Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Träffa Per Agebäck på Triton

Triton bidrar till ungas utveckling genom mentorskap

Riskkapitalbolaget Triton har engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv sedan 2021. För Per Agebäck, som förutom partner på Triton är styrelseledamot i Mentor Sverige, är syftet att göra en tidig insats för Sveriges ungdomar.

Triton engagerade sig i Mentor Sverige för tre år sedan för att stötta organisationes insatser för Sveriges ungdomar. Per Agebäck, partner på Triton och styrelseledamot i Mentor Sverige berättar mer:

För oss handlar samarbetet med Mentor om att investera i unga människor och deras utveckling. Genom mentorskap får unga stöd och vägledning, vilket ger dem bättre förutsättningar för framtiden. Flera av våra medarbetare är också personligen engagerade i mentorskap, både inom och utanför Mentors verksamhet, och vi ser hur givande det är – både för ungdomarna och för mentorerna.

Per Agebäck på Mentors hyllningskväll 2023

Du har ett starkt engagemang både som styrelseledamot och mentor. Vad har mentorskapet gett dig personligen?

– Under min studietid hade jag själv flera mentorer, vilket var väldigt värdefullt för mig. De gav mig nya perspektiv och utmanade mig att tänka annorlunda. När jag själv blev mentor ville jag ge tillbaka och erbjuda samma stöd som jag själv fått. Men jag har insett att det är minst lika givande för mig som mentor. Det ger mig insikter i hur dagens ungdomar ser på världen, hur de använder teknik och hur de förhåller sig till samhällsfrågor. Det är lärorikt och berikande på så många sätt.

Per Agebäck på Mentors hyllningskväll 2023

Per har varit mentor i olika sammanhang i över femton år och har haft tre mentorungdomar i Mentor Sveriges regi.
– Jag har varit mentor till tre tonårskillar, alla fantastiska personer. Min inställning som mentor är att lyssna, finnas där och framför allt visa att jag bryr mig. Det har varit viktigt för mig att bygga ett ömsesidigt förtroende, och jag är glad över att jag fortfarande har en aktiv dialog med dem alla. Jag brukar avsluta den formella delen av programmet med att bjuda hem dem till mig, och jag säger alltid att de kan höra av sig när de vill. Det är ett förhållningssätt som har fungerat väl för mig.

Triton har bland annat bjudit mentorungdomar till HiQ, ett teknikkonsultbolag som de äger.
– För oss på Triton är det viktigt att vara en aktiv partner till Mentor och ett sätt att vara det är att visa upp en av våra arbetsplatser för framtidens arbetskraft. Vi äger ett femtiotal bolag och ett av dessa är HiQ. Under studiebesöken har ungdomarna fått höra hur det är att jobba som konsult och alla medarbetare har verkligen uppskattat den energi och smarta dialog som ungdomarna kommit med.

Mentors inspirationslunch 2024

Kan du berätta om hur ert interna mentorprogram fungerar?

– När en ny kollega börjar på Triton ser vi till att denne får en ”buddy” – en kollega som är där för att ge informellt stöd och svara på frågor. Det handlar om att skapa en trygg miljö där man kan bolla idéer och få råd, vilket är centralt för ett framgångsrikt mentorskap.

Tack vare Triton har Mentor även fått möjlighet att till ökad synlighet inom idrottsvärlden.
– Triton har valt att stötta barn- och ungdomsidrott, och i samband med detta lyft fram Mentor. Vi har till exempel samarbetat med Lidingö Vikings där Mentors logga syns på deras träningskläder och i arenan. Vi hoppas att detta inte bara ger synlighet för Mentor, utan också inspirerar fler att engagera sig i föreningslivet.

Mentors logga på IFK Lidingös tröjor
Är du intresserad av att veta mer om att bli partnerföretag till Mentor? Läs mer om det här.

Författare: Filippa Bejhed