Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.
I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de både vänner och kollegor.
Möt mentorparet Magnus och Liam
Det var i Konserthuset i Stockholm, i oktober 2022, som Mentor Sveriges programstart gick av stapeln. Då samlades partners, ambassadörer, skolrepresentanter, föräldrar – och framförallt – närmre 100 ungdomar och mentorer, för ett förväntansfullt första möte.
Bland paren fanns Liam, 14 år och högstadielev, och Magnus Kamryd, VD på OKQ8, en av Mentors samarbetspartners.
Mentor erbjuder alla partnerföretag att delta i något av de tre program vi jobbar med. Det är Mentorprogrammet, där en vuxen matchas med en eller flera ungdomar under sex till tolv månader, Mentor Boost och Mentor Inspo. De båda senare programmen riktar sig mot skolor och syftar till att inspirera och lära ungdomar vilka olika yrken som finns efter skolan, och därmed minska den stress som många unga upplever kopplat till framtiden.
Valet från Magnus sida föll på Mentorprogrammet och för honom var det just den personliga aspekten i att lära känna en ungdom som lockade.
Ni har ju olika varianter och då tyckte jag att bli mentor kändes mer personlig
säger Magnus när vi träffar honom i samband med en fotografering.
Magnus har tidigare utfört volontärarbete inom idrott och kultur men inte lika organiserat som nu på Mentor Sverige. Hans upplevelse av processen, från ansökan till att sedan bli matchad med en ungdom, var enbart positiv.
Det kändes jätteproffsigt från er sida, introduktionen var ju ambitiös måste jag säga så jag är väldigt imponerad”, menar Magnus.
Kort efter programstarten var det dags för första träffen mellan Liam och Magnus. Tyvärr var det också den träffen som skulle bli den tråkigaste. Magnus skrev ett första sms till Liam där han föreslog att de skulle ses och grilla korv tillsammans och väntade någon dag på ett svar men fick ingen respons. Till slut hörde han med handledaren på Mentor för att se om Liam var okej och fråga vad som kan ha hänt, varpå handledaren förslog att han skulle erbjuda Liam en annan aktivitet. Att grilla korv var nämligen inte riktigt Liams grej, fick Magnus senare veta, så det fick bli något annat i stället. De skrattar båda åt minnet nu och håller med om att den träffen helt klart var den tråkigaste, då den inte ens blev av.
När vi frågar vilken som var den roligaste träffen är Liam snabb med att svara ”Bowling”. ”Ja, jag tyckte också det var roligt” instämmer Magnus. Efter bowlingen gick de vidare för att kolla på Fotbolls VM och matchen då Australien vann med 1–0 mot Danmark, minns de. En träff som var lite mer i Liams smak med andra ord.
Varje träff har sett olika ut och även samtalen dem emellan har varierat. Utifrån samtalen tycker Liam att de bästa tipsen han fått från Magnus har handlat om skolan och plugg. ”Att man ska plugga i god tid” minns Liam att Magnus sagt.
Magnus bild av Liam har djupnat för varje gång de setts. Han beskriver Liam som en bekymmerslös person och säger
Du är verkligen bekymmerslös och det tycker jag är jättehärligt, du verkar väldigt otyngd. Du talar varmt om din familj och dina vänner. Jag kommer ihåg att jag frågade vad du önskade dig till jul och då sa du ”jag har allt jag behöver”. Det var så fint.
Efter 6 månader har mentorskapet mellan Magnus och Liam kommit till sitt slut. I slutet av mars var de med på Mentors programavslutning på Fryshuset i Stockholm. Där fick de, ihop med 16 andra mentorpar, sammanfatta sitt mentorskap och ta emot sitt diplom. Men mentorparet Magnus och Liams relation tar inte slut här. I sommar kommer nämligen Liam att sommarjobba på OKQ8 vilket innebär att de lär absolut ses igen, på ett eller annat sätt. En sak är de båda överens om – och det är att vänskapen som växt fram dem emellan med allra största sannolikhet inte skulle funnits idag, om det inte var för mötet i Mentorprogrammet.
Författare: Salem Desalegn