Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

SEB – Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

100 engagerade elever från Fryshuset möter SEB på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva besökt olika aktörer från näringslivet. Nu på tredje dagen av temaveckan var det dags att introducera dem för Mentor Boost. 100 elever i årskurs 9 samlades i Handelshögskolans lokaler med 20 coacher dels från vår partner SEB samt några ambassadörer från F1RST.

I vanliga fall hålls Mentor Boost i grund- och gymnasieskolornas egna lokaler och för 30–60 elever samtidigt. Den här dagen blev det annorlunda, det blev den största Mentor Boost som vi hållit i hittills med 100 elever, 20 coacher från SEB och 4 workshopledare. Det blev minst sagt succé och vi gör gärna om det!

Jag fick en bättre bild av vad jag vill jobba med och på vilka jobb jag kommer trivas på.

– Ungdom, Mentor Boost

En av medarbetarna från SEB som var coach på plats var Saman Jabbari. Han jobbar idag som Commercial Insurance manager och drev tidigare eget bolag innan han kom in på SEB. Hans resa till den rollen ser inte likadan ut som många av hans kollegor med universitetsexamen, utan han visste tidigt att han var mer praktiskt lagd och resultatorienterad. Efter gymnasiet valde han, till skillnad från sina syskon som valde att studera på universitet, en yrkeshögskoleutbildning som gav honom de rätta verktygen för att starta eget bolag innan han senare började jobba på SEB.

 

Kunskap är inte makt. Kunskap blir makt när du vet hur du kan använda dig av det.

– Saman Jabbari

 

Saman Jabbari

 

Det är inte en slump att Saman är med på Mentor Boost, han brinner för inkludering och diversifiering. Det jobbar han med på sin arbetsplats och när han ideellt engagerar sig som mentor. Belöningen för hans engagemang ser han i tacksamheten som kommer många år senare från ungdomarna, då vet han att det varit värt det.

 

Det finns så mycket talanger ute i förorterna, där jag själv kommer ifrån, och vi i näringslivet behöver inspirera och lyfta dem för att nyttja den fulla potentialen som finns i Sverige. Många har höga ambitionsnivåer men kan vara begränsade utifrån vart de bor och vilka de har i sin närhet.

– Saman Jabbari

 

Även Helen Ludvigsson, SEB, brinner för inkludering, det arbetar hon med både politiskt och i sitt engagemang på Mentor Sverige. De orättvisorna hon ser i världen driver henne till politiken för att göra skillnad genom det.

Att vara på Mentor handlar också om det, att ge möjligheten till att många unga ska känna att det finns möjligheter för dem istället för att endast se till sina föräldrar eller sin omgivning.

– Helen Ludvigsson

Helen Ludvigsson

Det hon tar med sig från denna Mentor Boost är bland annat känslan hon får av att möta eleverna med dessa frågor, det tycker hon är kul i sig. Det är viktigt att prata med ungdomar om hur man ser på framtiden, ibland behöver de även guidning i att förstå att de inte ska lyssna på vad andra gör, utan lyssna till sig själva.

 

Var det något som överraskade dig i mötet med ungdomarna?

– Jag blev imponerad över att när vi skulle prata framtid så hamnade hela diskussionen om chatt botar och att de är så bevandrade i det, jag tänkte kanske att det skulle vara mer om spelvärlden möjligtvis. Jag blev positivt överraskad över deras breda kunskap.

 

Om du fick ge ett tips till ditt 15-åriga jag – vad hade du sagt då?

– Lyssna inte till vad dina kompisar brinner för och vill göra. Försök att tänka själv så att du inte gör något som en driven kompis vill göra.

 

 

Författare: Salem Desalegn