Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Årets Mentor Leonard Mazrekaj

Mentor utser Leonard Mazrekaj till Årets mentor

Årets mentor är en eldsjäl i ungas tjänst

Det var med förvåning och stolthet som Leonard Mazrekaj, elev- och lärarassistenten från Biskopsgården i Göteborg, tog emot samtalet om att han utsetts till Årets mentor. Leonard hoppas att priset kommer ge fler möjligheter att jobba med mentorskap, barn och unga samt personlig utveckling.

Jag var faktiskt ute och cyklade när jag fick samtalet om att blivit Årets mentor. Jag blev väldigt förvånad när jag fick höra att juryn kommit fram till att just jag var en bra kandidat.

Ur motiveringen lyftes Leonard som en eldsjäl som med sitt stora hjärta gör allt föratt stärka ungdomar, men det var ingen självklarhet att han skulle jobba med just barn och unga.  

Årets Mentor Leonard Mazrekaj
Årets mentor Leonard Mazrekaj

En livsomvälvande coachning  

När Leonard var 27 år hade han jobbat 7–8 år med att montera bilar på rullande band på Volvo personvagnar. Han trivdes bra med sina kollegor men tyckte inte att jobbet var tillräckligt utvecklande. Leonard började leta på nätet efter lösningar för att ta sig vidare och kom då i kontakt med de mentala coacherna Håkan Berggren och Helene Telin som kom att bli mentorer till honom. 
– Jag insåg att jag har väldigt högt självförtroende men låg självkänsla. Det är lätt för mig att prestera och jobba hårt men jag hade inte funderat på vad jag brinner för eller vad jag ville göra.  

När Leonard med de mentala coachernas hjälp vände blicken inåt genom mindfulness och meditation insåg han att det var hos barn och ungdomar som han hade sin framtid. 

 

Jag vill ge barn och unga det ingen gav till mig när jag var liten. Detta med att älska sig själv och hitta det inom sig som hjärtat bultar extra för.  

Att bli mentor var första steget 

När Leonard visste vad hans kall var gick det ganska snabbt. 

– Det första steget för att börja jobba med unga var att bli mentor genom Mentor Sverige i Göteborg. Det blev sedan språngbrädan till att ta mig in till skolvärlden där jag nu jobbar som elev- och lärarassistent. Nu får jag äntligen göra det jag brinner för varje dag! 

Första upplevelsen av att vara mentor var inte alls som han trodde. 

– När jag blev mentor trodde jag att jag skulle gå in och hjälpa en ungdom men det var i stället jag som fick lära mig väldigt mycket om mig själv genom att återuppleva alla känslor, tvivel och händelser som man genomgår i tonåren. Att ingå i mentorskap har lärt mig att ta av de masker som man bär på och att vara helt närvarande i stunden och i mötet med en ung person.  

Att våga tro på sig själv 

Att vara mentor har lett till att Leonard funderat en del på sina egna tonår. Han fick höra att lärare och advokat var ett bra jobb men funderade inte på vad han själv ville. Leonard saknade också verktyg för att hantera oro, stress och ångest.  

– Till mitt femtonåriga jag vill jag säga: Ta reda på vad du innerst inne vill, vad som engagerar dig och studera dig själv. Ju mer du studerar dig själv desto mer förstår du dig själv. Ju mer du förstår dig själv desto mindre rädd blir du för dig själv och ju mindre rädd du är för dig själv desto mer vågar du göra det du brinner för.