Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

”Jag kan prata om det mesta med min mentor”

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa på tåget och mentorparet Claes och Malte ser nu varandra som familjemedlemmar.

Vad fick dig att söka till Mentor, Malte?

– Mentor kom till min skola och berättade om Mentorprogrammet. Jag trivdes inte så bra i min klass just då och tyckte att det lät som en rolig grej att testa.

För Claes var det en möjlighet att ge någon det han själv hade behövt som ung.

– Det saknades någon vuxen som faktiskt tog sig tid att lyssna på mig när jag var liten så det kändes självklart att göra det för någon annan jag hade gavs möjligheten.

 

 

Tillsammans har mentorparet gått på MMA och gamingcenter men mest har de hängt och snackat.

Jag kände att vi klickade med varandra direkt när vi blev matchade av Mentor och det gick fort att få förtroende för honom. Jag har verkligen kunnat prata om det mesta med honom under den här tiden! Efter mentorperioden var slut fortsatte vi att träffas och nu senast var han med när jag tog studenten, säger Malte.

För Claes har mentorskapet gjort att han vuxit som människa och han beskriver det som betydelsefullt.

Jag har fått ställas inför vissa saker som föräldrar får göra men också saker där jag fått utmana mig som just bara vuxen kompis till en ungdom, berättar han.

 

Nycken är att visa öppenhet inför varandra

Vad är då framgångsreceptet för ett lyckat mentorskap? För Malte och Claes har nyckeln varit att alltid visa öppenhet inför varandra, underhålla relationen och framförallt att hitta gemensamma intressen och se till att ha roligt tillsammans.

– Det bästa var att jag träffade en vän för livet och en till familjemedlem. Jag har också fått som en utökad familj tack vare Claes. Till exempel har jag också fått lära känna hela hans tjejs familj och ska gå på ett sportevent med hennes bror snart, säger Malte.

 

Hade något varit annorlunda i dag om du inte haft Claes som mentor?

– Jag hade inte sett på saker på samma sätt som jag gör. Vi är bra på att hjälpa varandra och att dela perspektiv. Jag hade antagligen också haft det tråkigare utan Claes, säger Malte.

I dag är Malte 19 år och jobbar på Mekonomen. Tillsammans med Claes som själv är entreprenör och intresserad av karriär har han kunnat bolla framtidens drömmar.

– Jag har nyss tagit studenten och fått ett jobb och känner att jag trivs rätt bra där jag är nu. I höst tänker jag satsa på att ta körkort men längre än så har jag inte tänkt. Om jag ska tänka framåt, typ 10–15 år, vill jag gärna ha familj, det har alltid känts självklart för mig, säger Malte.

 

Att vara en förebild

Att vara mentor är att vara en förebild och någon som finns där för den som tvivlar, hoppas och drömmer.

– Som många pojkar hade jag min pappa som vuxen förebild men av olika anledningar gav det mig inte alltid det jag behövde, säger Claes.

Det har varit viktigt för Claes att kunna vara ett stöd för Malte.

– Jag har försökt finnas där kring allt från skolan, kärlek, goda tider och dåliga tider. Malte vet att han alltid kan ringa mig även om jag inte alltid har möjlighet att ses eller prata just då så vet han var han har mig.

Vill du lära känna Claes och Malte lite mer? I videoserien Spill your guts testas deras relation riktigt hårt.

Författare: Linda Hansson och Filippa Bejhed