Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.
Atilla Yoldas är en prisad och hyllad journalist, aktivist, debattör och författare. Nu kan han även titulera sig ”gruppmentor”. Genom oss på Mentor har han nyligen genomfört ett unikt gruppmentorskap med tre ungdomar. Vad som först verkade vara ett ovanligt och kanske utmanande upplägg utvecklades till ett intimt och meningsfullt sammanhang.
Gruppen, bestående av ungdomarna Abdi, Ossian och Robin, förenades genom regelbundna möten och vardaglig kommunikation i en WhatsApp-grupp. Trots att de hade olika personligheter och bakgrunder, växte de ihop och kompletterade varandra, något som gjorde mentorskapet till en positiv och lärorik upplevelse för alla.
Atilla inledde mentorskapet med en fast ram för mötestider, men anpassade upplägget allt eftersom ungdomarna kom närmare varandra. “Det blev färre tillfällen än jag trodde från början, men det blev samtidigt mer intimt,” förklarar Atilla. Med bara tre ungdomar i gruppen fanns det en balans där alla kunde få plats, men det var också en utmaning att se till att ingen tog över på andras bekostnad.
Att vara mentor för flera individer samtidigt innebar ett annat slags ansvar. Atilla hade redan koll på vad det innebär att vara mentor, då han varit mentor, i ett individuellt mentorskap, för en ungdom några år tidigare.
Det är betydligt lättare att vara mentor till en person i taget. Att vara tre gör att dynamiken blir annorlunda, och det kräver att alla får lika mycket utrymme. Med tiden flöt dock samtalen på naturligt, och alla i gruppen kände sig bekväma att vara sig själva.
En av ungdomarna, Abdi, visade sig vara en stark och positiv kraft i gruppen och var ibland som en extra mentor bredvid Atilla. Han bidrog med reflektioner och insikter som fick Atilla att själv öppna sitt sinne och tänka på nya sätt. En av de största lärdomarna för Atilla under denna period var hur lätt det var att falla in i förutfattade meningar.
Man är aldrig riktigt klar med sitt eget jobb med fördomar. Jag blev överraskad hela tiden. Vi krockade ibland, men på ett fint sätt. Det var givande diskussioner som fick mig att växa.
Under mentorskapet fick gruppen chansen att skapa minnesvärda ögonblick tillsammans, och ett av Atillas bästa minnen var en bio-utflykt där de såg den senaste filmen i Alien-serien. De fyra upplevde filmen på helt olika sätt.
Jag var nog räddast av oss alla,” säger Atilla med ett skratt. “Ossian var stencool, Abdi var kritisk, och Robin verkade fokusera på helt andra detaljer. Det var en mysig cirkus av personligheter.
Vid den sista träffen gav ungdomarna feedback, och de uttryckte hur mycket de uppskattade tiden tillsammans. Abdi gav en betygsättning, och alla tre landade mellan åttor och tior – ett högt betyg för en erfarenhet som handlade lika mycket om att ha kul som att utvecklas.
Inför mentorskapet höll Atilla sina förväntningar låga och lät gruppen själva forma riktningen. “Det handlade om att hitta balansen mellan att vara mentor och vara som en fjärde deltagare,” säger Atilla. Gruppen hittade en balans där de kunde prata både allvar och skratta tillsammans, vilket stärkte bandet mellan dem. Något av det mest utmanande för Atilla var att få ungdomarna att öppna upp sig på ett djupare plan, men han insåg att det ibland kan kräva tid och tillit, något som han under tidens gång insåg att det ibland krävs tid och tillit för.
Gruppens feedback var genomgående positiv. De upplevde att samtalen och aktiviteterna både var lärorika och underhållande, särskilt när de bröt av med workshops om framtida mål och drömmar. Efter att mentorskapet avslutats har ungdomen Ossian nu testat på samma boxningsklubb som Atilla. Abdi har fortsatt kontakt med Atilla och på Mentor planerar vi just nu ett filmprojekt med mentorparet. Vi ser fram emot projektet!
Den här gruppen var fantastisk, och de lärde mig minst lika mycket som jag hoppas att jag lärde dem, säger Atilla.
Vill du veta mer om hur du blir en gruppmentor hos Mentor? Läs mer här!
Är du nyfiken på att veta mer om Atilla Yoldas? Läs mer här!