Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Foto: Alexander Söderling

Canon Young People Programme 2024

Mentorungdomar porträtterar hållbar konsumtion och produktion

Vi på Mentor Sverige är stolta över att vara en del av Canon Young People Programme som i år fokuserar på FN:s globala mål om hållbar konsumtion och produktion. Programmet, som genomförs i Göteborg, ger mentorungdomar möjlighet att utveckla sina färdigheter i visuellt berättande samtidigt som de får en djupare förståelse för hållbarhetsfrågor. Genom att använda sin kreativitet och sitt engagemang belyser deltagarna en av vår tids största utmaningar: hur vi kan konsumera och producera på ett mer hållbart sätt.

Programmet har under fyra workshoppar gett nio mentorungdomar möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor kring FN:s globala mål nummer 12 med kameran som verktyg. Deras bilder kommer att visas upp i en inspirerande utställning på Uni3 By Geely i Göteborg från och med den 11 november, där besökarna får ta del av deras perspektiv på hållbar konsumtion och produktion.

Foto: Alexander Söderling

Canon Young People Programme har sedan starten 2015 utbildat över 5750 ungdomar runt om i Europa, Mellanöstern och Afrika. Detta är tredje gången som programmet genomförs i Sverige, och för första gången har mentorungdomar från Göteborg fått chansen att delta. Programmet ger unga människor viktiga verktyg för att kunna påverka och delta i samtal om hållbarhetsfrågor som har betydelse för deras framtid.

Johanna Eriksson, hållbarhetsansvarig på Canon Svenska AB, berättar:

Vi är väldigt glada att fortsätta samarbetet med Mentor, nu genom deras Göteborgskontor. Att årets program genomförs i Göteborg känns extra roligt. FN:s globala mål nr 12: Hållbar konsumtion och produktion är viktigt för både Canon och våra intressenter. Målet ligger i linje med våra ambitioner för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Vi hoppas att ungdomarna finner sin egen koppling till målet och de delmål de väljer att gestalta.

Foto: Alexander Söderling

Alexander Rosenberg, insamlingschef på Mentor Sverige, tillägger:
– Att vi för tredje året i rad är med i Canon Young People Programme, och dessutom för första gången tillsammans med mentorungdomar i Göteborg, gör årets program speciellt. Med stolthet krokar vi återigen arm med vårt partnerföretag Canon för att ge ungdomarna en plattform där de kan utforska och belysa hållbar konsumtion och produktion. Jag ser fram emot att se hur deras kreativitet och engagemang kommer att inspirera oss alla att tänka nytt och agera för en mer hållbar framtid.

Foto: Alexander Söderling

Alexander Söderling, en erfaren fotograf med stark anknytning till Göteborg, leder årets program. Under hans vägledning har ungdomarna fått fördjupa sig i fotografins värld och samtidigt utforska temat hållbar konsumtion.

Att få ha Canon Young People Programme på hemmaplan känns oerhört speciellt! Ungdomarna är otroligt motiverade och att jag får leva ut mina lärardrömmar i detta otroliga format gör det hela fantastiskt givande. Jag är riktigt stolt över det vi åstadkommit under den korta tid vi haft tillsammans och är riktigt taggad på att se resultatet.

Utställningen på Uni3 By Geely kommer att vara öppen för allmänheten från och med den 11 november och erbjuder en unik möjlighet att uppleva ungdomarnas kreativa arbete. Genom deras bilder och berättelser får vi en tankeväckande påminnelse om vikten av hållbar konsumtion och produktion samt ungdomars avgörande roll i att driva förändring.

 

Författare: Filippa Bejhed