Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Rapport förebildseffekten

Stor skillnad i framtidstro bland unga – socioekonomisk bakgrund avgörande

Två av tre unga i Sverige upplever sina liv som bra men ungdomar med svag socioekonomisk bakgrund har betydligt mindre framtidstro, känner inte att de bidrar till samhället och saknar i många fall stöd från vuxna. Det visar Mentors senaste Förebildseffekten.

Varje år möter Mentor Sverige över 40 000 ungdomar med målet att frigöra den potential som finns – men som inte alltid får ta plats.

Förståelse för ungas tillvaro och hälsa är avgörande för att alla unga ska ha de bästa möjliga förutsättningarna för att må bra och nå sin fulla potential. Av denna anledning genomför Mentor en årlig studie bland unga över hela landet som ligger till grund för rapporten ”Förebildseffekten”.

Glädjande nog har många ungdomar en positiv syn på livet just nu, men vi ser också en ökande osäkerhet kring framtiden, särskilt bland de med svagare socioekonomisk bakgrund. De här ungdomarna saknar ofta vuxet stöd och ser fler hinder i att nå sina drömmar.

 

Jag är rädd för var samhället kommer att hamna för det händer så mycket i världen, speciellt nu det senaste året. Och det sprids på sociala medier. Om allt detta händer nu  – vad kommer att hända när jag är 20 eller 25 år?

Tjej, 16 år om framtiden

Ladda ned rapporten nedan

26% av unga

har vid ett eller flera tillfällen behövt stöd av en vuxen men inte fått det.

47% av unga

med svag socioekonomisk bakgrund saknar tillgång till kontakter för att komma in på arbetsmarknaden.

Resultat i korthet

  • 44% av ungdomarna med stark socioekonomisk bakgrund säger att deras liv är ”mycket bra”, samma siffra för unga med svag socioekonomisk bakgrund endast 3 %.
  • Många ungdomar från svagare ekonomiska förhållanden känner sig otillräckliga i sitt bidrag till samhället. Hela 70% av dessa ungdomar upplever att de endast delvis bidrar, och 13% känner att de inte har något alls att bidra med. Det är nästan dubbelt så många som i jämförelse med ungdomar från starkare ekonomiska förhållanden.
  • Bara 20% av unga med svag socioekonomisk bakgrund upplever att de har stora möjligheter att utvecklas med studier/jobb.
  • 20 % av unga med svag socioekonomisk bakgrund saknar en närvarande vuxen att prata med när de har problem.
  • 22% unga upplever att vem de är som person utgör ett hinder för deras utveckling och möjlighet att nå sina mål.
  • 26% unga upplever att livet som helhet är okej.
  • 64% unga ser sina möjligheter att utvecklas framåt som ganska eller mycket stora.
  • 26% unga svarar att de känner sig likgiltiga inför sin framtid. En ökning från 21% sedan 2023.
  • 10% upplever att de inte har något att bidra med till samhället. Unga som inte känner att de har saker att bidra med till samhället upplever sig ha färre utvecklingsmöjligheter och är mer oroliga inför framtiden.
  • 36% tjejer upplever sin framtid som oklar jämfört med 23% killar.
  • 40% killar uppger att livet känns mycket bra jämfört med tjejer (21%), som i större utsträckning svarar att livet bara känns okej.
Min största utmaning de närmsta 10 åren är nog min mentala hälsa. Det händer att jag redan nu får känslan av att jag inte orkar mer och det gör mig orolig. Jag vill inte fortsätta vara stressad och ha ångest
KILLE 16 åR

Sammanfattning av rapporten

Studiens resultat visar å ena sidan att en större andel unga har en positiv känsla kring livet som helhet just nu jämfört med förra året. Å andra sidan ser vi en parallell utveckling mot att en större andel unga i år upplever sig osäkra kring sin framtid.

En tydlig insikt från årets undersökning är att en särskild grupp sticker ut i resultaten. Ungdomar som växer upp under svagare socioekonomiska förhållanden saknar oftare vuxet stöd och har en mer pessimistisk syn på framtiden. De upplever sig ha färre utvecklingsmöjligheter och fler hinder på vägen mot att nå sin fulla potential jämfört med ungdomar som växer upp under starkare socioekonomiska förhållanden.

Resultaten pekar också på att unga efterfrågar mer stöd från vuxna, vilket stärker Mentors verksamhet och vikten av att bidra med fler närvarande vuxna i ungdomars liv

Stöd vårt arbete?

Engagera dig volontärt! Bli mentor till en ungdom eller skänk en gåva!

20% av unga

har ingen närvarande vuxen i sitt liv. Fyra av fem unga uppger att de har en närvarande vuxen i sitt liv.

Stöd vårt arbete