Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.
Under hösten genomför JM en unik satsning – byggföretaget är det första av Mentor Sveriges partnerföretag att engagera hela sin koncernledning i det karriärinspirerande programmet Jobbmentor. Vi följde med Helena Söderberg, HR-direktör, och Pär Vennerström, affärsenhetschef, under en förmiddag på Rödabergsskolan i Stockholm.
Idén om att göra konkret skillnad och engagera de högsta cheferna på JM i ett av Mentors program kläcktes redan under tidiga 2016.
– Det finns ett symbolvärde i att högsta ledningen visar vad vi gör. Vi är beroende av att duktiga tjejer och killar börjar jobba i vår bransch, därför är viktigt ur ett företagsperspektiv, men också lika viktigt med samhällsansvaret, säger Helena Söderberg, HR-direktör på JM, under Jobbmentoraktiviteten.
Hittills har chefsjurist Maria Bäckman, affärsenhetschef Peter Neuberg, ekonomi- och finansdirektör Claes Magnus Åkesson och verksamhetsutvecklingschef Pär Lundquist besökt skolor runtom i Stockholm och pratat karriär, studier och arbetsliv. Senare under hösten ska även affärsenhetschef Sören Bergström samt vd och koncernchef Johan Skoglund ut och träffa åttonde- och niondeklassare.
Förmiddagen är fullbokad för ungdomarna på Rödabergsskolan i Stockholm: nio jobbmentorer turas om att gå runt i klasserna och prata om sina yrken, hur en arbetsdag ser ut och vad de funderade på inför gymnasiet. De två JM-mentorerna reflekterar kring oväntade karriärbanor (Helena planerade egentligen på att bli sjukgymnast) och drivkrafter (”Vi skriver historia varje dag, eftersom det vi gör påverkar så pass många” säger Pär).
Ett annat viktigt ämne som jobbmentorerna och ungdomarna pratar om är betygshets. Ämnet är högaktuellt för dagens unga och diskuteras allt flitigare i skolorna. Hur ser Helena och Pär på betyg och balans?
– Man märker fort om någon brinner för ett jobb. Det tycker jag är viktigare än att kolla på betyg. Man tjänar aldrig pengar för att man valt ett jobb för att tjäna pengar – man tjänar pengar för att man valt ett jobb som är kul. Jag tror inte att Zlatan valde fotbollen för att tjäna pengar, utan han valde fotbollen för det är det han brinner för, säger Pär när han pratar med ungdomarna.
15-åriga Xerxes går i 9:an på Rödabergsskolan. Han märker av dagens betygshets, även om den inte direkt påverkar just honom.
– Jag är inte den som är mest beroende av betygen eftersom jag ska söka bandygymnasium, men många av mina kompisar är stressade och ganska oroliga, just för att betygen kanske inte räcker till vissa gymnasier, menar han.
Själv är han nöjd med dagens Jobbmentoraktivitet.
– Jag tycker att det är bra att det kommer folk med olika jobb och introducerar sig för elever. Speciellt nu så är det ju väldigt viktigt inför gymnasievalet och det är många som faktiskt inte vet vad de ska söka för gymnasium och kanske inte har någon fundering på vad de ska bli, så det här är väldigt givande, säger han.
– Vad är det svåraste med era jobb?
Frågan kommer från en åttondeklassare. Pär och Helena, inne på förmiddagens sista klass, funderar en kort stund.
– Just nu är vi mitt uppe i en stor urbaniseringstrend i Sverige, säger Pär och fortsätter:
– Det innebär att när vi ska bygga så påverkar det väldigt många, och var vi än har en idé att bygga är det många som har synpunkter på det. Det tycker jag är svårast: att förklara att det inte blir dåligt för att man bygger, utan snarare att det oftast blir bättre.
Helena tar upp bristen på kvinnor i byggbranschen som en stor utmaning.
– På vårt bolag har vi både tjänstemän och hantverkare, och bland hantverkarna har vi få kvinnor som är snickare och betongare. Vi vill ha en jämställd organisation för vi vet att vi mår bättre om vi är jämställda. Därför har satt upp väldigt tuffa mål så att det ska bli mer jämställt på hantverkarsidan, säger hon och avrundar med en konkret uppmaning:
– Så till er tjejer som är intresserade av att bli hantverkare – kom till oss på minglet efteråt så kan vi prata om hur ni tar er in i branschen.