Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

En oväntad vänskap – 10 år senare 

Hanna och Karin blev mentorpar för 10 år sedan

Varje år, sedan 1996, har nya relationer inletts genom Mentor Sveriges Mentorprogram. För 10 år sedan inleddes en ny relation när två främlingar sökte sig till programmet samtidigt. De två främlingarna hade blivit intervjuade och matchade baserat på sina intressen men inför det första mötet visste de inget mer än varandras förnamn. Det blev ett första möte som kom att bli en 10 år lång, oväntad vänskap.

Det var julafton när Karin, som då gick sista året på sjuksköterskeutbildningen, stötte på sin granne på vägen hem. Hennes granne, som var volontär för en välgörenhetsorganisation berättade att hon brukade vara det varje julafton. Karin lämnade samtalet inspirerad över den osjälviska insatsen hon precis bevittnat, för nu ville hon också göra något gott för samhället. Senare samma kväll hittade hon Mentor Sveriges Mentorprogram som verkade passa henne. Hon skickade iväg sin ansökan och stängde ned datorn.

Samma år gjorde Mentor Sverige ett flertal besök på olika skolor. I en av klasserna satt Hanna med sina vänner när hon fick höra om Mentorprogrammet för första gången. Hanna, en typiskt blyg tjej som hon själv beskriver sig som, tänkte ”det låter väl kul” och bestämde med sina vänner att de skulle ansöka tillsammans.

 

Första mötet

Karin, som snart skulle bli mentor, blev plötsligt orolig för vem hon skulle bli mentor till. Hon fick förlita sig på att det hade gjorts en passande matchning efter den långa och noggranna rekryteringsprocessen.

På väg till mötesplatsen berättar båda att de var nervösa. Karin kände att det var spännande men även läskigt och hon fick påminna sig själv om att detta var hennes egna beslut. Hanna hade med sig sin mamma som uppmuntrade henne hela vägen och lovade att vara i närheten under mötet. På plats blev de äntligen introducerade för varandra och tog sig till ett café i närheten. De fick med sig ett informationsblad från Mentor med frågor till varandra för att bryta isen. Trots det kändes mötet lite stelt och trevande, så när de hade gått igenom frågorna bokade de en ny tid och avslutade träffen snabbt. Men Hanna minns att Karin var glad och hade en fin energi när de skiljdes åt, det fick henne att tänka att det här blir bra ändå!

För att undvika stelheten som kom med en fika de första träffarna, stod chokladprovning, dans och andra roliga aktiviteter på listan. De bestämde sig för att se till att bara ha kul på sina träffar.

 

Currypasta och tacksamhet

De minns inte riktigt när relationen blev djupare och de kunde njuta av varandras närvaro på en fika. Karin minns bara att de en dag satt på en uteservering till ett café och hade beställt currypasta, där och då fällde hon glädjetårar över sin tacksamhet till relationen. Vid det här laget hade även Hanna känt sig som en del av Karins liv, hon hade bjudits in till hennes födelsedag och fick följa med och träffa hennes vänner. Båda blev en naturlig del i varandras liv.

 

10 år senare

Idag bor de 40 mil ifrån varandra och Karin har nyligen blivit mamma, därför är det svårare att träffas men de tänker på varandra varje dag och hörs så ofta de kan. Sist de träffades var förra helgen, på barnets 1-årsdag.

Hanna är gudmor till min dotter, säger Karin och visar sin dotter som är med. Hanna är min familj… ah jag kan inte säga vad Hanna är för hon är så mycket, hon är liksom min lillasyster och… hon pausar med tårar i ögonen.  Det blir känsligt när de beskriver sin relation och det märks att det ligger en djup tacksamhet i känslorna. När Hanna fick frågan om att bli gudmor var det som en bekräftelse för henne att relationen var ömsesidig. Det är så extremt starka känslor, tillägger Hanna innan de båda tittar på varandra och småskrattar åt att de blir rörda. De visste att det skulle bli känsligt.

 

Hanna och Karin är mentorpar hos Mentor Sverige

En djup relation

Det är något som inte går att sätta ord på. Det finns inga ord för att förklara vår djupa relation. Man kan bli familj genom att gifta sig med någon, man kan vara syskon genom födseln och på massvis av andra sätt. När jag blev gravid visste jag att jag skulle fråga om Hanna ville bli gudmor till mitt barn, för då blir vi familj för alltid.

När jag ska beskriva vem Karin är så kan det bli så himla svårt. Jag vill liksom förklara vidare för att det är så mycket mer. Jag vill ju berätta att Karin är min mentor, min syster, familjemedlem och bästa vän. Det går inte riktigt att sätta ord på det. Det är så mycket kärlek att det inte går att beskriva. För någon annan låter det liksom ”herregud” men för oss är det verkligen… ja det är helt galet.

– Hanna, ungdom

Det har inte alltid varit så här utan relationen har byggts upp under åren förklarar Karin. Ju mer de berättar desto mer förstår man att deras relation har flera lager och har blivit mer än ett mentorskap som det var tänkt från början.

Jag brukar känna så stor tacksamhet för Mentor ofta. Tack vare den här organisationen så har jag fått någon. Jag har fått någon i mitt liv som är helt ovärderlig. Det är stort, tacksamheten som jag känner gentemot Mentor.

– Karin, mentor

De ser båda att det verkligen finns ett behov för unga att ha en relation utanför sin krets som inte är en förälder eller en klasskompis. Det har gjort så mycket i deras liv att de uppmuntrar alla att ge Mentorprogrammet en chans!

 

Nyhetsmorgon

I Mars bjöds Mentor Sveriges generalsekreterare Cecilia Bernard och Hanna in till Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om Mentorprogrammet. Med på länk fanns även Karin.

 

Mentor Sverige i Nyhetsmorgon

Det blev ett innerligt samtal om vikten av vuxna förebilder och Hanna och Karin fick också chansen att berätta om hur deras relation växt fram, tack vare Mentor. Hela inslaget hos Nyhetsmorgon går att se här:

Mentor Sverige på Nyhetsmorgon

Författare: Salem Desalegn