Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Vad är en mentor

En mentor hjälper dig att bli bättre på det du vill

En mentor är som en vuxen vän och förebild. Någon som delar med sig av sina egna erfarenheter och tips i syfte att hjälpa dig att utvecklas och bli bättre på det du vill göra.

Någon som finns där och kan vägleda dig både i det personliga och professionella, som kan hjälpa till med läxorna eller bolla tankar och idéer med. Någon som kan ger dig råd och vägledning för det som intresserar dig. Tänk dig en slags coach som hjälper dig att bli bättre på det du vill.

Det bästa med mentorskap är att det är en tvåvägsgrej. Du lär dig nya saker, och du kan lära din mentor och ge hen nya tankar. Det här utbytet av idéer och tips stöttar dig i din utveckling och hjälper dig att nå dina mål snabbare.

Vi brukar säga att mentorskap frigör din fulla potential.

 

Visste du att mentorrollen går ända tillbaka till de gamla grekerna?

Ordet mentor kommer från författaren Homeros och hans kända verk Odyssén. I den berättelsen var Mentor en person som Odysseus anförtrodde att ta hand om sitt hus och guida och stötta sin son Telemachos. Sedan dess har termen förknippats med en senior rådgivare vars syfte är att vägleda den mindre erfarna personen i livet.

 

Hos oss kan du få en mentor gratis om du är mellan 13-19 år

Det finns många organisationer som erbjuder olika typer av mentorskap. Men bor du i Stockholm, Göteborg, Uppsala eller Örebro och är mellan 13-19 år kan du ansöka om en mentor hos oss på Mentor Sverige. Helt gratis! Vi har massor av roliga aktiviteter som du och din mentor kan ta del av. Och om du vill träffa andra ungdomar som har samma intresse som dig, då kan du ansöka om en gruppmentor. Bra va?!

Här kan du läsa mer om vårt mentorskap och ansöka om en mentor
Mentorskap frigör din fulla potential

Jag vill ha en mentor

Skillnaden mellan en skolmentor och en utomstående mentor

Inom skolan har du en sorts coach som kallas en skolmentor. Deras huvudsakliga uppgift är att stödja dig med skolarbetet och din personliga utveckling inom skolmiljön. Skolmentorer kan vara lärare eller äldre elever som hjälper dig att förstå ämnen, anpassa dig till skolan och utveckla studievanor.

Å andra sidan, utanför skolan, kan du ha en annan typ av förebild som fungerar som en mentor. Hen finns där för att stötta med andra delar av livet, som att utforska karriärmöjligheter, växa som person och hantera olika utmaningar. Denna typ av mentor kan vara en vän, en familjemedlem eller någon du ser upp till.

Så, sammanfattningsvis, har du en skolmentor som är inom skolan och hjälper dig med dina studier, medan en du kan ha en mentor utanför skolan stöttar dig i andra aspekter av ditt liv.

 

Här kan du få information om vårt mentorskap. Vad det innebär, hur man gör för att få en mentor och vad andra ungdomar tycker.

Fler artiklar som du kanske vill läsa?

Stärk din självkänsla

Vad gör jag om jag har dålig självkänsla och vill stärka den? Här får du tips och råd.
Så stärker du din självkänsla

Så förbättrar du ditt självförtroende

Hur kan jag tänka för att förbättra mitt självförtroende?
Hur förbättrar jag mitt självförtroende?