Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Gruppmentorerna Yasser Kaddour och Özge Özen Zink

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Gruppmentorskap för ekonomisk frihet

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour jobbat med tillsammans med mentorungdomarna Eva, Arina, Nivetha och Prisa. Vi på Mentor Sverige fick följa med på en träff på gruppmentorernas arbetsplats SEB som djupdykt i hur man startar eget och får en relevant närvaro på Linkedin.

Prisa, Eva, Özge, Yasser, Arina och Nivetha

Gruppmentorerna och ungdomarna har själva utformat hur de sex träffarna kommer att se ut och på schemat står bland annat cv-skrivning, Linkedin, starta eget, spara för ekonomisk frihet och att komma in på arbetsmarknaden. För Yasser Kaddour som är Client Executive på SEB har det varit roligt och utvecklande att vara gruppmentor.
– Det var Özge som rekommenderade mig att söka till att bli gruppmentor. Jag tyckte att det lät intressant och roligt och gick helt i linje med det jag vill: att inspirera ungdomar och lära ut om företagsekonomi och entreprenörskap. Jag har jobbat på SEB i över tio år så jag kan bidra med min långa erfarenhet och guida hur man kan tänka i de olika faserna man går igenom med ett nytt bolag.

Den andra träffen var på SEB:s bankkontor i Arenastaden och började med att gå laget runt för att se vad som hänt sedan sist. Deltagarna följde upp affärsidén ungdomarna jobbat på enligt SEB:s Lean Startup Canvas-modell där de skapat forum för delning av vardagslivskunskaper som man inte lär dig i skolan. Özge Özen Zink är Partnership Manager för entreprenörssamarbeten på SEB och ansvarar också för Entreprenörstrappan, ett ekosystem för entreprenörer, där entreprenörer ger tillbaka till samhället genom att själva bli förebilder och mentorer.

Özge menar att mentorskapet gett henne energi och reflektioner i form av vart man är som ungdom.
– De här ungdomarna är uppvuxna med all digitalisering och med höga krav i skolan. Jag inspireras av hur väl de kan använda sig av den nya tekniken som är integrerad i deras vardag och i skolan. Jag blir också påmind om ungdomens förhållningssätt till livet – allt är möjligt, det finns svar att finna och the sky is the limit, samt att de i samma andetag sprider ett naivt sätt att se på världen. Det har gett mig nya perspektiv på saker.

Från konkurs till succé

Efter en god lunch tillsammans ringde Özge upp den 24-årige serieentreprenören Adrian Andersson som befann sig i Dubai. Över Teams berättade han för gruppen om resan från misslyckad importör av mobilladdare som slutade med en konkurs i tingsrätten till i dag när han är en uppburen entreprenör inom skolsektorn med 23 anställda. Adrian är medlem i Yeos, Young Entrepreneurs of Sweden, ett nätverk för unga entreprenörer i Sverige mellan 18–30 år, som finns bland organisationerna i SEB:s Entreprenörstrappa.

Yasser, Nivetha, Eva, Adrian (på skärm), Prisa, Özge och Arina

Mentorungdomen Eva, 17 år, sökte till gruppmentorprogrammet för att få hjälp till att komma ut på arbetsmarknaden, intresset av finans och möjligheten att träffa nya människor.

När jag blir äldre vill jag jobba inom finanssektorn men inte i kundservice. Det är så långt jag vet nu. Efter gymnasiet ska jag plugga economy and business eller finance and business.                         – Mentorungdomen Eva

Eva värderar trygghet framför vinst och ifrågasätter narrativet om att misslyckanden och konkurser är bra för att de ger erfarenheter som tar en framåt.
– Varför inte bara planera ordentligt och väl så att man slipper hamna i en dålig sits?

