Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mentor Inspo Tech

11 000 ungdomar från hela Sverige kom för att inspireras till en framtid inom tech

Dagens arbetsliv förändras i spåren av den digitala utvecklingen. Det gäller inte minst techbranschen där efterfrågan på kompetens och arbetskraft ökar. Men vilka kunskaper krävs för att utföra framtidens jobb? Det försökte vi på Mentor Sverige ge svar på när vi bjöd in alla elever i högstadiet och gymnasiet från norr till söder till Mentor Inspo Tech, ett av Sveriges största digitala liveevent för unga.

Mentor Sveriges grundare och hedersordförande H.M. Drottning Silvia invigde eventet med några väl valda ord.

– Det är med glädje och stolthet som jag öppnar Mentor Inspo Tech, en inspirerande förmiddag om framtidens techyrken för Sveriges alla högstadie- och gymnasieungdomar. Dagens inspiratörer kommer att visa att det finns många olika vägar och yrken att välja inom techvärlden, inledde H.M. Drottning Silvia.

Vidare uppmanade H.M. Drottning Silvia alla ungdomar att våga satsa på och förverkliga sina drömmar.

Jag hoppas att denna förmiddag kommer att inspirera er att våga drömma stort. Jag vet att ni alla är bra på något, det handlar bara om att hitta det!

H.M. Drottning Silvia.

 

Därefter förklarades Mentor Inspo Tech öppnat. Mentor Sveriges marknadschef, Sofia Kacim, var dagens konferencier och presenterade dagens första inspiratör, ingen mindre än Binette Seck, Social Tech Entreprenör som blev korad till årets IT-kvinna 2021 och arbetar som konceptledare för programmeringskursen Changers Tech.

 

Binette Seck Mentor Inspo Tech
Binette Seck

 

– Jag är så glad och ärad över att få vara här med er idag. Jag är här för att berätta om min resa som tjejen från Tensta som blev årets IT-kvinna, vilket var helt otänkbart eftersom jag inte såg mig själv representerad inom teknik när jag var ung, inledde Binette.

Binette fortsatte prata om vikten att hitta pelare runt om kring sig och lyfte 4 pelare som legat till grund för det hon arbetar med idag; bra förebilder, nätverk att ta hjälp av, kunskap och kompetens och slutligen att våga tro att man förtjänar att bättre liv.

Du och din ålder, utseende, adress och efternamn duger mycket mer än du tror. Det handlar hela tiden om att bygga på de hinder man ser och vända dem till möjligheter.

Binette Seck, Social Tech Entreprenör och årets IT-kvinna 2021

 

Det var därefter dags för Anna Lundqvist, UX-designer och lärare på Hyper Island att ta vid och inspirera alla ungdomar. Anna delade kunskap från flera projekt hon arbetat med och inspirerade publiken genom att prata om hur man blir en bra UX-designer.

 

Anna Lundqvist Mentor InspoTech
Anna Lundqvist

– Att bli en bra UX-designer handlar om att äga sig själv. Det handlar om att vara nyfiken, se varandra och att våga fråga. Det är viktigt att se människors beteenden och behov och att vilja lösa problem. Viktigt är också att vara intresserad av design och teknik, berättade Anna.

Mentor Inspo Techs nästa talare var Baran Çürüklü, forskare och föreläsare inom AI och Robotik på Mälardalens högskola. Baran delade med sig av sin resa och utmaningen att hitta rätt yrkesbana som ung.

 

Baran Çürüklü Mentor Inspo Tech
Baran Çürüklü

– Jag förstod att jag ville jobba med att göra livet bättre för människor. Genom att kombinera läran om robotar och AI kunde jag både förstå människor och hur man kan göra en replika av den. På så sätt jobbar jag med människor och för att förbättra deras liv dagligen, berättade Baran.

Sist men inte minst var det dags för Mentor Sveriges ambassadör Gunilla Von Platen, entreprenör, företagsledare och investerare att göra entré på scen och berätta om sin resa som entreprenör.

– När jag startade mitt bolag för 22 år sedan hade jag en dröm om att förändra en hel industri inom kundtjänst. Kundtjänst upplevdes då som oviktig för företag men jag sa att det var nyckeln till framgång. Den som tar hand om kunderna är den som är vinnaren i framtiden, berättade Gunilla.

Hon avslutade med att motivera ungdomarna att våga följa sina drömmar.

 

Gunilla VonPlaten Mentor Inspo Tech
Gunilla Von Platen

 

Var orädd. Lyssna inte på de som säger att något inte går. Våga tänka utanför boxen! Gör inte som alla andra, men du behöver inte heller uppfinna hjulet. Våga tänka annorlunda och var inte rädda för att göra misstag!

Gunilla Von Platen, entreprenör, företagsledare och investerare

 

Efter de motiverande orden var det dags att runda av Mentor Inspo Tech. Den fullspäckade dagen avslutades med utmaningen att ta Sveriges största selfie. Alla inspiratörer bjöds upp på scen för att ta en bild och alla lärare och elever som tittade live uppmanades att ta en bild på plats i klassrummen.

 

Mentor Sverige vill rikta ett stort tack till alla elever som deltog och våra fantastiska inspiratörer som bjöd på ovärderlig kunskap, motivation och framtidstro. Tack även till Gaga Jakhashvili som fotograferade eventet på plats.

Missa inte att du kan se hela eventet i efterhand på Mentor Sveriges Youtube-kanal här.

Författare: Amanda Soltanian