Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mentors Hyllningskväll 2023

En kväll för hyllning och uppmuntran till de ovärderliga

Årets mentor, Årets skola och Årets förebild utsågs under Mentors Hyllningskväll på Konserthuset i Stockholm i går. H.M. Drottning Silvia, grundare av Mentor Sverige, delade ut priset till Årets mentor Leonard Mazrekaj och övriga pristagare var Järvaskolan i Kista och fotbollsspelaren Zećira Mušović.

På plats på Konserthuset fanns drygt hundra gäster från näringslivet, skolvärlden och vänner till organisationen. En av gästerna var H.M. Drottning Silvia som grundade Mentor Sverige 1996 med syftet att ge ungdomar självkänsla och kraft att växa genom mentorskap. Under kvällen delade hon ut priset till Årets mentor Leonard Mazrekaj.

Vilken ära att få vara med på Mentors hyllningskväll och lyssna till alla fantastiska historier. De är både rörande och tankeväckande. Alla har de en sak gemensamt: en vuxen förebild som varit direkt avgörande för en ung människas liv.

H.M. Drottning Silvia, grundare av Mentor Sverige

Göteborgaren Leonard Mazrekaj mottog priset Årets mentor från Drottningen som tackade honom för hans insatser för ungdomar genom sitt engagemang i Mentor Sverige. Ur motiveringen lyftes Leonard som en eldsjäl som med sitt stora hjärta gör allt för att stärka ungdomar. Förutom att engagera sig i Mentors verksamhet arbetar han som elev- och lärarassistent på Svartedalsskolan i Göteborg.

Jag vill ge barn och unga det inte jag fick, att finns där för dem, stötta dem och få dem att förstå att kraften den finns på insidan.

Leonard Mazrekaj, Årets mentor

Järvaskolan utsågs till Årets skola

Ulrika Areskog Lilja, Chef för Group Marketing and Communication på SEB, var på plats för att dela ut priset Årets skola och tog tillfället i akt att uppmana andra företag i publiken att engagera sig. SEB var också vår huvudpartner under kvällen.

Ulrika Areskog Lilja

Till andra företag och organisationer som vill vara med och göra skillnad skulle jag ge rådet att titta på hur andra gör. Hur skapar de möjligheter för sina medarbetare att engagera sig? Vilka samarbeten har de? Vilken typ av aktiviteter har de skapat? Tipset är, helt enkelt, att ta inspiration av andra för att hitta ett eget sätt att göra det på.

Ungdomar från Järvaskolan på Mentors Hyllningskväll 2023

Elever och rektor från Järvaskolan var väldigt glada över att ta emot den fina utmärkelsen Årets skola.

Det är med stor tacksamhet vi på Järvaskolan mottar utmärkelsen Årets skola. I egenskap av ledare för verksamheten vill jag rikta strålkastarna mot våra fantastiska pedagoger och personal. Dessa eldsjälar och förebilder ser varje dag till att stötta eleverna mot sina mål och drömmar.

Helya Riazat, rektor och medgrundare av Järvaskolan

Det är verkligen en ära att gå på en skola som får detta fina pris, speciellt av självaste Drottningen. Jag känner mig stolt, eftersom vi är som en familj på Järvaskolan. Jag tycker att vi förtjänar detta pris för att man kan se engagemanget i lärarna och personalen.

Elev på Järvaskolan

Årets förebild blev fotbollsspelaren Zećira Mušović

Komikern och författaren Melody Farshin delade ut priset Årets förebild till Zećira Mušović. Fotbollsmålvakten, som blev namnet på allas läppar då hon under fotbolls-VM slog mästerskapsrekord genom att göra elva räddningar i matchen mot USA.

Zećira Mušović
– Förebilder är något som jag tycker är extremt viktigt och jag tror att vi alla är förebilder på olika sätt, oavsett om man är fotbollsproffs, lärare, tränare, syster, klasskamrat – you name it. Vi är alla förebilder på olika sätt och jag tror att det är viktigt att vi alla försöker göra vårt bästa för att vara den bästa versionen av oss själva. På så sätt tror jag också att vi kommer få ett samhälle som präglas av kärlek, hjälpsamhet och en laganda där vi hjälps åt snarare än att vi alla kämpar på varsitt håll, sa Zećira Mušović.

 

Författare: Filippa Bejhed

Vill du engagera dig i vår verksamhet? Bli mentor, coach eller inspiratör!

Om Mentor Sverige
Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar för en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt. Genom mentorskap ger vi ungdomar ett utökat nätverk, kunskap om arbetsmarknad och studier samt verktyg för ökad självkänsla, handlingskraft och framtidstro. Vår målsättning är att tillsammans med företag, skolan och vuxna öka ungas möjlighet till en jämlik och inkluderande arbetsmarknad.
Om Mentor Sveriges Hyllningskväll
Ungdomsorganisationen Mentor Sverige lanserade de tre nya utmärkelserna Årets mentor, Årets förebild och Årets skola under den första hyllningskvällen den 7 november. Syftet är att synliggöra mentorskapet som en samhällsförbättrande metod och att lyfta förebilder. Juryn bestod av SEB:s Partnership manager Özge Özen Zink, mentorungdomen Arina, manusförfattaren och poeten Simon Matiwos, Nord DDB:s Diversity Inclusion Director Roshanak Fatahian samt Mentor Sveriges verksamhetschef Fayyad Assali. Prisutdelarna var Mentor Sveriges grundare H.M. Drottning Silvia, SEB:s chef för Group Marketing and Communication Ulrika Areskog Lilja samt komikern och författaren Melody Farshin. Kvällens konferencier var Mentor Sveriges marknadschef Sofia Kacim.
SEB var kvällens huvudpartner som var avgörande för genomförandet och adderade värde in i projektet.