Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

HBTQ-HANDBOKEN: Livet som vuxen hbtq-person

Att växa upp som hbtq-ungdom kan innebära en tonårsperiod kantad av frågor, oro och förhoppningar. Därför har vi sammanställt Hbtq-handboken – samlade tankar, tips och råd från vuxna hbtq-personer till hbtq-ungdomar.

I Hbtq-handboken pratar åtta vuxna hbtq-personer om tonår, oro och erfarenheter. I fjärde kapitlet, ”Livet som vuxen hbtq-person”, delar de med sig av berättelser kring hur det är att leva som vuxen hbtq-person idag. Vad är det bästa med det? Och hur blivet som vuxen, jämfört med hur deras 15-åriga jag trodde att det skulle bli?

Vad är det bästa med att vara hbtq-person idag? Bland annat att kunna leva ett öppet liv, precis som alla andra, menar Kerstin.

– Jag känner mig inte ensam längre. Jag känner att jag kan vara öppen, både inför min familj men också inför min släkt och i allmänhet. Jag kan hålla min flickväns hand på tunnelbanan. Att kunna göra såna saker är väldigt skönt. Man känner sig precis som alla andra, säger hon.

För David är en av de bästa sakerna idag att kunna träffa andra hbtq-personer.

– Idag träffar jag många fler människor som är hbtq och framförallt fler vuxna hbtq-personer. Jag kan gå ut och träffa folk på er ställen än vad jag kunde när jag var tonåring. Visst, att vara hbtq-person är fortfarande inte accepterat överallt. Vi måste jobba med det och det är därför vi har till exempel Pridefestivaler runtom i landet. Däremot är det mycket enklare att kämpa för våra rättigheter idag än vad det har varit innan, säger han.

En större förståelse för andra

På frågan om man som hbtq-person har fått något som man inte tror att man hade fått om man var heterosexuell lyfter flera av mentorerna nya perspektiv och en förståelse för andra.

– Om en tillhör en minoritet så får man en helt annan syn på livet. Jag hoppas att en kan se privilegier från helt andra håll, men också se på andra minoriteter på ett annat sätt. Det här gäller absolut inte alla, men oftast finns det en medvetenhet bland minoriteter. Om det inte alltid har varit en räkmacka så tar du det inte för givet heller. Det kan jag tycka kan märkas ganska tydligt bland många hbtq-personer: en förståelse för andra, säger Iki.

Frida är inne på ett liknande spår.

– Du behöver tänka efter lite och se världen lite annorlunda. Vidga vyerna, liksom. Du tvingas att öppna ögonen och det är jag jätteglad för, säger hon.

Livet idag

Som tonåring kan det vara svårt att veta hur vuxenlivet kommer att bli. I hbtq-handboken bad vi mentorerna berätta om hur livet som vuxen hbtq-person blev, jämfört med hur deras 15-åriga jag trodde att det skulle bli.

– [Vuxenlivet blev] mycket mindre ensamt än vad jag var rädd för. Idag har jag en kärleksfull och trygg bas i mitt liv. Samtidigt skulle jag inte säga att min läggning präglar hela mitt liv; snarare är det bara en del av mig – en otroligt viktig del som jag aldrig skulle vilja vara utan, säger Fredrik.

John har haft en relativt lätt resa, samtidigt som han är väl medveten om att alla inte har haft det lika lätt som han.

– För mig har det varit lätt redan från början, men jag trodde nog alltid att en vacker dag så kommer det komma någon form av motgång. Jag är väl medveten om att alla inte har haft samma friktionsfria resa som jag har haft. Jag har vänner som inte har kommit ut för att de är rädda för vad deras föräldrar ska säga och jag vet att det finns folk som kanske aldrig kommer att komma ut. Jag trodde nog att jag någon gång skulle jag stöta på någon form av motgång, men jag upplever att livet blev mycket, mycket lättare än vad jag ens kunde drömma om, säger han.

