Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mentorparet Joël och Ray samt Mentors ungdomsambassadör Maryam

Lansering av Förebildseffekten 2024

Unga med närvarande vuxna mår bättre

Under lanseringen av Förebildseffekten bjöd vi in vänner, volontärer och partner till en frukost där vi presenterade rapportens slutsatser. Plats på scen var Mentors marknadschef Sofia Kacim, generalsekreterare Cecilia Bernard, Ungdomsbarometerns analytiker Cecilia Wahlgren samt mentorparet Joël och Ray som berättade om hur deras mentorskap varit stärkande för dem båda.

Mentors marknadschef Sofia Kacim och generalsekreterare Cecilia Bernard

För andra året i rad lanserade Mentor Förebildseffekten, en rapport om ungas mående, liv och framtid. Mentors marknadschef Sofia Kacim var moderator under lanseringen och välkomnade alla samt berättade kort och Förebildseffekten:

– Många unga från svagare ekonomiska förhållanden känner att de inte har samma möjligheter att nå sina drömmar, och de saknar ofta en vuxen att prata med när de stöter på problem.

Ungdomsbarometerns analytiker Cecilia Wahlgren

Ungdomsbarometerns analytiker Cecilia Wahlgren har varit med och tagit fram rapporten tillsammans med oss på Mentor och presenterade en sammanfattning av den. Cecilia berättade att många ungdomar från svagare ekonomiska förhållanden känner sig otillräckliga i sitt bidrag till samhället. Hela 70 % av dessa ungdomar upplever att de endast delvis bidrar, och 13 % känner att de inte har något alls att bidra med. Det är nästan dubbelt så många som i jämförelse med ungdomar från starkare ekonomiska förhållanden.

Cecilia Bernard som är generalsekreterare på Mentor menar att det behövs fler vuxna som är med och stöttar upp genom att vara goda förebilder. Hon är själv, precis som många andra, mentor till en ungdom.

– Det kan låta som ett stort åtagande att under ett halvår vara mentor till en ungdom man inte har någon relation till. Men det vi ser att våra ungdomar vill ha är en extra person som lyssnar på dem, bollar idéer och tankar, öppnar upp dörrar och finns där som en extra vuxen. Det kräver inte mycket av en som volontär men ger oerhört mycket till ungdomen.

Mentorparet Joël och Ray samt Mentors ungdomsambassadör Maryam

Mentorparet Joël och Ray charmade alla när de berättade om hur deras relation varit berikande för båda. Mentorparet matchades eftersom de båda är intresserade av spelutveckling och musik. Ray berättade att han funderat mycket över gymnasievalet och att hans mentor fick honom att följa sina drömmar och välja en musikinriktning.

Joël menar att det handlar mycket om att lyssna och att ibland ge sina perspektiv på en viss händelse som man själv varit med om femton år tidigare.

– Man lär sig mycket av sin samtid. Jag träffar annars aldrig tonåringar så genom att vara mentor får jag ta del av den delen av samhället. Testa på att bli mentor – det är min varmaste rekommendation!

Missa inte när mentorparet Joël och Ray gästade Nyhetsmorgon och läs mer om Förebildseffekten här. 

Författare: Filippa Bejhed