Att inspirera ungdomar inför arbetslivet är ingen ny företeelse för Cecilia Bergendahl; det här är andra gången hon är ute som Jobbmentor. Som representant för ett av Sveriges största lotterier fokuserade hon under sin förmiddag på Blommenbergsskolan i Stockholm på bland annat verksamheten utöver lotteriet, till exempel om de miljarder kronor som genererats till ideell sektor.
– På Svenska PostkodLotteriet vill vi ha glada ideella organisationer, säger hon och pekar på samarbetet med Mentor Sverige som ett exempel på något som hon tycker gör nytta i samhället.
Vardagen som vd
Men vad exakt gör en vd om dagarna? ”Vi pratar och pratar och pratar” säger Cecilia och skrattar, men glider snabbt in på konkreta arbetsuppgifter. En vanlig dag på jobbet kan innehålla avtal som ska signeras, beslut om nya tv-program som ska fattas och möten om att anställa mer folk.
– Är det någon här som vill bli chef? frågar hon. Flera ungdomar ropar nej. ”Det är så mycket ansvar och man kan aldrig rådfråga någon” säger en av dem.
Enligt Cecilia ligger det något i detta; en chefsposition innebär mycket ansvar, men det innebär inte att man arbetar ensam. Hon har själv många hon kan rådfråga, och hon är inte sen med att lyfta upp sina kollegor.
– Du har rätt, det är mycket ansvar, men som chef kan man aldrig vara expert på allt – man måste också jobba med kollegorna runtomkring en. Jag har massa duktiga kollegor som jag kan bolla med. Du är aldrig ensam, inte som chef heller. Som chef kan man aldrig vara expert på allt – man måste också jobba med kollegorna runtomkring en.
Att hitta en balans mellan jobb och fritid
Jobbmentor är ett program med ett tydligt mål: att inspirera unga inför arbetslivet och motivera dem till fortsatta studier. Ett sätt att göra detta är att visa att man inte behöver veta exakt vad man vill göra i framtiden. Det går att ha ett en dröm som sedan ändras, något Cecilia är ett bra exempel på.
När hon slutade gymnasiet ville hon nämligen bli journalist, specifikt ekonomijournalist. Viljan fanns där, men betygen räckte inte till.
– Jag hade inte tillräckligt bra betyg för att komma in på Journalisthögskolan. Då tänkte jag att om jag läser ekonomi så kan jag ändå bli ekonomijournalist, bara att jag tar mig dit från andra hållet istället. Men när jag var färdig på universitetet kände jag att journalist nog faktiskt inte var något för mig, säger hon.
Istället har Cecilia arbetat sig upp till högsta posten på Novamedia Sverige AB via bland annat SEB, Duni och 3. Vad har hon lärt sig på vägen? Att inte glömma bort vad det är man brinner för, både på och utanför jobbet.
– Mitt råd till er, dels när ni går i skolan men också när ni ska börja jobba, är att det inte går att bara jobba; man måste göra något annat också. Man blir varken en bra chef eller student om man bara matar på. Det ni gillar att göra vid sidan av skolan – glöm inte att satsa på det också.
Jobbmentor bidrar till ökad skolmotivation, visar att det finns många olika vägar att gå och att alla faktiskt är bra på något. Målet med förmiddagen är att eleverna ska få insikt och kunskap om olika yrken genom möten med vuxna som kommer till skolan och berättar om sina arbeten och vägen dit. Vill du bli jobbmentor? Läs mer här!