Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Sommarläger med vårt Drömprojekt

Äventyr för unga

I somras fick runt 50 ungdomar möjligheten att delta i ett sommaräventyr utöver det vanliga på Vässarö, strax utanför Norrtälje, och lika många på Sparreviken, nära Göteborg. Lägren, som arrangerades av Mentor, i samarbete med Friluftsfrämjandet och med finansiering av Postkodlotteriet, blev en oförglömlig upplevelse där ungdomarna under tre intensiva dagar fick uppleva såväl spännande aktiviteter som skratt och nyfunna vänskaper. Vi fick en pratstund med Sofia, Someya, Lily och Olivia, som lärde känna varandra under lägret på Vässarö, och ledaren Mattias som även han var med på Vässarö.

En vecka av upplevelser på tre dagar

Trots att lägret bara varade i tre dagar, kändes det för tjejerna som en hel vecka. Det känns som att vi känt varandra i fem år”, säger Someya med ett leende. ”Vi klickade direkt.”

Känslan av gemenskap förstärktes av de många aktiviteter de deltog i tillsammans. Tjejerna berättar att de fick uppleva lite av allt möjligt under dagarna på lägret. Från skogspromenader och bad, till att elda och göra smores som var en klar favorit för gruppen.

Vi hade gruppövningar som verkligen förde oss närmare varandra”, säger Olivia.

Trots att det var spöregn under en av dagarna, var stämningen fortfarande på topp. ”Det var roligt ändå, även när det regnade,” tillägger Sofia.

Förväntningar och överraskningar

Innan lägret började hade tjejerna blandade förväntningar, särskilt när det gällde naturen.

Jag tyckte att naturen kändes läskig och lite äcklig, med dass, myror och spindlar,” erkänner Someya.

Men efter ett tag kunde de släppa sina farhågor och insåg att det inte var så farligt som de först trott. Lily, som beskriver sig själv som social, var inte orolig för att träffa nya människor. ”Jag tänkte att det alltid finns någon man kan klicka med,” säger hon. Och hon hade rätt. Tjejerna fann varandra snabbt på lägret och trivdes så bra att de redan nu längtar efter att få vara med på fler läger.

Lägerledaren Mattias Blomquist

Vi fick också en stund ihop med lägerledaren Mattias Blomquist, 18 år. Mattias, som tidigare arbetat som skidlärare på Lidingö och i Tänndalen, har alltid haft ett intresse för friluftsliv, och mycket av det kommer från min pappa, som är aktiv i Friluftsfrämjandet.

Det var genom min pappa jag blev inspirerad att själv ta på mig rollen som ledare. Det kändes naturligt att gå den vägen eftersom jag alltid har gillat att vara ute i naturen och att arbeta med ungdomar.

På frågan om hur han skulle beskriva gruppen av ungdomar svarar han att

– Det är en väldigt lugn och sammansvetsad grupp. Ungdomarna kommer från olika delar av Stockholm, så vi har lagt stor vikt vid att skapa en bra gruppdynamik genom grupp- och samarbetsövningar. De har fått mycket tid att lära känna varandra, vilket verkligen har hjälpt till att bygga upp en god stämning i gruppen.

Vad har varit de största utmaningarna för dig som ledare?

– En av de största utmaningarna har varit att förstå hur alla fungerar i grupp. Det handlar om att identifiera vilka som tar mer plats, vilka som kanske är lite mer tillbakadragna, och hur de bäst tar emot instruktioner. Det är viktigt att kunna anpassa sig som ledare och hitta en balans som gör att alla känner sig sedda och delaktiga.

Vad har varit det roligaste ni har gjort på lägret hittills?

Trapperspåret har nog varit en av de mest uppskattade aktiviteterna, både av mig och ungdomarna. Vi har också haft fantastiska kvällar vid lägerelden och bastun har varit en höjdpunkt för många. Jag ser verkligen fram emot paddlingen som vi har kvar på schemat – det kommer bli en härlig upplevelse!

Drömprojekt finansierat av Postkodlotteriet