Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.
I torsdags hölls vårt styrelsemöte på vår samarbetsskola S:t Botvids gymnasium i Hallunda. I anslutning till mötet hölls en presentation för styrelse, elever och skolpersonal. Skolans rektor, lärare och elever berättade även om hur samarbetet stärker ungdomarnas framtidstro, ger dem viktiga kontakter och ett breddat nätverk. På plats var vår grundare och hedersledamot H.M. Drottning Silvia som ställde många nyfikna och initierade frågor till eleverna.
Samarbetet mellan S:t Botvids gymnasium och Mentor Sverige etablerades år 2022 och innebär att eleverna tar del av de tre programmen Mentorprogrammet (där en ungdom får en mentor under sex månader till ett år), Mentor Boost (workshops i skolan som ska bidra till ökad framtidstro och handlingskraft) samt Mentor Inspo (digital karriärinspiration i skolan).
Besöket inleddes med en presentation av rektor Karin Eiderbrant med skolans vision som utgångspunkt:
Vi vill att alla elever ska utvecklas från där de är, nå så långt de kan och gå ut från skolan med tro på sig själva. Vi vill att alla elever ska kunna ta ansvar för sina liv, oberoende av bakgrund och omständigheter.
Något som hon menar går hand i hand med Mentors program som eleverna tar del av.
Bland eleverna som fick berätta om vad mentorskap betyder för dem fanns Ivanna (åk 2, Nycirkus), Paruyr (åk 3. Språkintroduktion) och Aila (åk 3. Försäljning och service). Deras mentorer har fungerat som vägledning i studierna, hjälp till att skriva cv och söka jobb. De uppskattade också att bara ha en närvarande vuxen att umgås och prata med.
För Mentor Sveriges generalsekreterare Cecilia Bernard var det betydelsefullt att hålla styrelsemötet på en plats som erbjuder Mentors program till sina elever:
Vi är jättenöjda över det fina samarbete som vi har med med S:t Botvids gymnasium. För oss är det värdefullt att ta del av elevernas upplevelser av vad mentorskap betyder för dem. Tillsammans skapar vi en miljö där både elever och mentorer kan växa och inspireras av varandra.
På plats var även en av Mentors mest engagerade volontärer, Harald Timm, som berättade om hur det är att vara coach i Mentor Boost.
Nästa steg i samarbetet är att 60 elever från S:t Botvids introduktionsprogram kommer att erbjudas det nya konceptet av Mentor Boost. Det innebär fyra tematiserade träffar i stället för ett och utspritt över en längre tid under våren 2025.
Författare: Filippa Bejhed