Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Träffa Nils Styf på Hemsö

"Mentor Sverige är en plattform för att göra skillnad"

Hemsö har varit partnerföretag till Mentor Sverige under de senaste fem åren. De arbetar bland annat med att förvalta skolor vilket gör samarbetet extra värdefullt då det för dem närmare ungdomar och skolvärlden. För Nils Styf, som är vd på företaget, hade en mentor gjort livet enklare under uppväxten i Botkyrka.

– Personligen tycker jag mycket om samarbetet med Mentor Sverige eftersom det inte fanns så många förebilder när jag växte upp. Det var bara två av trettio elever i min klass som pluggade vidare efter gymnasiet. Som volontär kan man berätta att det finns många möjligheter för framtiden och det ger så mycket att få inspirera elever, säger Nils.

För Nils och Hemsö är det givande att samarbeta med en organisation som öppnar upp till skolvärlden:
– Vår kärnverksamhet som fastighetsbolag är att utveckla skolor och det blir naturligt att samverka med Mentor Sverige eftersom ni jobbar med att stötta ungdomar. I vissa fall är ni till och med i de skolor som vi förvaltar och det är såklart extra kul, säger han och fortsätter:

Det andra är att vi som arbetsgivare vill kunna erbjuda våra anställda en plattform för att på ett enkelt sätt göra skillnad. Att inspirera skolelever under en förmiddag på Mentor Inspo eller Mentor Boost är både givande och roligt.

En mentor att bolla med

Som ung tyckte Nils att det var svårt att veta vilka jobb som fanns och vad man kan göra i framtiden.

– När jag var tonåring saknade jag någon att bolla med vad man kan plugga och om jag hade haft en mentor så hade jag kanske agerat annorlunda. Det är bra med en person utanför familjen som man inte har en personlig relation med utöver de relationerna man har med familj och släktingar.

Nils Styf är med på Mentor Inspo

När Nils varit med som inspiratör i Mentor Inspo har han försökt tänka sig in i vad som är intressant för någon i tonåren. Han vill få eleverna att förstå att allt är möjligt.
– Det är upp till dig som elev att ta chansen! Vi har sådana otroliga möjligheter i Sverige i och med en bra och gratis skola och högskola, säger han och fortsätter.

Jag hoppas att jag har kunnat inspirera lite. Jag var osäker i den åldern men vill ingjuta lite självförtroende. Det räcker för mig att en person i klassen blivit inspirerad för att jag ska känna mig nöjd.

Nils har berättat för kollegor i möten och på intranätet om hur roligt och givande det är att engagera sig i Mentor Sverige och han vet att många hoppat på.

– För oss är kontakt med elever, lärare och föräldrar det viktigaste och ju mer kontakt vi får desto bättre förstår vi den verksamhet vi själva bedriver.

Författare: Filippa Bejhed