Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Låt inte din bakgrund stoppa dig

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program med karriärinspiration för elever i högstadiet och gymnasiet som vi på Mentor Sverige erbjuder skolor över hela landet. Vi ställde några frågor till Champ om hans medverkan i Mentor Inspo.


Chanakiet ”Champ” Sonthinoi har snart jobbat sju år på SEB och var med som inspiratör i Mentor Inspo för första gången tidigare i vår. I sin roll som projektledare i bankens Employer Branding-team jobbar han med att stärka SEB:s varumärke. Teamets fokus är att attrahera nya talanger samt bibehålla deras nuvarande medarbetare. I och med att SEB vill nå ut till ungdomar är Mentor Inspo ett perfekt forum att synas i.

Det var en tidigare kollega som tipsade om att Champ skulle passa bra som inspiratör i Mentor Inspo.

Redan tidigt i min karriär på banken hörde jag talas om Mentor Sverige. Vi är stolta över vårt partnerskap med Mentor och uppmuntras till att engagera oss som volontärer.

För Champ var det givande att berätta om sin resa, både arbetsmässigt men även privat.
– Mitt budskap till eleverna var framför allt att alla resor kan se olika ut och att det finns flera vägar för att nå sitt mål. Sluta inte kämpa och ta skolan på allvar.
Efter insatsen som inspiratör fick han fin respons både från elever och Mentors anställda.

Efteråt kontaktade två kollegor mig vars barn hade lyssnat på min presentation och tyckt att den var inspirerande. Det var såklart kul att få positiv feedback!

Att bredda bilden av bankväsenden

Innan Champ började på SEB hade han precis som en del unga en något snäv bild av vad banker har för yrken att erbjuda.
– När jag började på banken hade jag dålig koll på alla möjligheter som fanns. Min bild var att banken bestod av bankkontor där privat- och företagsrådgivare jobbade. I dag vet jag att det finns oändligt med möjligheter inom banken, så som produktutveckling, HR, marknad och kommunikation samt tekniska roller.

Under Champs presentation berättade han om både personliga och yrkesmässiga delar av livet.
– Jag är född och uppvuxen i Botkyrka men mina föräldrar valde att placera mig i en skola på Södermalm. Jag vet inte hur mycket detta påverkat min uppväxt men jag är tacksam för den jag är i dag och jag vet att alla inte får samma möjligheter.

Varför tycker du att man ska engagera sig i Mentor Inspo?

Jag själv kommer från förorten och hoppas att elever som deltar i Mentor Inspo kan spegla sig i mig och min resa. Alla kan skapa sina egna möjligheter och din bakgrund ska inte ha någon betydelse. Tro på dig själv och kämpa mot dina mål.

Är du nyfiken på att läsa mer om Mentor Inspo och att själv delta? Läs gärna mer här.

Författare: Filippa Bejhed