För vårdnadshavare om mentorskap

Min tonåring vill ha en mentor vad innebär det?

En mentor är en klok vuxen kompis och förebild. Någon att prata med om saker man kanske inte vill prata med dig som vårdnadshavare om. Eller bara någon som man kan umgås och göra roliga saker med. Har du ett barn som är mellan 13-17 år kan hen få en mentor via oss på Mentor Sverige.

Det är kostnadsfritt att ha en mentor

Att ha en mentor via oss är kostnadsfritt och mentorn tar sig till det område ditt barn befinner sig i eller är bekväm att ta sig till. Det utgår aktivitetsstöd till mentorparet och det kommer inte medföra några kostnader för din familj.

Ett mentorskap pågår i sex månader till ett år och mentor och ditt barn träffas två gånger i månaden. Mentorn och ungdomen sköter om detta helt utan din inblandning och med stöd av våra verksamhetskoordinatorer förstås.

Vill du veta mer kan du alltid kontakta

 

Mentorskap som frigör ungdomars potential

Genom att ge ungdomar mentorskap vill vi bidra till ökad framtidstro, motivation och självkänsla hos ditt barn.  Så att fler ungdomar ska få växa upp hälsosamt. Våra mentorer är utbildade till att vara lyhörda och främja vårt syfte. De arbetar ideellt och får inte betalt av oss. Alla mentor är över 20 år och har genomgått en rigorös process med intervju, referenser och utbildning via oss på Mentor Sverige. Vi tar också alltid utdrag ur belastningsregistret, så att både vi och du som vårdnadshavare är säker.

Jag har fått lära känna en ny människa vars liv jag får ta del av - en ny underbar vän
UNGDOM, MENTORPROGRAMMET

Hur ansöker man om en Mentor?

Din ungdom måste fylla i ansökningsformuläret om att man vill ha en mentor. När ansökan från ditt barn är inlämnad kommer det en förfrågan om underskrift för medgivande till dig. När medgivandet är inlämnat matchas ditt barn med en lämplig mentor, som har de egenskaper och önskemål ditt barn angivit i ansökan. Sen träffar din ungdom en av våra verksamhetskoordinatorer och en lämplig mentor. Då finns det även möjlighet för dig som vuxen att vara med.

Man kan ansöka om en mentor under hela året men vi har endast två mentorsstarter per år i samband med terminsstarterna på skolan. En på hösten och en på våren.

Vi brukar också anordna lägerverksamhet för våra ungdomar som ingår i Mentorprogammet som man kan gå på under loven.

Har du fler frågor får du gärna kontakta en av vår verksamhetskoordinator. houda.abdalla@mentor.se

Vad säger andra ungdomar om mentorskapet
Det gav mig en ny vän som jag kan prata med och få en vuxens åsikt utanför min familj. Jag vågar prata mer nu än innan
UNGDOM, MENTORPROGRAMMET
MENTORPARET

Mia och Hodan

Hör Houda berätta om varför hon ville ha en mentor.

94% av ungdomarna

som haft en mentor anser att de fått verktyg och kunskap som de kan använda i framtiden

54% av ungdomarna

har pratat med sin mentor om sådant som oroar dem eller känns svårt

Här söker din ungdom om en mentor

Jag har tänkt på er och allt mentorprogrammet gjort för mig. Jag tar studenten nu och ni har gjort så mycket för att jag ska var här och jag är väldigt tacksam för det.
UNGDOM, MENTORPROGRAMMET