Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Ungdomar skapar nya designer till IKEA

Samarbete med Mentor, IKEA och Möllans Basement

Under våren 2024 inleddes ett samarbete mellan vår partner IKEA och organisationen Möllans Basement, i Malmö.  I projektet kommer ungdomar få möjlighet att åka till Älmhult för att skapa nya designer till IKEA. Vi har tagit en pratstund med Gabriella Hammarlund, på IKEA, Filippa Grainger Staflin, Verksamhetskoordinator på Mentor samt Balqis Khattab, projektledare på organisationen Möllans Basement för att höra lite mer om projektet.

Det var under 2023 som projektet växte fram, med en gemensam vision om att skapa ett projekt som kan bidra till såväl erfarenhetsutbyte, nya framtida jobb och ett ännu större nätverk för våra ungdomar. Efter att ha haft ett första gemensamt möte i december, var det i början av 2024 dags för den första träffen som inkluderade ungdomar.

ungdomar från mollansbasement mentor och ikea

Detta är ett av det roligaste projektet jag var varit med på, hoppas att vi kan göra mer saker tillsammans. Personalen är jätteschyssta.

– Ungdom efter första träffen

Projektet ger ungdomarna ett större nätverk och utökade chanser till jobb

På Mentor är vi oerhört glada att kunna genomföra detta projekt. För oss är det viktigt att lyfta de erfarenheter, kunskaper och hur det kreativa skapandet möjliggör för ungdomars utveckling och kompetens genom projektet, och inte minst att det ger ungdomarna ett större nätverk och utökade chanser till jobb.

Redan på första träffen såg jag hur lyckat detta projekt kommer att bli, och vilken magi ungdomarna kommer att skapa.

– Verksamhetskoordinator på Mentor Filippa Grainger Stafflin.

Filippa Grainger Stafflinpå Mentor Sverige
Filippa Grainger Staflin
Ungdomar får upptäcka IKEA-världen och lära sig om produktutveckling.

För IKEA ges samarbetet en möjlighet för dem att berätta för ungdomar om företaget och dess historia, samtidigt som att de får lära sig om hur produktutveckling går till.  Personalen på IKEA får samtidigt möjlighet att lära sig av ungdomarna och vad de förväntar sig av företaget, både som kunder och möjliga framtida kollegor.

Vi är väldigt glada för samarbetet med Mentor Sverige och Möllans Basement! Det är superroligt att se ungdomarna upptäcka IKEA-världen och lära sig om produktutveckling. Samtidigt som det för mig, som projektledare, är extra roligt att se när kreativiteten flödar och ungdomarna och mina kollegor bygger vidare på varandras idéer! Framåt hoppas jag att vi kan bygga vidare på detta samarbetet och nå ännu fler ungdomar. 

– Gabriella Hammarlund, IKEA

Ungdomar har fått en inblick om olika jobb

Balqis Khattab, är projektledare på Möllans Basement, och menar att ungdomarna, genom projektet, har fått en inblick om olika jobb – och praktikmöjligheter. Samarbetet blir också en fantastisk möjlighet för våra ungdomar att veta hur IKEA:s företagskoncept, design och produktion funkar. De har gjort att de har fått en helt ny förståelse för hur ett företag jobbar inom hållbarhetsfrågor och vad de olika titlarna innebär inom en så stor koncern.

  Mina förhoppningar är att vi ska förverkliga ungdomars innovationer och det blir ett långsiktigt samarbete med IKEA och Mentor.
– Balqis Khattab, projektledare på Möllans Basement
mollansbasement mentor
Representanter från Mentor, Möllans Basement och IKEA på första träffen.
Projektavslut i maj
Näst på tur står Prototypverkstad och i mitten av maj blir det vernissage i Älmhult. Vi ser verkligen fram emot att få fortsätta följa projektet och att se ungdomarnas utveckling. Inte minst ser vi fram emot att få se de färdiga produkterna när de är klara!
Författare: Linda Hansson