Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Lyckat projekt får fler ungdomar att upptäcka naturen på fritiden

Friluftsliv och mentorskap

Under det senaste året har elever på en skola i Göteborg fått chansen att delta i ett unikt projekt som syftar till att få fler unga att upptäcka naturen på sin fritid. Projektet, som är ett samarbete mellan Mentor, Scouterna och Friluftsfrämjandet, och finansieras av Svenska Postkodlotteriet, har haft en betydande inverkan på både eleverna och skolan. Tobias, en av de ansvariga lärarna, delar med sig av sina erfarenheter.

En skola med bredd

Skolan där projektet ägt rum är känd för sin mångfald och inkluderande miljö. Med runt 700 elever från förskoleklass till årskurs 9, har skolan en bred sammansättning av elever från olika bakgrunder. Tobias, som undervisar i matematik och teknik, har varit lärare i ungefär 10 år. Tillsammans med sin kollega Pernilla, som har arbetat som lärare sedan 2003, har de båda ett starkt intresse för friluftsliv, något som har präglat deras arbete med eleverna under projektet.

Både Tobias och kollegan Pernilla har ett intresse av friluftsliv privat.
Ett lyft för gemenskapen

”Programmet har verkligen stärkt gemenskapen i gruppen,” säger Tobias. ”Det har gett ungdomarna möjlighet att prova på saker som de annars inte hade vågat eller haft möjlighet att testa. De har fått utforska nya aktiviteter och miljöer som tidigare var obekanta för dem.”

En värdefull resurs för skolan

För skolan har projektet inte bara handlat om att lära eleverna att uppskatta naturen. Det har också fungerat som en viktig pusselbit i arbetet med att bygga sammanhållning i klassen.

Vi har nu en större palett av möjliga aktiviteter att välja bland under utflykter och liknande. Eleverna har blivit mer vana vid olika typer av aktiviteter och miljöer, vilket breddar våra möjligheter.

Ett förändrat förhållningssätt till naturen

En av de mest positiva förändringarna som Tobias har sett hos eleverna är deras nya inställning till naturen. ”Vi uppfattar att de är mer bekväma med att vistas i skog och mark än de var för ett år sedan, och framför allt mer positivt inställda,” säger han.

Roliga minnen att ta med sig

Även om projektet nu är avslutat för denna gång, har eleverna lämnat många glada minnen bakom sig. ”De har generellt varit väldigt nöjda med aktiviteterna och verkar ha haft väldigt roligt,” berättar Tobias. ”De två aktiviteter som de särskilt har pratat gott om är längdskidåkningen och höghöjdsbanan.”

Om Drömprojektet

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Projektet har fått namnet Friluftsliv för framtidens förebilder och det kommer att finansieras genom Postkodlotteriet.

Projektet kommer görs i syfte att bryta utanförskap och ta tillvara ungas potential i tre kommuner där tolv skolor ska delta. Under fyra år ska minst 16 000 möten med barn och unga genomföras och i projektet erbjuds dagläger, lovläger, gruppmentorskap och feriejobb.

Läs gärna mer om projektet här.
Foto av Ines Kjellby.