Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Foto: Henric Wauge/Swedish Press Agency

Mentor Sveriges seminarium

Generösa donationer och engagerade eldsjälar firades på Kungliga Slottet

Den 20 maj arrangerade Mentor Sverige ett seminarium i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet, för att informera om organisationens arbete och uttrycka tacksamhet till de som bidragit med en gåva i H.M. Drottningens namn på Hennes åttioårsdag. Evenemanget samlade flera av Mentor Sveriges engagerade finansiärer och partner, inklusive artisten och Mentor-ambassadören Ella Tiritiello, grundaren och hedersledamoten H.M. Drottning Silvia, verksamhetskoordinatorn Feven Ghebreghergis samt ett mentorpar som har haft en stark relation sedan de matchades för 14 år sedan.

Seminariet inleddes med ett tal av H.M. Drottning Silvia, som betonade vikten av näringslivets och filantropers engagemang och närvarande vuxna för ungdomar. Drottningen tackade även för de generösa donationerna till Mentor Sverige i samband med Hennes åttioårsdag.

Det ni gör, och det vi gör tillsammans, är kanske viktigare än någonsin. Vi matas dagligen med nyheter om kriminella ungdomar som saknar närvarande och trygga vuxna i sin närhet. Att stötta Mentors verksamhet är att hjälpa unga att bryta destruktiva mönster och komma på rätt kurs. Tack vare ert stöd kan Mentor erbjuda fler unga en viktig förebild.

H.M Drottning Silvia. Foto: Henric Wauge/Swedish Press Agency

Mentor Sveriges generalsekreterare Cecilia Bernard berättade om Mentors programverksamhet och vad de insamlade medlen kommer möjliggöra. Engagerade privatpersoner, företag och stiftelser skänkte totalt över fem miljoner till Mentor Sveriges verksamhet. Cecilia berättade om när Mentor grundades 1994 och om Drottningens genuina engagemang.

Drottningen var verkligen före sin tid. Mentors syfte var att främja ungdomars hälsa och förebygga droganvändning. Metoden vi använder är mentorskap. Det var en etablerad metod i näringslivet för 30 år sedan, men inte lika beprövad på unga.

Cecilia Bernard

Därefter delade ett tidigare mentorpar med sig av sin erfarenhet. Hélène Carlbark och Haddy Sarr har haft en stark relation sedan de matchades av Mentor Sverige för 14 år sedan.
– Det har varit en fantastisk resa. Jag tror att våra vägar aldrig hade mötts om vi inte hade träffats via Mentor. Jag är otroligt glad och tacksam för den fina matchen som gjordes, sa Hélène.

Hélène Carlbark och Haddy Sarr

Hélène beskriver Haddy som ”den coola katten av oss” och menar att det varit berikande med en ung persons perspektiv på livet. För Haddy har hennes mentor öppnat dörrar till nya sammanhang och situationer.

– Hélène har varit med mig sedan jag började gymnasiet, tills att jag tog studenten och fortfarande i dag, 14 år senare. Varje gång jag har varit inför något stort vägskäl i livet när det är dags att tänka om. Då brukar Hélène dyka upp som en ängel på axeln och ge mig bra tips men också påminna mig om den jag är och hur långt jag kommit, berättade Haddy.

Mentor Sveriges verksamhetskoordinator Feven Ghebreghergis berättade om barns rättigheter och sitt eget engagemang för barn och unga.

Feven Ghebreghergis

– Jag har en dröm, precis som Mentors vision, att unga ska få växa i en värld där de kan utvecklas hälsosamt och leva i ett drogfritt samhälle, en värld där unga blir starka, tro på sig själva och når sin fulla potential. För allt det är grundläggande mänskliga rättigheter för barn, och det är min hjärtefråga, sa Feven.

För musikunderhållningen stod artisten Ella Tiritiello, 17 år, som är nybliven ambassadör för Mentor Sverige.

Ella Tiritiello

Vill du som företagare investera i en organisation som arbetar förebyggande med unga? Klicka här för att läsa mer om våra partnerskap.

Författare: Filippa Bejhed