Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Från osäker tonåring till inspirerande mentor

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan 2018. Mentor Sverige var med när Tahir coachade elever Grimstaskolan i Vällingby. Under förmiddagens Mentor Boost fick eleverna ta del av Tahirs spännande karriärsliv och outtröttliga förmåga att lyssna.

Mentor Boost ger de vuxna volontärerna möjlighet att återvända till tonåren både i rum och sinne. Tahir Khan minns tillbaka på en tid som kantades av osäkerhet.

I högstadiet var jag osäker, jag visste inte riktigt vem jag var. I gymnasiet blev jag lite mer självsäker i att jag är en ambitiös person och att jag strävar efter att bli bättre. De flesta barn till akademiker vet ju att man kan plugga på högskola och få en bra karriär. Jag visste inte det. Varje steg jag tog var på okänd mark.

För Tahir är det värdefullt att få komma tillbaka till skolbänken. Även om Mentor Boost bara pågår en förmiddag ger det ändå så mycket tillbaka.

– Några timmar kan räcka för att väcka en gnista av hopp för många som inte vet vilken framtid de har, eller vilken potential de har. Min pappa var busschaufför och min mamma var tvätterska så jag fick inte det akademiska med mig hemifrån och visste inte vilken akademisk potential jag hade. Genom Mentor Sverige har jag möjlighet att träffa ungdomar som har samma bakgrund som jag och jag kan säga till dem att de har all potential i världen att bli något.

Inspiration och boost åt båda håll

Tahir beskriver Mentor Boost som inspirerande åt båda håll.

 Man ger eleverna nya perspektiv på yrken de kanske inte känner till och det ger en själv inspiration kring hur man kan skräddarsy sitt budskap till nästa grupp av ungdomar man träffar. Det ger även inspiration till mitt eget föräldraskap. Det är inspiration och boost åt båda håll!

Efter gymnasiet pluggade Tahir bland annat till ingenjör och ekonom vilket ledde till tre magistrar. Hans höga ambitioner speglades i hans mål om att få en hög position i näringslivet.

– Jag ville bli chef innan trettio och vd innan fyrtio. Det har guidat alla mina beslut i arbetslivet. Jag lyckades bli chef innan trettio men insåg senare att det andra målet inte var mitt. Det var mina föräldrars förhoppningar om mig. Det gjorde att jag började söka min egen drivkraft och det är att vara en bra ekonom men inte vd. Att inspirera nästa generation som kanske behöver lite guidning vid deras livs- och karriärsresa. Mitt mål blev snarare att engagera mig socialt än att klättra i karriären.

Alla har en skyldighet att bidra för att göra omgivningen bättre

Under åren som coach i Mentor Boost har Tahir delat med sig av sina erfarenheter av att jobba som controller, ekonomichef, konsult och ekonomisk rådgivare.

– Ett möte som fastnat hos mig var när jag träffade en ung grabb i Sätraskolan som inte visste vad en controller var. När jag berättade om detaljerna kring hur man jobbar med lönsamhetsförbättringar öppnade det en helt ny värld av möjligheter. Eleven visste att ekonomi var intressant men inte vad man konkret kan göra. Eller ett samtal med en tjej i Kista grundskola, mitt första engagemang med Mentor Sverige, som tidigare inte visste vad en controller var men som med stort engagemang sa att hon tänkte bli controller när hon blev äldre. Det är stort när man kan öppna en dörr till ett helt nytt rum för ungdomar.

I slutet av mötet återkommer Tahir till hur viktigt och givande det är att engagera sig i samhället i allmänhet och unga i synnerhet. Han tycker att alla har en skyldighet att bidra för att göra omgivningen bättre.

Jag hade själv tagit bättre beslut i livet om jag hade en närvarande äldre person som gjort en liknande resa först. Även om det är en del av resan att ta risker och göra misstag så kan det vara livsviktigt att få stöd längs resan. Därför tycker jag att Mentor Boost är så meningsfullt. Man kan stödja ungdomars beslutsfattande längs vägen även om man bara ses några timmar. Man kan få en ungdom att ändra riktning på sin resa.

 

Är du nyfiken på att läsa mer om Mentor Boost och att själv delta? Läs gärna mer här.

Författare: Filippa Bejhed