Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Jurymedlem Özge Özen Zink om Hyllningskvällen

”Vinnarna är värda all uppmärksamhet”

Özge Özen Zink är Partnership Manager på SEB och var med i juryn som utsåg vinnarna till utmärkelserna Årets mentor, Årets skola och Årets förebild på Mentors Hyllningskväll. Vi fick möjlighet till en pratstund med Özge då hon berättade om juryarbetet och samarbetet med Mentor Sverige.

Hej Özge, hur har det varit att vara med i juryn för Mentors Hyllningskväll?

– Det är en ära! Arbetet ni gör öppnar dörrar för så mycket potential som får möjlighet att blomma ut. Jag är övertygad om att ungdomar som matchas med mentorer via er kommer göra gott för vårt samhälle och ekosystemet.

När jag var 18 år och gick på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge fick vi besök av H.M. Drottning Silvia. Hovet besökte vårt projekt ”Learning Bridge”, och jag fick äran att representera skolan och välkomna Drottningen genom att räcka över blommor. Jag blev sedd. Under Hyllningskvällen var jag i samma rum igen, efter alla år med Drottningen och fick se så många ungdomar och mentorer ”bli sedda”. Mentor Sverige gör ett ovärderligt jobb.

Laila Bagge, Kishti Tomita och Özge Özen Zink

Hade ni svårt att enas om vinnarna?

– Alla nominerade har gjort ett grymt jobb och en fantastisk insats, alla är vinnare, mentorungdom som mentor. Vi var eniga i juryn och hade bra diskussioner, vinnarna är värda all uppmärksamhet och deras arbete kommer smitta av sig till och inspirera aspirerande mentorer.

I din roll som Partnership manager på SEB håller du bland annat workshops som Become your own boss för ungdomar. Varför gör ni det?

– I min roll som ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten vill vi öppna dörrar till värdekedjan av ett ekosystem bestående av samarbeten med ledande organisationer i Sverige. Vi är övertygade om att vi tillsammans med våra partners kan hjälpa fler att finna sin passion i utbildning, företagande och nå sin fulla potential. Become your own boss är en utbildning i hur du tar din affärsidé från idé till verklighet, ett problem och behov som behöver lösas med utgångspunkt i FN:s hållbarhetsmål. Vi utgår från Lean Canvas Start Up-modellen som eleverna får jobba med, och jag kan bara säga att det är häpnadsväckande hur snabbt de efter tre timmars arbete kan svara på de grundläggande tio frågorna som en entreprenör behöver svara på för att i nästa steg ”pitcha” deras idé i ett team för publik. De tränar på teamwork och vi är måna om att teamen är diversifierade för ett inkluderande och kreativt skapande.

Det bästa med Become your own boss är att ungdomar får öva – träning ger färdighet. Den som lyckats har misslyckats fler gånger än den som aldrig vågat prova. Världen står inför många utmaningar och det är nästa generation som kommer lösa dem. Vi på SEB vill dela vår kunskap och vårt nätverk för att hitta innovationer för en värld i harmoni.

Författare: Salem Desalegn

Läs mer om Mentors Hyllningskväll här!