Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mentor träffar musikproducenten Mona Khoshoi

Inspirerar unga i Mentor Inspo

Mona är musikproducenten som skrivit och producerat låtar med artister som  Darin, Olivia Rodrigo, Astrid S och Cannons . Hon är baserad i LA och jobbar med sin stora passion, musiken. Under våren 2024 var hon en av inspiratörerna i vårt digitala program Mentor Inspo. I artikeln berättar hon om vägen till att nå sina drömmar, om varför mentorskap betytt mycket för henne och om varför det är viktigt att engagera sig ideellt.

 

När Mona först hörde talas om Mentor och vårt digitala inspirationsprogram Mentor Inspo, dröjde det inte länge innan hon bestämde sig för att engagera sig i organisationen. Som en andra generationens invandrare med föräldrar från Iran, har hon alltid varit medveten om bristen på förebilder inom musiken, särskilt bland icke-vita kvinnor. Laleh har varit en utav de få som funnits där för henne, en ikon som representerar det Mona alltid har strävat efter. ”Jag ville göra skillnad”, säger Mona och beskriver sin insikt om att ge av sin tid och energi till andra.

”Det var nog med ursäkterna”

Mona har tidigare känt att hon inte haft tid för engagemang, men insåg plötsligt att om andra kan prioritera det, så kan även hon göra det.

Det var nog med ursäkterna”, konstaterar hon.

Det hon ser som en av styrkorna i just Mentor som organisation är en bro mellan skola och arbetsliv, en hjälpande hand som verkligen gör skillnad för unga människor.

Mona Khoshoi Mentor Sverige

Mentor Inspo

I programmet Mentor Inspo når vi på Mentor runt 40 000 ungdomar i högstadiet och gymnasiet varje år. I programmet, som sänds digitalt och därför kan ses av ungdomar över hela landet, berättar personer ifrån olika branscher och yrken om just sitt yrke och om vägen dit. Många unga känner en stor press och stress inför framtiden och genom att ta del av andras berättelser vill Mentor minska känslan av hopplöshet och vända den till ökad framtidstro.

Förebild för unga

Liksom många av dagens ungdomar känner Mona igen sig i att bära på en stor inre press, men har lärt sig att hantera det genom att samtidigt bidra med positivitet till andras liv. Hon har bl a besökt sin gamla gymnasieskola för att berätta om hur hon gjorde för att följa sin dröm att lämna Sverige för LA. Där fick hon bl a höra ungdomar säga, ”Vad skönt att du också kan känna dig vilsen”.

Jag försöker tänka lite som med hur bilen lyser i mörker. Så länge man kan se två meter fram kan man klara sig.

Mona Khoshoi Mentor Sverige

Musik har alltid varit en passion för Mona, men hennes väg har inte varit självklar. Hon studerade naturvetenskap på gymnasiet och fortsatte med industriell ekonomi på Chalmers. Det har varit en kamp mellan att följa föräldrarnas akademiska fotspår och att närma sig musikens värld.

– Nu vet jag vad jag vill, säger hon med en glimt av stolthet.

Gjorde en låt med Ana Diaz

Att få stöd från inspirerande personer har varit viktigt för Monas utveckling som musikproducent. När hon började skriva och producera musik hittade hon artisten Ana Diaz, vars uttryck hon tyckte mycket om. Hon tog mod till sig och skrev och frågade  Ana om hon ville ta en fika – och till hennes stora förvåning var svaret ja. Under deras möte pushade artisten Mona till att våga testa musikproduktion, då Ana trodde att det kunde passa henne. Efter att vi skiljts åt messade hon och skev ”jag tror på dig”.

– Det var första gången någon sa det till mig, när det kommer till musiken, och jag glömmer det aldrig. Hon blev som en mentor för mig.

Fyra år senare hörde Ana av sig eftersom hon hade hört något Mona gjort åt en annan artist och tyckte om det.

Det resulterade i att vi gjorde låten ”100” tillsammans, som idag har över 24 miljoner lyssningar på Spotify. Det är tydligt hur en enda person kan förändra livets riktning genom att bara ge av sin tid.

Musikern Ana Diaz blev som en mentor för Mona
Vikten av mentorer

Mona noterar att det svenska musiklandskapet är starkt just tack vare mentorskapskulturen. Max Martin, en av de mest framstående producentena i världen, är t ex känd för att ta in unga talanger och hjälpa dem växa.

Det handlar om att lyfta fram minoriteter mot en potentiell framtid.

Genom sitt eget arbete med producenter byggde Mona sitt nätverk och lärde sig mycket. ”Det har varit en fantastisk resa”, säger hon. Tidigt i sin karriär kontaktade hon producenter som Carl Falk, som också han blev hennes mentor. Hon fick även möjlighet att arbeta med en amerikansk producent och deltog i artist sessions där unga talanger fick sin chans att visa vad de kunde.

Allt faller på plats till slut

Mona reflekterar över sina erfarenheter i Los Angeles. ”Det är lätt att glorifiera livet där”, säger hon, ”men verkligheten kan vara tuff.” Hon rekommenderar ungdomar att våga bo utomlands, eftersom det ger en chans att omvärdera sin identitet och utmana sig själv. ”Ge det lite tid, det tar tid att vänja sig”, påpekar hon, ”men allt faller på plats när man är på rätt plats. Trots de utmaningar hon ställts inför, är det människor i hennes yrkesliv som gör det värt det.

Det bästa med mitt jobb är människorna. Att arbeta med artister som t ex Darin och bidra till hans musik har varit en fantastisk upplevelse.

Mona avslutar med att dela en viktig insikt till yngre generationer: ”Det är ok att inte veta vad man vill. Se det som ett äventyr, för resan är det som formar oss.”

Därför borde fler engagera sig

Om sin medverkan på Mentor Inspo säger hon att hon är chockad över hur lite tid och energi det faktiskt tog.

Det jag fått i utbyte har varit ovärderligt. Jag gör något större än mig själv. Något större än min framgång och min karriär, det räcker att en person känner sig berörd så är det värt allting. Tack vare mentor Inspo har jag också fått möjligheten att se min egen resa utifrån och känna mig stolt över mig själv. Jag kan varmt rekommendera andra att vara med!

Bli en inspiratör du också!

Vill du också inspirera unga och bidra till att ge dem en större framtidstro? Anmäl dig till Mentor Inspo! Vi jobbar just nu med att boka upp vårens tillfällen, passa på att ansöka om att vara med så hör vi av oss till dig.