För Anders har livet blivit betydligt bättre än vad det var i tonåren.

– I min rädsla i tonåren över att inte vara heterosexuell så var jag väldigt rädd för att inte bli accepterad, säger han och fortsätter:

– Jag tänkte att jag bara skulle må sämre och sämre ju längre tiden gick, för det kändes som det då. Jag trodde att jag nog skulle vara död vid det här laget – men det är jag inte. Jag är starkare och mår bättre än någonsin.

Ordlista

Asexuell – En sexuell identitet som innebär att personen inte har någon sexlust, ingen aktiv sexualitet, inte känner någon sexuell attraktion eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet.

Bisexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön.

Cisperson – En person vars könsidentitet, juridiska kön och biologiska kön alltid hängt ihop enligt normen, det vill säga en person som inte har erfarenhet av att vara transperson. Begreppet har inget med sexuell läggning att göra.

Hbtq – Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer.

Hen – Ett könsneutralt pronomen att använda i stället för hon eller han.

Homosexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor av samma kön som en själv.

Icke-binär – Person som varken känner sig som tjej eller som kille. Ofta används hen som pronomen. Vissa använder intergender i en liknande bemärkelse.

Pansexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor av alla kön. Begreppet tydliggör att det finns fler kön än två.

Queer – Brett begrepp som kan avse en teori som växt fram inom den akademiska sfären (queerteori), aktivism eller identitet. Queer som identitet innebär att på något sätt bryta mot heteronormen. Queeraktivism handlar om att synliggöra queer och ifrågasätta normer kring kön och sexualitet.

Transperson – Ett paraplybegrepp som omfattar en mängd olika transidentiteter, till exempel icke-binära och transsexuella. Gemensamt för transpersoner är att man är en person vars könsidentitet, juridiska kön och biologiska kön inte alltid har hängt ihop enligt normen. Begreppet har inget med sexuell läggning att göra.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Mentors vänner Tetra Laval och Tetra Pak

Tetra Laval och Tetra Pak är två av Mentor Sveriges mest långsiktiga samarbetspartner. Under hösten besökte vi Tetra Paks anläggning...
Läs mer

Styrelsemöte i Botkyrka

I torsdags hölls vårt styrelsemöte på vår samarbetsskola S:t Botvids gymnasium i Hallunda. I anslutning till mötet hölls en presentation...
Läs mer

Studiebesök på AstraZeneca

I november åkte en klass från årskurs nio på Järvaskolan på ett inspirerande studiebesök till vårt partnerföretag AstraZeneca som en...
Läs mer

TUI Futureshapers Sweden

Under höstlovet drog vi i gång TUI Futureshapers Sweden, ett återkommande bootcamp för att öka ungas motivation, självförtroende och entreprenöriella...
Läs mer

Träffa Mikael Åslund på JM

Mikael Åslund är nytillträdd vd och koncernchef på byggbolaget JM som engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet sedan 2001. För...
Läs mer

Studiebesök hos partnerföretag med Mentor Boost

Till höstterminen lanserade vi en uppdaterad version av vårt skolprogram Mentor Boost. Det som tidigare var en halvdagsworkshop på skolorna...
Läs mer

Mentor och Postkodlotteriet firar 10 år

I år är det 10 år sedan Mentor blev stolt förmånstagare till Postkodlotteriet! Sedan dess har vi, tack vare det...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost i Stockholm och Göteborg

Under hösten har vårt partnerföretag KPMG varit med i Mentor Boost i både Stockholm och Göteborg. Mentor Boost är vårt...
Läs mer

Rebecca på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Rebecca Stenbeck jobbar med att ta fram SEB Neo, en ny finansiell app med pedagogiska inslag för unga. Hon har...
Läs mer

Mentor + UF + SEB = succé

Vi på Mentor Sverige har inlett ett av årets mest spännande projekt där elever från Solna gymnasium under två terminer...
Läs mer