Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mentorskap och friluftsliv

Mentorskap och friluftsliv

Forskning visar att vi mår bättre av att vara ute i naturen – men det är inte alla som har möjlighet till det. Tillsammans med Scouterna och Friluftsfrämjandet vill vi på Mentor ge fler unga chansen att vistas utomhus och – med naturen som arena – ge dem chansen att upptäcka och tro på sin egen förmåga.

Med hjälp av scoutmetoden, mentorskap och gemenskap bjuder vi in era elever till äventyr som inkluderar. Under 2024 erbjuder vi bland annat mentorträffar, läger och Sveriges största digitala skolevent – helt kostnadsfritt. Barnen får under träffarna möjlighet att samarbeta i små grupper och testa och delta i äventyr i skolans närområde. Aktiviteterna breddar utbudet hos skola och fritids och höjer kvaliteten på verksamheten – utan att det kräver extra resurser för er.

Gruppmentorskap

I vårt gruppmentorskap erbjuder vi ungdomar i mindre grupper att lära sig mer om självledarskap med naturen som arena. Vi och våra mentorer erbjuder aktiviteter i ert område, under sex månader, och står för all planering och samtliga kostnader.   
Läs mer om våra aktiviteter

Mentor Inspo Mega

Sveriges största digitala skolevent för högstadiet och gymnasiet! Vinterns tema var Äventyrligt självledarskap och finns att se på Youtube.
Titta på Mentor Inspo Mega

Läger

Under 2024 kommer vi att erbjuda flera olika typer av läger för ungdomar i Stockholm, Göteborg och Kristianstad. Mer info kommer!
Läs mer om våra läger

För skolor och fritids – Gruppmentorskap med friluftstema

Ett samarbete med oss innebär att vi erbjuder en mängd aktiviteter för eleverna på er skola, med fokus på friluftsliv och mentorskap. Aktiviteterna planeras och genomförs av personal och engagerade ideella från våra organisationer.

Under 2024 erbjuder vi skolor och fritids i Stockholm, Göteborg och Kristianstad färdigplanerade program – Gruppmentorskap – med roliga och lärorika aktiviteter utomhus. Barnen får möjlighet att samarbeta i små grupper och testa och delta i äventyr i skolans närområde. Aktiviteterna breddar utbudet hos fritids och höjer kvaliteten på verksamheten – utan att det kräver extra resurser för er.

Genom aktiviteterna ger vi barnen kunskap, verktyg och äventyr – för livet! Bland annat finns möjlighet att prova på t ex vandring, klättring, åka skidor cykling, att sätta upp tält och mycket mer. Gruppmentorskapet görs tillsammans med ledare från Friluftsfrämjandet och oss på Mentor Sverige.

Vill du veta mer om hur Gruppmentorskap med friluftstema kan se ut för just din skola eller fritids? Hör av dig till oss så berättar vi mer! Se kontaktuppgifter för respektive stad nedan.

Är du ungdom eller vuxen och vill ha information om de inplanerade aktiviteterna? Läs mer här.

Kontaktuppgifter

Moses Ssemakula

Verksamhetskoordinator Stockholm

Melissa

Verksamhetskoordinator Kristianstad och Göteborg

Annika Aspholm

Projektutvecklare

Mentor Inspo Mega

Mentor Inspo Mega – Sveriges största digitala skolevent för högstadiet och gymnasiet och sänds två gånger per år.

Vinterns tema var Äventyrligt självledarskap och handlar om att stimulera kreativitet, problemlösning, självkänsla/självförtroende – både individuellt och tillsammans. I programmet ha vi bjudit in spännande personer som kommer att dela med sig av både kunskap och inspiration på temat äventyr, studier, jobb och självledarskap. Hela programmet finns nu att se på YouTube.

Läs mer och se Mentor Inspo Mega!

Om Drömprojektet

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Projektet har fått namnet Friluftsliv för framtidens förebilder och det kommer att finansieras genom Postkodlotteriet.

Vi tror att ungdomar som bor i områden med socioekonomiska utmaningar i Sverige behöver fler goda förebilder som inger framtidstro. Med utgångspunkt i denna tanke har vi på Mentor Sverige, tillsammans med Scouterna och Friluftsfrämjandet skapat projektet Friluftsliv för framtidens förebilder.  Genom metoder som mentorskap, social gemenskap och scoutmetoden – och med naturen som arena – vill vi ge barn och ungdomar chansen att upptäcka och tro på sin egen förmåga. Projektet kommer görs i syfte att bryta utanförskap och ta tillvara ungas potential i tre kommuner där tolv skolor ska delta. Under fyra år ska minst 16 000 möten med barn och unga genomföras och i projektet erbjuds dagläger, lovläger, gruppmentorskap och feriejobb.

Att kunna vara med och erbjuda ungdomar möjligheten att vistas i naturen, ge dem en meningsfull fritid, en känsla av egenmakt och ökad framtidstro. Det är för oss helt otroligt! Förhoppningsvis blir detta en insats de har med sig hela livet, där vi tillsammans med morgondagens förebilder verkar för en positiv samhällsförändring.
Cecilia Bernard
GENERALSEKRETERARE, MENTOR SVERIGE