtminstone en person att känna sig säkrare och att tro på sig själv. En till sak är att det så kul är att få feedback av Mentor efter varje tillfälle och få höra vad ungdomarna själva tyckte var mer och mindre intressant att ta del av.

Varför ville du engagera dig i Mentor Inspo?

– Jag blev tillfrågad av min HR-chef och såg det som ett bra sätt att nå ut till ungdomar. Jag har varit engagerad i Mentor sedan 2018 och tyckte att det var extra kul eftersom att jag själv är ung och kände att jag kunde relatera till ungdomarna. Det är viktigt för jag hade själv tyckt att det hade varit så nyttigt att ta del av Mentor Inspo när jag själv i den åldern. Att få höra att allt kommer ordna upp sig och att jag går upp varje morgon och trivs med det jag gör. Jag blev själv väldigt påverkad av vad andra tyckte var ett ”bra” framtidsval och inte vad jag faktiskt brann för själv.

Vill du dela med dig av något särskilt minne från ett Mentor Inspo?

En fråga som i stort sett dyker upp varje gång är frågan om hur det är att vara kvinna i branschen. Jag brinner för denna fråga och om jag kan få fler unga tjejer att få en bättre uppfattning om byggbranschen och våga prova så känner jag att jag har gjort någonting bra!

Varför skulle du rekommendera andra att engagera sig i Mentor och framförallt Mentor Inspo?

– Jag tycker att man ska engagera sig för att det ger ungdomarna en bättre uppfattning av arbetslivet. Det är också väldigt givande för en själv att kunna hjälpa till. Man märker verkligen att det når fram!

Gabriella Åhlen från JM i ett panelsamtal

Har du några tips på hur man blir en bra inspiratör?

– Mitt bästa tips är faktiskt att vara sig själv även om det låter klyschigt. Tänker jag tillbaka till när en själv gick i skolan så var det alltid personerna som var öppna, glada och sig själva som faktiskt nådde till en. På något sätt känns det lättare att relatera till någon och förstå när man känner en gemenskap. Och våga fråga! Mentor har varit så himla tillmötesgående och hjälpsamma genom allt. En extra stor eloge till Zandra Cotton som har varit ett superbra stöd till oss inspiratörer.

 

Är du nyfiken på att läsa mer om Mentor Inspo och att själv delta? Läs gärna mer här.