Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Äventyr och självledarskap med naturen som arena

Mentorskap och friluftsliv

Forskning visar att vi mår bättre av att vara ute i naturen – men det är inte alla som har möjlighet till det. Tillsammans med Scouterna och Friluftsfrämjandet vill vi på Mentor ge fler unga chansen att vistas utomhus och – med naturen som arena – ge dem chansen att upptäcka och tro på sin egen förmåga.

Med hjälp av scoutmetoden, mentorskap och gemenskap bjuder vi in till äventyr som inkluderar som t ex mentorträffar, läger och Sveriges största digitala skolevent.

Bli gruppmentor

Älskar du friluftsliv och vill inspirera ungdomar till att göra detsamma? Då passar du perfekt som gruppmentor! Som gruppmentor inom friluftsliv och ledarskap matchas du med en grupp ungdomar som är nyfikna på att lära sig mer om självledarskap med naturen som arena.  
Bli gruppmentor

Mentor Inspo Mega

Sveriges största digitala skolevent för högstadiet och gymnasiet! Vinterns tema är Äventyrligt självledarskap och sänds på Youtube den 14 december. Läs mer och anmäl din skola redan idag!
Mentor Inspo Mega

Skaffa gruppmentor

Är du nyfiken på friluftsliv, att lära dig sätta upp tält, paddla, åka skidor eller någon annan äventyrlig aktivitet? Då ska du ansöka om att vara med i vårt Gruppmentorskap på tema friluftsliv.
Skaffa en gruppmentor

Bli gruppmentor inom friluftsliv

Älskar du friluftsliv och vill inspirera ungdomar till att göra detsamma? Då passar du perfekt som gruppmentor! Som gruppmentor inom friluftsliv och ledarskap matchas du med en grupp ungdomar som är nyfikna på att lära sig mer om självledarskap med naturen som arena.  

Du träffar en grupp på fyra-sex ungdomar i åldrarna 13-19 år, en gång i månaden under ett halvår. Träffarna utgår från olika teman där ni i gruppen får möjlighet att testa spännande aktiviteter, själva eller tillsammans med en aktivitetsledare från Friluftsfrämjandet. Ni är utomhus i naturen där ni jobbar med självledarskap genom samtal, övningar och reflektion. 

Mentor och Friluftsfrämjandet bidrar med en inledande utbildning inom mentorskap, aktiviteter (via Friluftsfrämjandets verksamhet),  aktivitetsbidrag (550 kr/deltagare) och dagsutflykt på höst- och sportlov.

Våra Gruppmentorskap kommer att finnas i Stockholm, Göteborg och Kristiansstad och uppstart sker i december 2023.

Ansök om att bli gruppmentor här!

Mentor Inspo Mega

Mentor Inspo Mega – Sveriges största digitala skolevent för högstadiet och gymnasiet och sänds två gånger per år.

Vinterns tema är Äventyrligt självledarskap och handlar om att stimulera kreativitet, problemlösning, självkänsla/självförtroende – både individuellt och tillsammans. I programmet har vi bjudit in spännande personer som kommer att dela med sig av både kunskap och inspiration på temat äventyr, studier, jobb och självledarskap. Avsnittet sänds den 14 december och är kostnadsfritt för skolan.

Läs mer och anmäl din skola!

Kontaktuppgifter

Moses Ssemakula

Verksamhetskoordinator Stockholm

Melissa

Verksamhetskoordinator Kristianstad och Göteborg

Annika Aspholm

Projektutvecklare

Gruppmentorskap med friluftstema – för skolor

I vårt Gruppmentorskap träffar en mentor en grupp om fyra till sex ungdomar under sex mån.​ På träffarna jobbar man med självledarskap genom samtal, övningar och reflektion​. Gruppmentorskapet görs tillsammans med ledare från Friluftsfrämjandet, där gruppen får testa på t.ex. vandring, cykling och att sätta upp tält.

Är du nyfiken på att höra mer om hur Gruppmentorskap med friluftstema kan se ut för just din skola? Hör av dig till oss så berättar vi mer! Se kontaktuppgifter för respektive stad ovan.

Om Drömprojektet

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Projektet har fått namnet Friluftsliv för framtidens förebilder och det kommer att finansieras genom Postkodlotteriet.

Vi tror att ungdomar som bor i områden med socioekonomiska utmaningar i Sverige behöver fler goda förebilder som inger framtidstro. Med utgångspunkt i denna tanke har vi på Mentor Sverige, tillsammans med Scouterna och Friluftsfrämjandet skapat projektet Friluftsliv för framtidens förebilder.  Genom metoder som mentorskap, social gemenskap och scoutmetoden – och med naturen som arena – vill vi ge barn och ungdomar chansen att upptäcka och tro på sin egen förmåga. Projektet kommer görs i syfte att bryta utanförskap och ta tillvara ungas potential i tre kommuner där tolv skolor ska delta. Under fyra år ska minst 16 000 möten med barn och unga genomföras och i projektet erbjuds dagläger, lovläger, gruppmentorskap och feriejobb.

Att kunna vara med och erbjuda ungdomar möjligheten att vistas i naturen, ge dem en meningsfull fritid, en känsla av egenmakt och ökad framtidstro. Det är för oss helt otroligt! Förhoppningsvis blir detta en insats de har med sig hela livet, där vi tillsammans med morgondagens förebilder verkar för en positiv samhällsförändring.
Cecilia Bernard
GENERALSEKRETERARE, MENTOR SVERIGE