Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Bli mentor

Mentorskap som frigör ungdomars fulla potential

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med – och det vill vi ändra på, genom den beprövade metoden mentorskap. En mentor är en person som lyssnar och finns där för en ung person mellan 13-19 år. En vuxen förebild att prata med, att hitta på roliga aktiviteter på fritiden med, som kan hjälpa till med att skriva ett CV – och lite till. Mentorskapet varar i sex månader och kan förlängas upp till tolv månader. 

Tillsammans ger vi fler ungdomar möjligheten att växa upp hälsosamt, hitta sina styrkor och få möjlighet att utvecklas för att nå sin fulla potential. Var med och gör skillnad och bli mentor!

Du kan bli mentor till en ungdom eller en grupp

Vi har individuella mentorskap eller gruppmentorskap. Du väljer det som passar dig bäst. Båda mentorskapen går ut på att ni har liknande förväntningar och intresse. Därför behöver du besvara en enkät på ca 3-5 minuter och genomgå en intervju innan du matchas. Psst. Missa inte vårt nya Gruppmentorskap på tema Friluftliv! Läs mer nedan. 

 

Bli mentor til en ungdom
Ansök om att bli mentor

Här hittar du ansökan till att bli mentor. Du matchas sedan med en ungdom vi tror passar just dig....

Ansök om att bli gruppmentor
Ansök om att bli gruppmentor

Här hittar du ansökan till att bli gruppmentor till två- sex ungdomar baserat på ditt yrke och/eller dina intressen. ...

Bli gruppmentor på tema friluftsliv

Brinner du för naturen och vill dela med dig av dina kunskaper kring friluftsliv till ungdomar? Då ska du anmäla dig som gruppmentor med inriktning mot friluftsliv.

Ni ses i en grupp om två-sex ungdomar, en gång i månaden under ett halvår. Vi har bokat in roliga aktiviter åt er och andra mentorpar som t ex höghöjdsbana, klättring, skidåkning, tävlingar i skogen med mera. Du och ungdomarna ses på bestämda datum under hösten och våren och ledare från Mentor och Friluftsfrämjandet är med och guidar och projektleder. Du fungerar som en uppmuntrande och engagerad vuxen som kan finnas där för ungdomarna under tillfället. 

Ansökan om att bli gruppmentor pågår under oktober 2024 och vi startar under grupper i Stockholm, Göteborg och Kristianstad.

Lär känna några av våra mentorpar

Claes & Malte

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa på tåget och mentorparet Claes och Malte ser nu varandra som familjemedlemmar. Läs mer om deras historia!
Claes & Malte

Hanna & Karin

Hanna och Karin firar 10 år som mentorpar. Efter att ha blivit matchade i mentorprogrammet växte en vänskap fram som de båda numera liknar vid ett systerskap. Ta del av – och inspireras av deras resa.
Hanna & Karin

Varför bli mentor? 

  • Du ger en ungdom möjlighet att utvecklas och uppnå sin fulla potential.
  • Du kan bli den förebild du själv hade eller saknade som ung och bidra med stöttning under en viktig period i ungdomens liv.
  • Du får en person att hitta på roliga saker tillsammans med under ett halvår, med hjälp av vårt aktivitetsbidrag.
  • Du får nya perspektiv på samhället och en inblick i hur det är att vara ung idag.
  • Du får dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper till någon som lyssnar och kan inspireras av det du åstadkommit.

För att bli Mentor behöver du:

  • Ha fyllt 20 år
  • Inte ha ett pågående missbruk av något slag
  • Ha goda kunskaper i svenska

Mentor Sverige arbetar utifrån en Child-Safe-Guarding rutin och som en del av vår matchning kommer vi därför kontrollera att våra mentorer inte dömts för olaga handling som innefattar kränkande behandling av barn och minderåriga.

 

Din insats som mentor 

  • Att vara mentor är ett idéellt uppdrag.
  • Du träffar din ungdom två gånger i månaden under sex till tolv månader (individuellt mentorskap) eller sex gånger under sex månader (gruppmentorskap) 
  • Innan du matchas med en ungdom, går du en digital utbildning och genomgår en bakgrundskontroll via Verifiera. Du lämnar också två personliga referenser.
  • Varje mentorpar får ett aktivitetsstöd på 1 100 kronor för ett år eller 550 kronor för att halvår. Aktivitetsstödet används till gemensamma aktiviteter så som cafébesök, bio och bowling. Väljer du att vara mentor i gruppmentorskapet står denna summa i proportion till antalet ungdomar i din grupp.
  • Vi på Mentor anordnar flera aktiviteter som du och din ungdom kan gå på. 

Vad händer när jag ansökt?

  1. Du ansöker om att bli mentor för en eller flera ungdomar.
  2. Vi håller en intervju med dig.
  3. Vi gör en bakgrundskontroll via Verifiera och ger oss två referenser samt går vår interna utbildning.
  4. Du träffar din kontakt hos oss tillsammans med din matchade ungdom/dina matchade ungdomar och vårdnadshavare.
  5. Dags för programstart som både du och ungdomar kommer till. Här får ni all information ni behöver för ett lyckat mentorskap.
  6. Du sköter mentorskapet självständigt under sex-tolv månader, men har såklart stöd av oss under tiden. Vi finns alltid tillhands.
Det bästa var att jag fått en kompis, mentor och förebild som jag kunde och fortfarande kan, se upp till.
Mehran, mentorungdom
MENTORPROGRAMMET

Om mentorskap

Se mer om hur vårt mentorprogram fungerar och hör vad andra tycker om att ha mentor och vara mentor!

Fler sätt att engagera sig

Läs mer om att bli coach

Engagera dig i en halvdagsworkshop som stärker ungas självkänsla och framtidstro.
Läs mer om mentorprogrammet

Läs mer om att bli inspiratör

Som inspiratör på Mentor Inspo berättar du om ditt arbete idag och din resa hit.
Läs mer om att vara Inspiratör

Rekommendera en vän