Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Sebastian på KPMG om sin medverkan i Mentor Inspo

Sebastian inspirerar unga kring karriärval och framtid

Sebastian Lennartsson jobbar med cybersäkerhet på vårt partnerföretag KPMG och har varit med som inspiratör i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program med karriärinspiration för elever i högstadiet och gymnasiet som vi på Mentor Sverige erbjuder skolor över hela landet. Vi ställde några frågor till Sebastian om hans medverkan i Mentor Inspo.

Att vara inspiratör var för Sebastian Lennartsson ett sätt att nå ut till många ungdomar och berätta om sin egen snirkliga resa i arbetslivet. Innan han började jobba med cybersäkerhet provade han många andra yrken, bland annat att skådespela.

Många unga känner nog igen sig i en vilsenhet eller osäkerhet kring framtid och mål. Dagens unga har därtill tillgång till internet fullt med budskap om hur ”lätt” andra nått framgång och lyckats, därför är Mentors arbete ovärderligt för att inspirera och stötta unga att forma sin framtid.

Det var bland annat Sebastians driv att göra rätt och vilja bidra till en säkrare värld som gjorde att valet föll på just cybersäkerhet.

– Cybersäkerhet är otroligt brett – från psykologiska och mänskliga aspekter till tekniska aspekter så som brandväggar, VPN och mycket mer. En viktig egenskap är dock intresse för teknologi, både fördelar och nackdelar exempelvis med de enorma tekniska framstegen inom AI, berättar han.

I grundskolan fick Sebastian en roll i ett barnprogram och det ledde till att han i många år var med i både radio och tv. Mest känd är han för karaktären Lennartsson i barnprogrammet Buskul.

Från Mentor Inspo som sänds på skolor i hela landet genom Zoom

– Att vara pratglad, energisk och oblyg passar bra om man ska jobba med tv, säger Sebastian.

Du beskriver dig som busig som barn. På vilket sätt kan den egenskapen vara berikande i livet och arbetslivet?

– Jag tror allt att min lättsamma sida berikar mest. Jag har dragit ner ordentligt på hyssen, men det är inte uteslutet att mina kollegor kan falla offer för något ibland, berättar han.

Som femtonåring var Sebastians fokus i livet att spela golf, åka skidor och köra moped.

Mina framtidsplaner var allt annat än konkreta. Ena dagen ville jag segla runt jorden, en annan dag ville jag bli pilot av den enkla anledningen att solen alltid skiner på 11 000 meters höjd.

Till ungdomarna som tar del av Mentor Inspo har Sebastian ett råd:

Jag vill att unga ska känna en trygghet i att det är okej att inte veta vad man vill, det är okej att inte lyckas första gången och fram för allt, det kommer gå om man fortsätter försöka.

Om Mentor Inspo

Mentor Inspo är ett digitalt, kostnadsfritt program med karriärinspiration för elever i högstadiet och gymnasiet. Här får eleverna möta en mix av inspiratörer med olika yrken, branscher och erfarenheter. Programmet sänds live och innehåller även inslag från en arbetsplats, frågestunder och ett interaktivt quiz om arbetslivet. Är du lärare och vill anmäla din skola att delta till våren? Det gör du här. Vill du själv vara en inspiratör i programmet? Läs gärna mer här.

 

Författare: Filippa Bejhed