Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Träffa mentorparet Hélène och Haddy

Mentorskapet är en ovärderlig kraft

Mentorparet Hélène Carlbark och Haddy Sarr har följt varandras liv och upplevt både med- och motgångar tillsammans. Haddy har lärt sig att sikta högt och att aldrig kompromissa medan Hélène har blivit lite coolare.

Om vi tar oss tillbaka till 2010. Hur fick du veta vad Mentor Sverige var, Haddy?

– Jag fick höra om Mentor Sverige av min kurator när jag skulle gå ut grundskolan och börja gymnasiet. Min kurator visste att jag hade så mycket ambitioner, men inte alla förutsättningarna för att blomstra, säger Haddy.

Hélène och Haddy var med på Mentors inspirationslunch i våras

För mentorn Hélène var mentorskapet en möjlighet att få inblick i en tonårings liv.

I Sverige lever vi väldigt ålderssegregerat. Jag är helt övertygad om att det finns en stor vinning för alla inblandade när man möts över åldrarna och delar kunskap och erfarenheter. Det är ju mentorskap ett ypperligt exempel på.

Haddy, minns du förväntningarna du hade inför första träffen?

– Jag var nervös, det kändes lite som en första dejt, haha. Vi gick och fikade och jag kände direkt att det här kommer att bli bra, säger Haddy.

I maj var mentorparet med under Mentors seminarium på Slottet

Kan ni dela med er av något minnesvärt som ni har gjort tillsammans under dessa år?
– Ett av mina finaste minnen var när Haddy tog studenten. Jag hade med min son Ture som bara var ett halvår. Det var så stort att få vara med under utspringet. Jag var tvungen att ta dra efter andan. Att sedan bli bjuden hem på mottagningen och träffa Haddys familj och vänner, det var fint och jag blev så varmt välkomnad, säger Hélène.

Haddy beskriver mentorskapet som en möjlighet att bolla tankar och idéer med en person som har lite mer erfarenhet men också ett sätt att vidga sina vyer.

– Hélène har introducerat många nya saker för mig genom åren – som sushi, smörrebröd och crossfit, säger Haddy.

Vad har det betytt att ha en mentor, Haddy?

– Hélène har en förmåga att påminna mig om mig själv och min förmåga. Att jag kan klara av mycket mer än vad jag själv tror, säger Haddy.

Hélène, vad har du lärt dig av Haddy?

– Haddy har lärt mig att vara lite coolare. Inte allting behöver vara spikrakt. Allt behöver heller inte vara fixat, man behöver inte ordna allting, utan man kan också bara backa lite och se saker och ting för vad de är. Det har varit väldigt lärorikt, säger Hélène.

I framtiden ser Haddy fram emot att själv bli mentor.

Om jag flyttar tillbaka till Sverige från Spanien kommer jag absolut ansöka om att bli mentor. Då är cirkeln sluten.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara mentor? Läs mer här!