Att starta eget

Arina är 19 år och har innan detta gruppmentorskap provat att ha både en och två individuella mentorer men ville nu utveckla sina kunskaper om business.
– Jag sökte till detta gruppmentorskap för att jag började driva UF som är en kurs för oss i årskurs tre på Jensen gymnasium Gamla stan. I mitt UF gör jag epoxy-smycken som består av två material som är flytande till dess att man blandar dem, då uppstår en kemisk reaktion som gör att materialet stelnar. Innan det stelnar kan man lägga in något som blir fast i smycket. Varje smycke blir unikt.

Gruppmentorskapet har gett Arina mer kunskap i hur man skaffar en Linkedinsida och hur man ska tänka om man ska starta eget företag.

Just nu är mina framtidsdrömmar pausade eftersom jag har ett tidsbegränsat uppehållstånd men frånsett mina hinder är min dröm att bli civilingenjör med inriktning datakunskap eller arkitektur.                         – Mentorungdomen Arina

Eva, Prisa, Filippa, Nivetha och Arina

Filippa Grainger Staflin är verksamhetskoordinator på Mentor Sverige och har följt Özge och Yassers gruppmentorskap från dag ett.
– Det känns fantastiskt att få följa tjejernas gruppmentorskap och roffa åt sig nyckelinformation från Yasser och Özge om allt som rör entreprenörskap, finans, karriär och ekonomi. Det är verkligen fint att få följa gruppens resa. Jag hade själv haft stor användning av det i deras ålder.

Ett långvarigt och långsiktigt samarbete

Mentor Sverige och SEB har samarbetat sedan 1997 och det är något som Yasser är stolt över.

Samarbetet mellan SEB och Mentor Sverige öppnar dörren till unga entreprenörer att kunna få den hjälp som inte finns i dagsläget. Att man kan få hitta ett forum för att ställa frågor om vad man ska tänka på för att få ens bolag att växa, hur en bank funkar och var jag som ung vända mig med mina frågor.

Yasser och Özge

Det var Nivethas syster som tipsade om att skaffa en mentor. Eftersom hon ville bli bättre på att spara, veta hur man kommer in i arbetsmarknaden och lära sig om privatekonomi verkade det här mentorskapet rätt.
– När jag blir äldre vill jag bli ekonomiskt oberoende och jag tror att jag kan lära mig att komma närmare det målet genom att vara med Özge och Yassers gruppmentoskap. Det har varit bra att lära sig hur Linkedin och lean canvas fungerar och det var intressant att lära sig hur man ska tänka innan man startar ett företag.

För Özge har mentorskapet fått henne att reflektera över hur hon kan fånga ungdomarnas intresse. Hon upplever det som enkelt att föreläsa för universitetsstudenter och äldre men att få tonåringars uppmärksamhet är svårare.

Gruppmentorskapet har förstärkt tanken om att vi borde utveckla utbytet mellan yngre och äldre än mer, genom mentorskap och omvänt mentorskap. Ungdomarna ger mig insikter i hur vi på SEB ska jobba mot nästa generation.


Özge har många förebilder, bland andra Adrian som var med och berättade om sin karriärsresa, Obama, Oprah och hennes föräldrar. Hon menar att man med ett nyfiket mindset kan lära sig något av alla omkring en och sedan välja det man vill ta med sig.
– Jag hoppas att jag kan vara en förebild till mina mentorungdomar. Att min resa från Istanbul till Stockholm, genom kulturkrockar, universitetsutbildning, livshotande sjukdom och karriär inom bank och finans till i dag kan inspirera. Jag tycker att Mentor Sveriges verksamhet skulle kunna vara integrerat i skolan tillsammans med privatekonomi och entreprenörskap som grundämnen från grundskolan. Kunskap är makt, och genom att tillgängliggöra kunskap, öppna dörrar och kroka arm i partnerskap är jag övertygad om att vi kommer skapa tillväxt för Sverige och världen.

 

Är du nyfiken på att bli en del av ett gruppmentorskap? Läs gärna mer här.

Författare: Filippa Bejhed